Foto: Bildbyrån

Orkar ni med ett gäng nya tankar om förändrat serieupplägg? Det borde naturligtvis vara ett slutspel även mellan Hockeyettan och Hockeyallsvenskan och det där med att en finalsegrare bör gå raka vägen upp är ju också ganska självklart. Det går att ordna!

Som ni har kunnat läsa på senare tid diskuteras det om en ny kvalmekanism mellan SHL och Hockeyallsvenskan. Ett slutspel som hade kunnat skapa storartad dramatik och dra mängder av publik till hallarna och tv-rutorna.

Henrik Skoglund har dessutom tidigare varit inne på ett förslag här på Hockeysverige där ett lag går direkt upp i SHL medan bottenlagen därifrån får göra upp om vilka som ska åka ur. En intressant twist.

Ett slutspel vore naturligtvis oerhört kul att se istället för en kvalserie även mellan Hockeyettan och Hockeyallsvenskan. Kanske rent av med den lilla extra spetsade detaljen att minst ett lag alltid går upp och minst ett lag alltid åker ur. Vad sägs om det?

Det skulle kunna gå att skapa den sortens slutspel utan att rucka på särskilt mycket alls. Förutsatt att seriestrukturen ser ut exakt som nu med två Allettor om tio lag vardera och fyra fortsättningsserier. Förutsatt att Hockeyettan vill ha kvar sin final men vill lägga mer än bara en futtig plats i kvalserien i potten. Förutsatt att fortsättningsserielagen fortsatt måste ha någonting att spela för efter jul. Förutsatt att åtta lag fortfarande ska gå vidare till playoff från Allettan.

Så här skulle man kunna lägga upp ett mäktigt slutspel utifrån de förutsättningarna:

Kort och gott, seriesegrarna i Allettan spelar Hockeyettan-finalen. Segraren där går raka vägen upp i Hockeyallsvenskan. Förloraren får en ny chans i playoff-spelet.

Jag tänker mig då ett playoff-träd i fyra steg. Med två förkval av typen the winner takes it all, en match avgör allt, där seriesegrarna från fortsättningsserierna och sjuorna och åttorna från Allettan får chansen att slå sig in i playoff-spelet.

Det mest finurliga av allt dock. De tre sämsta lagen från Hockeyallsvenskan skickas ner istället för dagens två och kliver in i en senare del av slutspelet. Alla riskerar att åka ur, minst ett kommer att göra det. Men alla får chansen att spela sig kvar.

Således till förkvalet
Seriesegrarna från fortsättningsserierna (4 lag)
Lagen på plats 7-8 i de två Allettorna (4 lag)
Totalt: 8 lag

Och till slutspelet och dess olika faser
Tre lag från Hockeyallsvenskan (3 lag)
Förloraren från Hockeyettans final (1 lag)
Plats 2-6 i de två Allettorna (10 lag)
Segrarna från förkvalet (2 lag)
Totalt: 16 lag

SLUTSPELSTRÄDET
Finalen
Seriesegrare A1 södra – Seriesegrare A1 norra (bäst av 5 matcher vinnaren till HA)

Förkval 1 (1 match)
7a A1 norra – Seriesegrare Fortsättningsserie
7a A1 södra – Seriesegrare Fortsättningsserie
8a A1 norra – Seriesegrare Fortsättningsserie
8a A1 södra – Seriesegrare Fortsättningsserie

Förkval 2 (1 match)
Vinnare Förkval 1 – Vinnare Förkval 1
Vinnare Förkval 1 – Vinnare Förkval 1

Playoff 1 (bäst av 3)
4a A1 norra – Vinnare förkval 2
4a A1 södra – Vinnare förkval 2
5a A1 norra/södra – 6a A1 norra/södra
5a A1 norra/södra – 6a A1 norra/södra

Playoff 2 (bäst av 3)
2a A1 norra – Vinnare PO1
2a A1 södra – Vinnare PO1
3a A1 norra – Vinnare PO1
3a A1 södra – Vinnare PO1

Playoff 3 (bäst av 3)
HA-lag – Vinnare PO2
HA-lag – Vinnare PO2
HA-lag – Vinnare PO2
Finalförlorare – Vinnare PO2

Playoff 4 (bäst av 5, segrarna till Hockeyallsvenskan)
Vinnare PO3 – Vinnare PO3
Vinnare PO3 – Vinnare PO3