Nyheter
MJÖRNBERG: De bästa värvningarna i Hockeyettan
ANNONS

Klubbarna måste förhålla sig mer och mer till ekonomiska aspekter och som en följd av det har de riktiga bomberna uteblivit i värvningsväg den här våren och sommaren. Men visst har ett par flådiga namn bytt klubbadress.

Idag ger jag er de 15 bästa värvningarna i Hockeyettan inför säsongen 2017/2018.

15. Jens Andersson, Östersund (från Västervik)
Oavsett vad statistiken säger, försvarsspel var inte Östersunds grej säsongen som gick. Nu gör man ett ärligt försök att rätta till den bristen genom att plocka in Andersson. En laglojal och stabil backpjäs som de tre senaste säsongerna tagit plats i Västerviks starka lineup och som troligtvis kommer bidra med ett behagligt lugn i Östersunds bitvis lite stirriga försvarslinjer. Ser lovande ut.

14. Kenny Källström, Västerås (från Östersund)
Säsongen som gick i Östersund kan sorteras in under fliken bortkastad. Laget fick det aldrig att funka och allround-försvararen Källström gjorde inget av sina bättre framträdanden (”det var en säsong som bara tog energi” berättade han i våras). Men potentialen är skyhög. Källström är stabil defensivt, lagom ful och vågar fylla på framåt, en nytändning närmare släkten i Avesta kan mycket väl vara det som får honom att blomma fullständigt.

13. Patrik Kallmert, Huddinge (från Södertälje)
Han kanske inte tillhör det flashiga klientelet, men arbetaren Kallmert gjorde inte bort sig i Hockeyallsvenskan och han kommer definitivt inte göra bort sig i Hockeyettan. Han kommer in med ett spel som Huddinge historiskt inte varit särskilt bra på. Det frejdiga, lite tuffa och vägvinnande. Med Kallmert i laget kommer finlirarna få ännu mer utrymme att mysa med pucken och han kommer garanterat bidra med en och annan balja också. En riktigt bra värvning av Talangfabriken.

12. Kalle Östman, Borlänge (från Vimmerby)
Säsongen som gick fick Östman sitt poängmässiga genombrott i seniorhockeyn och var med sina 36 pinnar (15+21) på 35 seriematcher Vimmerbys i särklass bästa poängmakare. En spelare som ständigt befann sig på rätt ställe och kunde bidra med både mål och assist. Nu återvänder den forne Leksands-junioren till Dalarna och kommer få en stor roll i Borlänges lagbygge. Det luktar succé lång väg.

11. Johannes Tornberg, Boden (från Piteå)
Boden har gjort ett riktigt bra jobb med att värva Piteås bästa spelare inför sin comeback i Hockeyettan och juvelen bland många andra är förmodligen Johannes Tornberg. Anfallaren har gjort det till en tradition att piska in poäng i landets tredjeliga och kommer såklart inte göra något annat nu när han återvänder till Boden.

10. Pontus Johansson, Vimmerby (från Kiruna)
Jag brukar ibland lite raljant tala om pansarkryssaren Potemkin, då åsyftande storväxta spelare som är mer än lovligt tröga på skridskorna. I fallet Johansson får vi kort och gott snacka om pansarkryssaren istället. För den storväxte forwarden får upp en rätt hygglig fart och är fullständigt orädd när han pressar sig in på kassen. Ett tillskott som kommer bana oerhört mycket väg i ett annars ganska spelskickligt byggt Vimmerby-lag. Och då ska också sägas att Johanssons offensiva skills inte heller är helt oävna.

9. Filip Petersson, Tranås (från Kristianstad)
Det fanns gott om fashionabla namn i Kristianstads laguppställning säsongen som gick, men utan energispelarna hade slutresultatet aldrig blivit så bra som en tredjeplats i kvalserien. Petersson, som nu väljer att återvända till Tranås, är en sådan där spelare som sätter ära i att vara svinjobbig för sina motståndare och som spelar med intensitet och frenesi. Jag älskar att se sånt. En bättre spelare kunde tranorna inte ha värvat för just de egenskaperna var lite vad de saknade säsongen som gick.

8. Patrik Elfsberg, Hudiksvall (från Borlänge)
Att Patrik Elfsberg inte fick ta klivet till Hockeyallsvenskan efter succésäsongen 15/16 där han producerade 36 poäng (16+20) på 35 seriematcher och ledde sitt Borlänge till kvalseriegunst är en gåta. Säsongen som gick var lite tyngre om ändå klart godkänd och nu går karriären vidare i Hudiksvalls storsatsning. Kaptensämnet Elfsberg kommer bli väldigt viktig i den satsningen och förmodligen är det, det sista vi ser av honom i ettan.

7. Rasmus Johansson, Nybro (från Troja/Ljungby)
Fem av de sex senaste säsongerna har han spelat i kvalserien mot Hockeyallsvenskan. Tre gånger (två med Tingsryd och en med Troja) har han varit med och spelat upp lag i den ädlare serien. Tyvärr för Johansson har han alltid blivit avpolletterad när de allsvenska trupperna ska byggas. Han skulle klara sig på den högre nivån, men har om och om igen fått stå åt sidan. Men att en stabil backpjäs som kommer med kvalseriegaranti är en bra värvning, well, det säger sig självt.

6. Johan Skiöld, Västerås (från Manglerud)
Asplöven – poängsuccé, IK Pantern – poängsuccé. Olofström – poängsuccé. Östersund – poängsuccé. Johan Skiöld har ingenting mer att bevisa på Hockeyettan-nivå, men tycks vara en av de där spelarna som vad han än gör ändå aldrig får chansen att kliva till allsvenskan. Västerås kan förstås glädja sig åt det, Skiölds snajper-egenskaper kan i slutändan mycket väl vara skillnaden som tar klubben till kvalserien.

5. Eddie Davidsson, Mariestad (från Västerås)
Han är fostrad i Västerås, han har spelat tre allsvenska säsonger med klubben, men när gurkorna rasade ner en serie väljer Davidsson att spela i Hockeyettan med….Mariestad. Att han väljer att återvända till klubben som slipade till honom på ettan-nivå är en av silly seasons stora skrällar. Men Bois är så klart att gratulera. I Davidsson får man en av nivåns i särklass bästa centrar, förvisso en humörspelare vars dalar inte är särskilt upplyftande, men med ett track record i ettan som är våldsamt imponerande.

4. Adam Hansen, Huddinge (från Södertälje)
När Södertälje efter många om och men klarade sig kvar i Hockeyallsvenskan valde man att skrota sin idé om att hålla hårt i det man hade och skickade ut stora delar av truppen i kylan. En av dem som betraktades som överflödiga var märkligt nog den egne produkten Hansen. Visst, den offensivt lagde backen har en del att jobba på i allsvensk miljö, men uppsidan är stor och han är en egen produkt. Huddinge och Fredrik Mälberg stod dreglande med öppna armar när den 23-årige backen blev tillgänglig. På Hockeyettan-nivå har han nämligen inget mer att bevisa, i östserien blir han en spetsback.

3. Joakim Högberg, Piteå (från Björklöven)
Säsongen 15/16 gjorde han det bra med Tingsryd, men försöket i Björklöven den gångna vintern blev inte särskilt lyckat. Han hamnade fel och hela säsongen kan sammanfattas som en mild flopp. Men innan de två allsvenska säsongerna hade 25-åringen tre raka säsonger i Piteå där han sköt 20 mål. Han vet var nätet är beläget och något annat än att han skulle ta vid där han slutade i Hockeyettan känns ytterst osannolikt.

2. Jakob Karlsson, Vimmerby (från IK Oskarshamn)
Vad som gör Karlsson till en viktigare kontraktering än andra spetsspelare som vänder tillbaka ner i ettan från Hockeyallsvenskan? Det infernaliskt bankande Vimmerby-hjärtat förstås. Den 28-årige centern är fostrad i klubben och har fortsatt att ha en tät connection även när han varit ute på äventyr i högre serie. Varje gång han lirat i ettan har det varit med poänggaranti deluxe och egentligen är det märkligt att han inte fått ett bättre fäste högre upp. Kommer bli grymt viktig i vinter.

1. Magnus Åkerlund, Hudiksvall (från Sundsvall)
Det börjar bli ganska enformigt, varje år hittar ni målvakten Magnus Åkerlund högst upp på diverse rankinglistor över bästa värvningar eller bästa målvakter, men det har ju sina orsaker. Den 31-årige skåningen är helt enkelt för bra för nivån han spelar på. De tre senaste säsongerna har han burit Sundsvall på sina axlar och när klubben nu havererade fullständigt var storsatsande Glada Hudik inte sena att hugga. Med ens blev de en toppkandidat att räkna med på allvar. Åkerlund är ettans bästa värvning, det går inte att komma runt.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 26 mars
17:30 Helsingfors IFK - Pelicans Liiga
17:30 TPS Åbo - Tappara Liiga
17:30 Jukurit - Kärpät Liiga
19:00 Djurgården - Björklöven Hockeyallsvenskan
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
19:30 Oskarshamn - HV71 SHL
00:00 Washington Capitals - Detroit Red Wings NHL
00:00 New York Rangers - Philadelphia Flyers NHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Florida Panthers - Boston Bruins NHL
00:30 Toronto Maple Leafs - New Jersey Devils NHL
onsdag 27 mars
01:00 Nashville Predators - Vegas Golden Knights NHL
01:00 Winnipeg Jets - Edmonton Oilers NHL
01:30 Chicago Blackhawks - Calgary Flames NHL
02:00 Colorado Avalanche - Montreal Canadiens NHL
03:00 Arizona Coyotes - Columbus Blue Jackets NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:30 San Jose Sharks - Dallas Stars NHL
17:30 KalPa - Ilves Liiga
19:00 Mora - AIK Hockeyallsvenskan
19:00 Luleå - Växjö SHL
19:00 Rögle - Färjestad SHL
00:00 Buffalo Sabres - Ottawa Senators NHL
00:30 Tampa Bay Lightning - Boston Bruins NHL
torsdag 28 mars
17:30 Tappara - TPS Åbo Liiga
19:00 Linköping - Skellefteå SHL
19:00 Leksand - Frölunda SHL
00:00 Pittsburgh Penguins - Columbus Blue Jackets NHL
00:00 Florida Panthers - New York Islanders NHL
00:00 Toronto Maple Leafs - Washington Capitals NHL
00:00 Ottawa Senators - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Montreal Canadiens - Philadelphia Flyers NHL
00:30 Carolina Hurricanes - Detroit Red Wings NHL
fredag 29 mars
01:00 Minnesota Wild - San Jose Sharks NHL
01:00 St Louis Blues - Calgary Flames NHL
01:00 Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights NHL
02:00 Colorado Avalanche - New York Rangers NHL
02:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
03:00 Seattle Kraken - Anaheim Ducks NHL
03:00 Vancouver Canucks - Dallas Stars NHL
03:00 Arizona Coyotes - Nashville Predators NHL
00:00 Buffalo Sabres - New Jersey Devils NHL
lördag 30 mars
15:15 Frölunda - Leksand SHL
17:30 Florida Panthers - Detroit Red Wings NHL
20:30 Minnesota Wild - Vegas Golden Knights NHL
21:00 Edmonton Oilers - Anaheim Ducks NHL
23:00 Colorado Avalanche - Nashville Predators NHL
23:00 Arizona Coyotes - New York Rangers NHL
00:00 Montreal Canadiens - Carolina Hurricanes NHL
00:00 Washington Capitals - Boston Bruins NHL
00:00 Tampa Bay Lightning - New York Islanders NHL
00:00 Buffalo Sabres - Toronto Maple Leafs NHL
00:00 Winnipeg Jets - Ottawa Senators NHL
00:00 Philadelphia Flyers - Chicago Blackhawks NHL
00:00 Columbus Blue Jackets - Pittsburgh Penguins NHL
söndag 31 mars
01:00 St Louis Blues - San Jose Sharks NHL
05:00 Seattle Kraken - Dallas Stars NHL
05:00 Calgary Flames - Los Angeles Kings NHL
21:30 Vancouver Canucks - Anaheim Ducks NHL