Nyheter
MJÖRNBERG: Tandlöst med krav klubbarna inte kan leva upp till
ANNONS

Det finns uppenbarligen ett förslag på att förändra elitlicensreglerna och höja kapitalkraven ordentligt, vilket med tanke på att klubbarna knappt klarar kraven idag låter helt orimligt.

Det har skett en översyn av licensreglerna i svensk hockey, vilket i grunden naturligtvis är oerhört bra. Alla som följer hockey någorlunda nära är nog mer än eniga om att det idag inte fungerar särskilt bra.

Men förslagen som tycks komma ur den utredning som gjorts och som ni kan läsa mer om här, lämnar mig som ett enda stort frågetecken.

Vad är det frågan om egentligen?

Förslaget är alltså att (under en övergångsperiod på fem år) höja kapitalkravet ordentligt. Från fyra miljoner till tio miljoner i SHL, från en miljon till fyra miljoner i Hockeyallsvenskan och från plus/minus noll till 500 000 i Hockeyettan.

På papperet kanske det låter bra, men tänk då ett varv till. Tittar vi på klubbarna under SHL idag har de stort sjå att över huvud taget klara av de regler som gäller i dagsläget. De hockeyallsvenska klubbarna jobbar med alla till buds stående medel för att klara miljonen, Hockeyettan-klubbarna på samma sätt för att nå ett nollkapital.

Varje säsong delas det ut dispenser, medges kontrollår och accepteras bokföringskreativa lösningar där värdet på saker till höger och vänster skrivs upp för att boosta det egna kapitalet i räkenskaperna (att eget kapital är ett i allra högsta grad tandlöst mätvärde som borde skrotas och ersättas av något annat är dessutom påtagligt).

Hur ska det då över huvud taget hjälpa att höja kraven?

Klubbar som idag har ordentliga bekymmer med att klara miljonen kommer ju knappast må bättre av att kravet höjs till det fyrdubbla. Fyra millar i allsvenskan och en halvmiljon i ettan, det är i stort sett en halv spelarbudget, rent av mer än så för många klubbar. Fyra miljoner är mer pengar än vad de allsvenska klubbarna får för sina tv-rättigheter. För att sätta det i perspektiv.

Att höja kraven förändrar ingenting till det positiva för klubbarna längre ner i systemet, det enda som händer är att klyftan uppåt blir ÄNNU större. För well, med sin nya tilltagna tv-slant har SHL-föreningarna naturligtvis möjligheten att klara de höjda kraven på ett helt annat sätt än klubbarna längre ner i hierarkin.

Att ha höga krav och jobba för att stabilisera klubbarna ekonomiskt är så klart viktigt för att systemet inte ska krackelera, men ska man höja kraven så påtagligt krävs också att det ges verktyg för föreningarna att klara av dem. Det krävs ett seriesystem som kan ge dem bättre avkastning, det behövs hjälp med resebidrag för långväga resor, det behövs fler lukrativa centrala avtal där ligorna kan håva in slantar till sina föreningar.

Att bara höja kraven utan att ge klubbarna verktyg att klara dem innebär egentligen inget mer än en fullständigt meningslös lek på det berömda papperet. Precis som elitlicensen funkar idag.

Det enda som kommer hända annars är att det blir ännu fler dispenser, undantag och klubbar som inte har en suck att klara kraven utan att börja mixtra med sina räkenskaper.

Och vem blir särskilt mycket gladare av det?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch