Nyheter
MJÖRNBERG: Söndagskompotten
ANNONS

Det ser ut som att Huddinge kommer få ta emot ännu en sådan där buckla och ställa i sitt prunkande prisskåp någonstans i Björkängshallen.

Förra säsongen landade de ju tre stycken som i slutändan inte betydde mer än att de stod kvar på samma ruta som när säsongen började, utan allsvensk gunst i hand, och efter 1-0 borta mot Hudiksvall talar allt för att Huddinge vinner serien igen.

Vad det nu är värt, känslan är att Huddinge rent av testats mindre den här grundserien än vad som var fallet ifjol. Motståndet har helt enkelt inte räckt till.

Och seriefinalen i Hudiksvall var väl egentligen heller ingen värdemätare.

Visst den första perioden, där Huddinge först hade en puck som såg ut att vara solklart inne men dömdes bort eftersom domaren inte var säker på sin sak och sedan ändå levererade vad som blev matchens enda mål, var ganska underhållande. Men sen tappade matchen tempo, blev loj och ganska avslagen.

Det var mer småfjuttade höstlöv i diverse plockhandskar än snärtiga skott i krysset och tunga tacklingar om vi säger så.

När två spelskickliga lag åker runt och småfiser blir det sällan särskilt bländande hockey. Men jag kan förstå dem. Det är, hur mycket man än vill, så klart svårt att verkligen tända till och plocka fram sin mest bländande, fysiska hockey när allt redan är avgjort och det är en match som bara ska spelas av.

När de här två gängen ställs mot varandra i Allettan däremot, då kan det bli riktigt roligt. För någonstans bakom den lite avslagna serielunkstämningen syntes det ändå att det är två lag som kan spela riktigt vass hockey och som verkar bygga upp lite irriterade känslor mellan varandra.

Förutsättningar för underhållning finns således. Speciellt som det då kommer handla om matcher i en serie där seriesegern faktiskt betyder någonting.

* * *

Målvakten Adam Ohre hade stått samtliga matcher för Halmstad den här säsongen fram till igår.

Men en hjärnskakning (sägs det) höll honom borta från sexpoängsmåstematchen borta mot Kristianstad.

Det tvingade in 19-årige Jacob Crespin mellan stolparna med ännu mer oprövade Adam Ahnberg på bänken.

I ett sådant läge har laget som enhet egentligen två val. Att kriga skiten ur sig för sina nervösa, orutinerade målvakter eller att lägga sig ner och dö.

Halmstad valde det senare.

Det går säkert att skylla på att flera duktiga spelare var borta på grund av skador och avstängning och att målvakterna inte var särskilt bra, men Halmstads utespelare gav dem heller inte någon chans.

Det såg ut som att de kort och gott gav upp. Istället för att sätta på krigarstället spelade Hammers med huvudet under armen, drog på sig korkade utvisningar och tillät Kristianstad att segla iväg till 5-0 i den första perioden utan att ens svettas.

Ett hål som sen var alldeles för djupt för att gräva sig ur även om det gjordes ett försök (det slutade 8-4 till KIK tillslut).

Det var föreningens losermentalitet personifierad i säsongens viktigaste match.

Det sorterade med största sannolikhet bort Halmstad från den Allettan-jakt som annars hade varit i allra högsta grad realistisk. Kristianstad kan känna sig ganska säkra trots att laget fortsatt har en hel del att jobba på.

I och med att HC Dalen föll mot Helsingborg under söndagen är det dock Norrahammar-gänget som är huvudsikte för jagande Tranås. Det kan bli ganska spännande under slutspurten trots allt.

* * *

Östra serien har också lite streckstrid levande, om än mer på papperet än i själva verket.

Efter helgens matcher har Väsby och Valbo (33) sex poäng till godo på Gripen och Nacka (27) med tre omgångar kvar att spela. Nacka har rent av bara två fighter kvar. Det säger sig självt att det blir svårt att hämta in de sex poängen för lagen som jagar med nio (sex i Nackas fall) poäng kvar att spela om.

Inte omöjligt, men väldigt, väldigt svårt.

Klara för spel i Allettan sedan tidigare är ju som bekant Huddinge, Hudiksvall och Visby/Roma.

* * *

Allettan norra däremot, den är helt klar. Streckstriderna i så väl norra som västra serien är avgjorda efter helgen. Omgångarna som är kvar kommer bli en trist transport.

Till Allettan blir det Piteå, Kalix, Örnsköldsvik, Östersund, Boden, Västerås, Mariestad, Lindlöven, Borlänge och Skövde.

Det däremot, kan bli riktigt kul.

* * *

Jag lyssnade på Västerås sportchef Patrik Zetterberg i VIK Fan Central-podden i helgen. Måste säga att han gjorde ett mycket gott intryck när det gäller det mesta. Synen på hur laget byggts upp, läget i svensk hockey med dess ekonomiska spörsmål, Hockeyettans brister som liga och så vidare. Kan rekommenderas: http://vikfancentral.se/podd-7-z-om-shl-pengarna-segrarna-nyforvarv-shl-drommen-med-atervandarna-fran-nhl/

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL