Nyheter
MJÖRNBERG: Sportchefen i båset – nej! Klubbchefen i båset – ja!
ANNONS

Östersund väljer att ställa sin klubbchef Kjell-Åke Andersson i båset.

Initialt låter det förmodligen väldigt konstigt att plocka klubbchefen till en roll som huvudtränare, men i det här fallet kan det faktiskt vara ett drag som är det bästa Östersund gjort på ganska länge.

Allt sedan man flyttade in i sin nybyggda fräscha arena har man velat tillhöra storfräsarna i Hockeyettan. Men det har väl, om vi ska uttrycka oss försiktigt, gått så där.

Östersund har floppat. Både när det kommer till rekryteringar och när det kommer till det sportsliga. Där det pinsamma sammanfallet i den gångna säsongens Alletta var kulmen.

När klubben öppet har uttalat stenhård satsning mot Hockeyallsvenskan, orerat om miljoner att värva spelare för och sparkat tränare har de skapat en bild av en klubb som kanske vill vara mer än vad den i själva verket är. Som petat lite för mycket i lite för många saker, blivit lite blinda i granskandet av sin egen självbild och därför också trampat snett.

Av den anledningen tror jag att omorganisationen som man nu gör kan vara riktigt bra.

Klubbchefen Kjell-Åke Andersson och sportchefen Mikael Eriksson tycks ha en väldigt intressant vision som de av olika anledningar inte lyckats genomföra fullt ut.

När Charles Franzén rattade skutan säsongen 15/16 stod de båda som vakande hökar bredvid honom i båset.

Inför säsongen som gick ville man ha in en ung och modern tränare (något som lät väldigt intressant) men gick bet i sin jakt. Trots att man satte sikte på intressanta namn som Patrik Klüft och Henrik Gradin fick man inget napp och det landade i betydligt äldre Lars Molin som själv ringde och erbjöd sina tjänster. Vilket i slutändan mynnade ut i att ledningen sparkade 61-åringen under säsongen.

Den här våren har visan bara fortsatt när man försökte rekrytera erkänt skicklige hemma-sonen Roger Forsberg som dock valde att ratta flyttlasset till Västervik i Hockeyallsvenskan istället.

Man har haft svårt att få in det där som man verkligen vill ha, det där som fullt ut kan uppfylla den vision som man har. Då tycker jag det är helt rätt att ta tjuren vid hornen och göra det på egen hand. Kan man inte rekrytera helt rätt tränare då finns det ingen anledning att rekrytera någon ”bara för att”. Något som Lars Molin-historien säsongen som gick torde vara ett ypperligt exempel på.

Och det är ju inte så att Kjell-Åke Andersson är någon oprövad kavaj-nisse som plötsligt får ta steget in och ratta coachningen i ett hockeylag. Det är en kunnig karl med gedigen erfarenhet så väl som spelare som ledare inom sporten på orten. Med Patrik Klüft som bollplank i någon luddig form av konsultroll kan det garanterat bli riktigt bra.

Östersund har inte lyckats nå sina mål med extern hjälp, då är det faktiskt inte så tokigt att försöka ordna biffen och uppfylla visionen helt själva. Det är ett ”själv är bäste dräng”-tänk som inte alls är orimligt.

Jag är av ren princip ganska allergisk mot sportchefer som står i båset, men när Östersund nu väljer att ställa ner sin klubbchef på tränarpositionen, då känns det faktiskt som helt rätt drag.

* * *

Frågan brukar komma upp varje år, ”finns det någon sammanställning över samtliga lags träningsmatcher?”. Svaret på den frågan brukar vara nej, ibland har någon skrapat ihop det lite så att man kan se en sammanställning över en specifik serie, men knappast mer än så.

Därför tog jag tag i att göra det själv i år.

Jag har satt ihop en sammanställning över de bokade träningsmatcherna för samtliga lag i Hockeyettan och kommer att fylla på den under våren och sommaren i takt med att fler offentliggör sitt spelschema. Som en service till er så att ni ska kunna ha järnkoll på hur lagen spelar.

Den ultimata sammanställningen av träningsmatcher hittar ni här.

* * *

Ska ni ut i solen och förlusta er det här veckoslutet? Bara koppla av och få ut max av den sommarvärme som äntligen visar sig?

Då rekommenderar jag att ni gör det med Stigbergets West Coast i glaset och det senaste avsnittet av Mjörnbergs Trashtalk (#69 Farbrödernas stundande poängshow) i lurarna.

Jag och maestro Skoglund kräver en comeback, hyllar Hudiksvall, drabbas av åldersnoja och snackar om Tinder.

Dessutom tankar om matchfixning och huruvida det kan förekomma i Hockeyettan, fördelarna och nackdelarna med att ha stjärnor till farsor om man ska gå i deras fotspår och den dynamiska duon Carl-Johan Svensson och Jonas Lönn som återförenas igen.

Vi vänder ut och in på en mängd intressanta silly season-händelser, höjer på ögonbrynen över att Borlänge värvat en kanadick och frågar oss vad LG Janssons son har som unge Eric Karlsson inte hade.

Detta och väldigt mycket mer, bland annat hyllandet av en riktig fan-favorit hör ni via iTunes, Acast, i andra lämpliga poddappar (sök ”Mjörnbergs Trashtalk”) eller här: http://www.mjornberg.se/2017/05/19/69-farbrodernas-stundande-poangshow/

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL