Nyheter
MJÖRNBERG: Hockeyettans bästa målvakter
ANNONS

Är det någon position där Hockeyettan stått sig riktigt stark de senaste säsongerna är det på målvaktssidan och det ser inte ut att bli annorlunda i år. Här får ni de, enligt mig, bästa burväktarna i serien den kommande säsongen.

Ifjol tog så väl Niklas Rubin som Tex Williamsson steget från Hockeyettan till storartad succé i Hockeyallsvenskan och till kommande säsong har Arvid Ljung, Robin Jensen, Andreas Ljunggren, Viktor Kokman, Viktor Östlund, Robin Johansson, Johan Nielsen och Oscar Fröberg fått chansen att ta samma kliv. Hockeyettan är uppenbarligen en väldigt bra skola för målvakter.

Vilka 15 som ser starkast ut inför kommande säsong? Följande skara:

15. Tim Hultstrand, Skövde
Lovorden vill aldrig ta slut när förståsigpåare ska tycka till om unge herr Hultstrand och de fem matcher han gjorde i Hockeyettan säsongen som gick (med Enköping och Tyringe) gjorde inget annat än spä på den bilden. Nu är det förvisso en sak att glänsa i en handfull matcher och att som 19-åring palla trycket i ett topplag en hel säsong, men sagan Hultstrand kommer bli ohyggligt spännande att följa kommande säsong.

14. Tim Juel, Östersund
Unge Tim Juel hamnade i en lite otacksam position säsongen som gick. Östersund sparkade ut den rutinerade trotjänaren Johan Berge, lade alla sina ägg i samma korg och satsade allt på Juel. I grundserien gick det kalas med sju hållna nollor, en lysande räddningsprocent och till och med ett mål framåt, men där testades varken han eller Östersund på allvar. I Allettan blev det värre och 22-åringen klarade inte riktigt att bära sitt lag. Men det där var en lärdom, det kan bara ha gjort Juel gott. I grund och botten är det en väldigt talangfull målvakt som förmodligen kommer tillbaka starkare till den här säsongen.

13. Daniel Hansen, Grums
Mellan 2010 och 2013 var Daniel Hansen en pålitlig del av Moras Hockeyallsvenska lag, sen försvann han ut i hockeyns periferi. De senaste säsongerna har han hållit igång med Grums och var under våren en av de riktigt stora anledningarna till att den värmländska klubben kunde ta steget upp. Nu blir det en fortsättning och en riktigt stark målvakt är tillbaka på skapligt hög nivå igen.

12. Marcus Hellgren Smed, Borlänge
Den 23-årige leksingen fick efter några halvdana säsonger i Enköping och Mörrum sitt ordentliga genombrott med Borlänge säsongen som gick och får nu chansen som uttalad etta kommande säsong. Karriärskurvan pekar spikrakt uppåt och Hellgren Smed kan mycket väl bli herrn som tar Borlänge tillbaka till att nosa på kvalseriegunst fram i vår.

11. Oscar Malm, KRIF
Efter en riktigt lyckad säsong i KRIF 15/16 gick resan vidare till IK Pantern säsongen som gick, men Malm fick aldrig riktigt fäste i Hockeyallsvenskan och satt mest på bänken. Nu återvänder han till Blekinge och byter plats med Robin Jensen (som i sin tur lämnar KRIF för IKP) i jakt på att studsa tillbaka och att en Malm i matchform och med stort förtroende kommer att kunna prestera ett stort målvaktsspel är knappast särskilt mycket att tvivla över.

10. Joel Vännström, Piteå
Lite i skymundan bakom andra målvaktssuccéer som stulit rampljuset har unge Vännström utvecklats till en av ettans mer stabila målvakter. Säsongen som gick fick han ett mer uttalat ansvar som etta och tog tillvara på det genom att släppa i snitt två mål per match under seriespelet. Något annat än att utvecklingen fortsätter kommande säsong vore märkligt och då tillhör Vännström en av seriens främsta.

9. Adam Ohre, Halmstad
De två senaste säsongerna har Ohre agerat pålitlig backup-keeper i Timrå och absolut inte gjort bort sig i Hockeyallsvenskan, men nu är det dags att ta tag i en riktig förstaspade och att göra det i söderserien med Halmstad kan visa sig vara ett genidrag. Serien är bra, men laget kommer vara ganska dåligt och skotten således många och svåra. I den miljön kommer 22-åringen testas på allvar och det kan vara starten på en karriärsklättring som kan bära riktigt långt.

8. Marcus Dahlbom, Västerås
Säsongen 14/15 spikade Dahlbom igen kassen för KRIF vilket förärade honom en möjlighet i Hockeyallsvenskan med Västerås, men där har han aldrig riktigt fått chansen. Trots bra spel har han gång på gång blivit ställd åt sidan (inte minst när VIK värvade svindyre floppvitryssen Vitali Koval och gjorde sig själva till allmänt åtlöje) och aldrig riktigt fått blomma. Men potentialen är hög och Västerås kunde inte ha gjort något bättre än att nominera Dahlbom som förstekeeper inför äventyret i Hockeyettan.

7. Tobias Sandberg, Mariestad
För femte säsongen i rad är Sandberg klar för en ny Hockeyettan-klubb. Tidigare har han spikat i Huddinge, Kalix, Örnsköldsvik och Borlänge och sannolikheten att han ska fortsätta göra samma sak i Mariestad känns i allra högsta grad påtaglig. Det egentligen enda frågetecknet är väl varför han inte lyckats ta klivet vidare till Hockeyallsvenskan än.

6. Christoffer Rifalk, Kalix
21-åringen bar bitvis moderklubben på sina axlar säsongen som gick och presterade lysande mellan stolparna. Känslan var kanske att han skulle få chansen att flytta vidare, men krigar nu på i Kalix och har alla förutsättningar att upprepa fjolårets succé igen.

5. Michal Zajkowski, Örnsköldsvik
Han är en av säsongens förmodligen mest uppmärksammade trofévärvningar när han efter en brokig karriär som de tre senaste säsongerna tagit honom till Frankrike, Norge och England vänder hem till Sverige igen. Den forne Modo-målvakten har haft en annorlunda karriär och blev kanske aldrig riktigt den målvakt han förutspåddes att bli, men är naturligtvis ett stort namn och en burväktare som utan någon som helst tvekan borde kunna göra stort avtryck i Hockeyettan.

4. Sammy Gustafsson, Visby/Roma
När det verkligen bränner till, då spikar Sammy Gustafsson igen, det är sedan gammalt. Utan hans gedigna målvaktsspel hade Visby förmodligen aldrig klarat sig så långt som till kvalserien säsongen som gick. Det kan kanske se lite si så där ut i serielunken ibland, men Gustafsson är en vinnare som nu går in på sin tredje raka säsong på Gotland. Ger Visby chansen att gå långt i vår igen.

3. Tim Harrysson, Kumla
Efter lite för många säsonger i Kumla aviserade Tim Harrysson att det kanske var dags att gå vidare, men trots trevare från gäng som Mariestad och Vimmerby landade det tillslut ändå i en kontraktsförlängning med de svarta tjurarna. Harrysson kommer göra sin sjätte raka säsong i frysbunkern vilket naturligtvis är fantastiskt för klubben, men lite trist för alla andra. 25-åringen är för bra för att spela i Kumla och borde kliva vidare.

2. Joel Gistedt, Kristianstad
Det drog ut på tiden, men tillslut valde rutinerade Gistedt att skriva på en kontraktsförlängning med Kristianstad. Till det tilltänkta topplagets stora glädje. 29-åringen var en stor anledning till att KIK var snubblande nära att ta sig upp i Hockeyallsvenskan den gångna våren och ger med sitt stabila spel ett behövligt lugn till hela försvarsspelet. Något som Skåne-gänget knappast har varit bortskämda med tidigare säsonger. Allsvensk i sitt agerande och en av ettans främsta, inget snack om saken.

1. Magnus Åkerlund, Hudiksvall
Man kan titta på SHL-meriterna och säsongerna i Hockeyallsvenskan, men viktigast i det här sammanhanget är att varje gång Åkerlund ställt sin utrustning på Hockeyettan-is har han varit fullständigt dominant. Ingen annan har så konsekvent varit så bra. I tre säsonger höll han i stort sett på egen hand Sundsvalls grådassiga lagbygge flytande. Utan honom hade de förmodligen aldrig gått upp i Hockeyallsvenskan säsongen 14/15. Hade han inte gått sönder hade laget kanske klarat sig kvar 15/16. Jag fortsätter med en dåres envishet tjata om att han är ettans allra, allra bästa.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL