Nyheter
MJÖRNBERG: Svårare att få kontrakt utomlands
ANNONS

Att ge sig ut i Europa och få ett litet hockeyäventyr i en annorlunda liga har blivit ett bra alternativ för spelare som varvat Hockeyettan och vill se något nytt, men i år tycks det ha varit svårare än vanligt att komma ut i världen.

Trägen vinner heter det och is i magen lönade sig tillslut för forwarden Elias Bjuhr som igår presenterades som klar för Füchse Duisburg i den tyska tredjeligan. Både han och Petter Lindberg, som tvingades lämna Södertälje efter säsongen som gått, har tränat med Gripen under sommaren i väntan på chansen i utlandet, men det har varit trögt. Det är först de senaste dagarna som det öppnat sig, en bit in i september.

Lindberg skrev på för Val Vanoise i den franska andraligan i helgen och nu hamnar Bjuhr (som den gångna säsongen gjorde det ganska bra i norska Lillehammer) alltså i Duisburg där han ersätter KRIF-bekantingen Raphaël Joly som de senaste säsongerna fullkomligt piskat in poäng för ”rävarna” (81 poäng på 43 seriematcher säsongen som gick). När Joly gick sönder och beräknas vara borta i flera månader öppnades en ”utlänningsplats” upp i Duisburg och det är alltså den som profilen från Storuman nu lägger beslag på.

Lindberg och Bjuhr väntade länge och lyckades ta sig ut tillslut, men det är inte direkt några toppligor de nu hamnar i. Över huvud taget tycks det ha varit väldigt trögt för spelare i gränslandet mellan Hockeyettan och Hockeyallsvenskan att få utlandsgig inför kommande säsong. Lindberg och Bjuhr är inte direkt ensamma.

Storskytten Henrik Thegel blickade utomlands och tackade nej till Skövde två gånger under våren och sommaren, men det gick aldrig i lås med någon utländsk klubb och till vintern dundrar han trots allt ändå puckar i nät i Billingehov. Spetsbacken Jimmie Jansson ville utomlands men fick aldrig till det och fortsätter kommande säsong i Västerås. Victor Romfors gick i samma tankar och sonderade terrängen, men det sket sig och han blir i slutändan kvar i HC Dalen och inte heller Erik Olsson lyckades få något vettigt napp utomlands och valde i slutändan att byta Vita Hästen mot en återkomst i Mariestad. För att ta några exempel.

Marknaden har helt enkelt varit tuff och anledningen till det verkar om jag förstår saken rätt vara att det finns fler kanadensare och amerikaner i omlopp än kanske någonsin. De där som inte längre hamnar i Hockeyettan, hamnar istället i ännu större utsträckning i ligor runt om i Tyskland, Frankrike, Italien, England och så vidare. Många av de där ligorna har begränsningar för hur många importer som får finnas i trupperna och på isen samtidigt och spelare med lönnlöv i passet går före alla andra. Typ.

Så i slutändan ska man som Hockeyettan-spelare kanske vara ganska nöjd med att över huvud taget ta sig ut. Ändå.

Men det finns ju de som ändå lyckades väldigt bra. Östersund-duon David Lillieström Karlsson och Carl Ackered dundrade iväg som paketlösning till Guildford Flames i EIHL, den brittiska högstaligan och samtidigt som intressenter lystet står och väntar här på hemmaplan håller skyttekungen Viktor Lennartsson så vitt jag förstår fortfarande på att försöka tryouta sig in på skapligt hög nivå i Tyskland.

Så några häftiga hockeyäventyr blir det i alla fall och näst i raden ut i Europa är alltså Petter Lindberg och Elias Bjuhr.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
onsdag 17 april
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
01:00 New York Islanders - Pittsburgh Penguins NHL
01:00 Tampa Bay Lightning - Toronto Maple Leafs NHL
torsdag 18 april
03:30 Dallas Stars - St Louis Blues NHL
04:00 Arizona Coyotes - Edmonton Oilers NHL
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:30 Skellefteå - Frölunda SHL
01:00 Minnesota Wild - Seattle Kraken NHL
fredag 19 april
02:00 Winnipeg Jets - Vancouver Canucks NHL
03:00 Calgary Flames - San Jose Sharks NHL
03:30 Colorado Avalanche - Edmonton Oilers NHL
04:00 Vegas Golden Knights - Anaheim Ducks NHL
04:30 Los Angeles Kings - Chicago Blackhawks NHL
17:30 Kärpät - KalPa Liiga
17:30 Finland - Sverige Träningsmatch
19:00 Brynäs - Djurgården Hockeyallsvenskan
lördag 20 april
16:00 Tappara - Pelicans Liiga
20:00 Zürich - Lausanne National League
söndag 21 april
18:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
onsdag 24 april
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch