Foto: Bildbyrån

Så kom då slutligen den preliminära serieindelningen inför nästa säsong i Hockeyettan och det blev ganska precis som de flesta hade förväntat sig.

Nykomlingarna placerades i de serier de kvalade till och bara en enda förflyttning genomfördes. Grästorp får maka på sig och finna sig i att byta den västra mot den södra serien till nästa säsong.

Jag tror varken Grästorp eller de andra lagen i den södra serien jublar över den saken.

Med all respekt för Grästorp och HA74 som fyller på underifrån, söderserien blir försvagad till nästa säsong. Vissa skulle till och med sträcka sig så långt som till att kalla den iskall.

Det är egentligen inte så konstigt. Det som slarvigt kommit att kallas för ”lilla allsvenskan” har ju dränerats på sina främsta lag under flera säsonger i rad. Supersatsande Troja/Ljungby försvinner uppåt den här våren och ersätts av Grästorp och HA74. Det går liksom inte att jämföra. Klart att seriens yppersta spets blir svagare av det. Och så har det sett ut i flera säsonger.

Lag som IK Pantern, Tingsryd, Västervik och nu Troja/Ljungby har försvunnit upp till allsvenskan samtidigt som underdogs i form av Hanhals, Tyringe och nu HA74 kommit till. Samtidigt har förvisso starka lag som Vimmerby och Tranås precis som Grästorp flyttats över från väst (och därmed dränerat den serien på spets), men att det påverkar den totala klassen när de allra bästa lagen hela tiden försvinner, det är såklart solklart.

Den sammansättning av lag som kommande säsong ska utgöra Hockeyettan södra är den svagaste gruppen på länge. I alla fall på det berömda papperet. Det går inte att snacka bort.

Men, och det är ett ganska stort men, man ska akta sig för att döma allt för hårt utifrån det där papperet.

Minns bara säsongen 14/15.

Idag är IK Pantern ett lag som omtalas med respekt i Hockeyallsvenskan, men vem hade förväntat sig att Malmö-laget skulle gå upp den säsongen?

Året innan hade laget tvingats kvala sig kvar i Hockeyettan och manskapet som ställde upp till spel var ungefär detsamma som bara en sommar tidigare haft problem att hålla klassen uppe i Hockeyettans fortsättningsserie.

Pantern förutspåddes en ny ganska grå tillvaro i söderserien men Stephan ”Lillis” Lundh tog över i båset och fick saker att hända. IK Pantern klev in och vann seriepremiären borta mot seriefavoriten i Tingsryd och därifrån rullade det bara på. Många av spelarna i det laget tog stora kliv i sin utveckling och spelar idag på betydligt högre nivå. Precis som IK Pantern, det grå gänget som blomstrade.

Poängen är ganska tydlig, det ser inte särskilt upphetsande ut på papperet, men i den grupp av lag som i höst ska utgöra Hockeyettan södra kan mycket väl finnas gäng som plötsligt bara får det att hända. Som får pusselbitarna att passa, maskineriet att rulla och som på så sätt tar på sig den kostym som Troja, Tingsryd, Västervik och IK Pantern lämnar efter sig.

Serien ser iskall ut, men jag tror den kan bli riktigt tuff ändå.

Hela den preliminära serieindelningen hittar ni här.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *