Så här deppigt har det varit Östersund de senaste åren, vändning på gång?Foto: Bildbyrån

Östersund väljer att ställa sin klubbchef Kjell-Åke Andersson i båset.

Initialt låter det förmodligen väldigt konstigt att plocka klubbchefen till en roll som huvudtränare, men i det här fallet kan det faktiskt vara ett drag som är det bästa Östersund gjort på ganska länge.

Allt sedan man flyttade in i sin nybyggda fräscha arena har man velat tillhöra storfräsarna i Hockeyettan. Men det har väl, om vi ska uttrycka oss försiktigt, gått så där.

Östersund har floppat. Både när det kommer till rekryteringar och när det kommer till det sportsliga. Där det pinsamma sammanfallet i den gångna säsongens Alletta var kulmen.

När klubben öppet har uttalat stenhård satsning mot Hockeyallsvenskan, orerat om miljoner att värva spelare för och sparkat tränare har de skapat en bild av en klubb som kanske vill vara mer än vad den i själva verket är. Som petat lite för mycket i lite för många saker, blivit lite blinda i granskandet av sin egen självbild och därför också trampat snett.

Av den anledningen tror jag att omorganisationen som man nu gör kan vara riktigt bra.

Klubbchefen Kjell-Åke Andersson och sportchefen Mikael Eriksson tycks ha en väldigt intressant vision som de av olika anledningar inte lyckats genomföra fullt ut.

När Charles Franzén rattade skutan säsongen 15/16 stod de båda som vakande hökar bredvid honom i båset.

Inför säsongen som gick ville man ha in en ung och modern tränare (något som lät väldigt intressant) men gick bet i sin jakt. Trots att man satte sikte på intressanta namn som Patrik Klüft och Henrik Gradin fick man inget napp och det landade i betydligt äldre Lars Molin som själv ringde och erbjöd sina tjänster. Vilket i slutändan mynnade ut i att ledningen sparkade 61-åringen under säsongen.

Den här våren har visan bara fortsatt när man försökte rekrytera erkänt skicklige hemma-sonen Roger Forsberg som dock valde att ratta flyttlasset till Västervik i Hockeyallsvenskan istället.

Man har haft svårt att få in det där som man verkligen vill ha, det där som fullt ut kan uppfylla den vision som man har. Då tycker jag det är helt rätt att ta tjuren vid hornen och göra det på egen hand. Kan man inte rekrytera helt rätt tränare då finns det ingen anledning att rekrytera någon ”bara för att”. Något som Lars Molin-historien säsongen som gick torde vara ett ypperligt exempel på.

Och det är ju inte så att Kjell-Åke Andersson är någon oprövad kavaj-nisse som plötsligt får ta steget in och ratta coachningen i ett hockeylag. Det är en kunnig karl med gedigen erfarenhet så väl som spelare som ledare inom sporten på orten. Med Patrik Klüft som bollplank i någon luddig form av konsultroll kan det garanterat bli riktigt bra.

Östersund har inte lyckats nå sina mål med extern hjälp, då är det faktiskt inte så tokigt att försöka ordna biffen och uppfylla visionen helt själva. Det är ett ”själv är bäste dräng”-tänk som inte alls är orimligt.

Jag är av ren princip ganska allergisk mot sportchefer som står i båset, men när Östersund nu väljer att ställa ner sin klubbchef på tränarpositionen, då känns det faktiskt som helt rätt drag.

* * *

Frågan brukar komma upp varje år, ”finns det någon sammanställning över samtliga lags träningsmatcher?”. Svaret på den frågan brukar vara nej, ibland har någon skrapat ihop det lite så att man kan se en sammanställning över en specifik serie, men knappast mer än så.

Därför tog jag tag i att göra det själv i år.

Jag har satt ihop en sammanställning över de bokade träningsmatcherna för samtliga lag i Hockeyettan och kommer att fylla på den under våren och sommaren i takt med att fler offentliggör sitt spelschema. Som en service till er så att ni ska kunna ha järnkoll på hur lagen spelar.

Den ultimata sammanställningen av träningsmatcher hittar ni här.

* * *

Ska ni ut i solen och förlusta er det här veckoslutet? Bara koppla av och få ut max av den sommarvärme som äntligen visar sig?

Då rekommenderar jag att ni gör det med Stigbergets West Coast i glaset och det senaste avsnittet av Mjörnbergs Trashtalk (#69 Farbrödernas stundande poängshow) i lurarna.

Jag och maestro Skoglund kräver en comeback, hyllar Hudiksvall, drabbas av åldersnoja och snackar om Tinder.

Dessutom tankar om matchfixning och huruvida det kan förekomma i Hockeyettan, fördelarna och nackdelarna med att ha stjärnor till farsor om man ska gå i deras fotspår och den dynamiska duon Carl-Johan Svensson och Jonas Lönn som återförenas igen.

Vi vänder ut och in på en mängd intressanta silly season-händelser, höjer på ögonbrynen över att Borlänge värvat en kanadick och frågar oss vad LG Janssons son har som unge Eric Karlsson inte hade.

Detta och väldigt mycket mer, bland annat hyllandet av en riktig fan-favorit hör ni via iTunes, Acast, i andra lämpliga poddappar (sök ”Mjörnbergs Trashtalk”) eller här: http://www.mjornberg.se/2017/05/19/69-farbrodernas-stundande-poangshow/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *