Nyheter
MJÖRNBERG: Hockeyn har uppenbarligen större problem med rasism än någon vill erkänna
ANNONS

På tisdagen var det dags igen, en ny rasistattack. Hockeyn har uppenbarligen större problem än någon vill erkänna.

Hockeyn skakas av ytterligare en rasistattack. I kvalseriemötet mellan Visby/Roma och Kristianstad upplevde hemmaförsvararen Adam Rachidi att han blev påhoppad och kränkt på grund av sin hudfärg och pekar ut gästernas Viktor Holmqvist som den skyldige.

Det är naturligtvis helt oacceptabelt att en sådan sak händer. Igen.

Holmqvist nekar till händelsen och Rachidi är väldigt tydlig med vad han har upplevt. Det är ord mot ord. En bra artikel där båda parterna uttalar sig hittar ni här.

Jag blir beklämd att detta är på tapeten igen.

I höstas hade vi en liknande situation. Då var det ombytta roller för Kristianstad. Då var det en av deras spelare som verbalt attackerades med rasistiska tillmälen av en spelare i derbykonkurrenten Tyringe. Ni minns hur upprört det var då. Hur extremt trist ”ni råååå”-debatten blev i sociala medier.

I samband med den händelsen publicerade klubbens styrelse följande text på sin officiella hemsida:

”Styrelsen och föreningen tar avstånd från alla former av kränkningar, där man ifrågasätter alla människors lika värde. Föreningen ska motverka alla former av nedsättande uttalande och agerande som kan vara kränkande för en enskild individ. Detta gäller även bemötande och uttalande som inte har med vårt ursprung att göra. Föreningens policy är glasklar i detta”.

Därför gäller det nu, oavsett om man i klubben väljer att tro på Rachidi eller Holmqvist, att gå till botten med den här historien och att göra det rakt igenom transparent. Det finns inget utrymme för något annat, då klingar det där klargörandet på hemsidan väldigt tomt.

Det var förkastligt när man själva var utsatta, det är lika förkastligt när man anklagas för att vara den felande parten. Det är lätt att sätta sig på höga hästar i det första fallet, men är lika viktigt att agera precis likadant i det andra.

För i mina ögon är det dags att göra en radikal förändring i synsättet inom sporten vi älskar. Jag har tvingats skriva om det flera gånger förut. Hockeyn har uppenbarligen större problem med rasism än vad någon vill erkänna och det är dags att ta tag i det på allvar. Det är en strukturell fråga.

Nu kommer det förmodligen göras en anmälan. Det är ord som står mot ord. Anmälan kommer att läggas ner. Sen är det inget mer med det. Handlingarna läggs åt sidan, händelsen anses utagerad och ska således glömmas bort. Det brukar vara så det funkar.

Ingen vill ta ansvar.

Det var det som hände i fallet mellan Tyringe och Kristianstad tidigare under säsongen, jag kan inte tänka mig något annat än att det blir samma visa nu igen.

Att en enstaka spelare vräker ur sig, eller misstänks för att vräka ur sig, något som kränker och kan uppfattas som grovt rasistiskt är naturligtvis illa nog, men det större problemet är att hela hockeyrörelsen inte vill annat än sopa under mattan och ursäkta och glömma.

Magnus Nygren sänkte sig själv i dyn när han gick till rasistisk attack på stan, den myspysiga hockeyfamiljen hyllade honom för att han bad om ursäkt. Minns hur supportrar i Tingsryd misstänkliggjorde Alexander Lindqvist Hansen när han berättade att han utsatts för rasistiska påhopp i deras hall för några år sedan.

Saken är den att sådana saker är inte något man bara hittar på för att leka offer. Saken är den att rasistiska saker är inte något man bara säger i stridens hetta. De har sin grund någonstans.

Ändå sker ingen förbättring trots att det händer igen och igen. Förbund, klubbar och intresseorganisationer går omvägar för att slippa ta i problematiken. Utåt sett pratar man fagert om värdegrund, internt kan det låta på ett helt annat sätt. Ibland skrämmer attityden.

Unkna åsikter och taskig människosyn verkar ju vara lika utbredd i omklädningsrummen som i samhället i övrigt dagar som dessa och ingen verkar vara särskilt intresserad av att på allvar faktiskt ta itu med problematiken. Ord står mot ord, man viftar lite med värdegrunds-dokumentet, poserar kanske på någon snyft-bild i lokaltidningen och sen är det bra med det.

Så länge det fungerar så ursäktar det problemet och beteendet. Och i och med det kan vi vara helt säkra på att det kommer hända igen.

Tyvärr.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL