Oscar Fröberg höll nollan och var briljant i premiären.Foto: Bildbyrån

Ett av frågetecknen kring Almtuna inför säsongen har funnits på målvaktssidan där de har valt att satsa på två oprövade kort. Men kanske är oron obefogad, de har svarat för en riktig statement-start.

Många tror att Almtuna kommer vara ett gäng för botten av Hockeyallsvenskan den här säsongen och ett av argumenten är att man står där med ett oprövat målvaktspar.

Med två killar som hämtats in från Hockeyettan och som fram till igår hade en gemensam hockeyallsvensk erfarenhet på exakt noll (0!) matcher. Visst, Oscar Fröberg har väl som utlånad från Örebros J20 vaktat någon allsvensk båsdörr någon gång, men aldrig fått chansen att vakta något nät.

Kanske är det rimligt med den skepsis som visats Oscar Fröberg och Arvid Ljung inför säsongen, men det dröjer förmodligen inte länge förrän det där frågetecknet har rätats ut till ett skimrande utropstecken.

Att fjolårets bästa målvakt i Hockeyettan, Arvid Ljung som var snudd på omutlig mellan Mariestads stolpar från nyår och framåt, har nivån för att vara riktigt bra i Hockeyallsvenskan betvivlar jag inte en sekund. 25-åringen fick dessutom förtroendet i genrepet mot Södertälje och tackade och tog emot genom att hålla nollan.

Men i seriepremiären borta mot Tingsryd igår kväll var det Oscar Fröberg som vaktade kassen och tilläts göra allsvensk debut.

Ett målvaktsval som man med tanke på Ljungs genrep kan vända ut och in på utan att bli särskilt mycket klokare, men som i slutändan visade sig bli precis hur rätt som helst.

För unge Oscar Fröberg briljerade när Almtuna nollade Tingsryd i gamla Dackehallen. Han överglänste fjolårets succémålvakt Niklas Rubin, som gjorde en stark match även han på andra sidan isen, och spelade med pondus och trygghet som en allsvensk veteran.

Nollan i genrepet. Nollan i seriepremiären. Nollan av båda de oprövade burväktarna från division ett. En mer statement-betonad start än så kunde de förmodligen inte leverera.

Nu är det så klart alldeles för få insatser för att kunna göra en ordentlig bedömning, men min känsla är att Almtuna inte direkt behöver oroa sig.

Jag snackade med Ljung om det där i somras, att om han och Fröberg båda har som mål att bara etablera sig på allsvensk nivå kommer det inte att duga. Då kommer Almtuna bli ett bottenlag. De måste komma upp större än så, spela som om de är etablerade allsvenska målvakter, han var helt och fullt medveten om det.

Man kan väl minst sagt säga att de fått en ganska skaplig start på just det spåret.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *