Foto: Bildbyrån

Tranås besegrade Vimmerby med 3-2 efter straffar och har inte längre allting i egna händer inför slutomgången i kampen om den sista Allettan-platsen.

Den stora frågan som hänger kvar efteråt är kort och gott, coachade det bort sig?

Jag skulle gärna ha velat höra hur resonemanget gick på Tranås-bänken när klockan tickade uppåt i sista perioden och siffrorna 2-2 lyste på tavlan.

Redan på förhand visste Tranås att tre poäng innebär att de skulle ha allt i egna händer inför slutomgången. Men vid det laget visste de också att HC Dalen förlorat hemma mot Kristianstad (2-4).

Det fanns två alternativ. Att plocka keepern och verkligen gå för ett segermål eller att låta keepern stå kvar och chansa på att det på ett eller annat sätt kommer hjälp av andra lag i slutomgången.

Charles Franzén valde det senare och en puck som dansade farligt nära Vimmerby-kassen borträknad fick Tranås aldrig riktigt till någon ordentlig slutforcering. Det blev 2-2 efter full tid. Tranås har inte längre allt i egna händer.

Jag kan inte tycka annat än att det var lite fegt coachat.

Det värsta som hade kunnat hända var att Vimmerby satte 3-2 i tom kasse och blev klara för Allettan. Då hade Tranås varit tvungna att förlita sig på att HC Dalen förlorar mot HA74 i slutomgången samtidigt som man själva slår Nybro.

Det läget hade inte varit så väldigt mycket sämre än det man sitter i nu när det blev två poäng efter straffläggning. Man är ändå beroende av att HA74 spelar minst oavgjort mot HC Dalen i slutomgången. Man måste fortfarande ha hjälp. Dalen måste fortfarande misslyckas med att vinna på ordinarie tid.

Faktumet att Vimmerby efter dagens resultat inte är helt klara utan behöver plocka minst två poäng hemma mot Halmstad i slutomgången (om Tranås vinner borta mot Nybro) spelar inte så stor roll egentligen.

Tranås valde att förlita sig på andra resultat i slutomgången framför att verkligen fullt ut gå för att ha allt i egna händer. Man ville inte gambla fullt ut.

Vi får väl se hur det går på onsdag, det blir en rafflande omgång, men det kan ha varit att coacha bort sig från Allettan.

* * *

Matchen som sådan?

Den hade det mesta. Tempo, känslor, irritation, en domare som lekte slutspel och började blunda ju längre matchklockan tickade, bra målvaktsspel, ett avbrott på grund av trasig is, mentalt viktiga mål och en junior (Lukas Isaksson) som avgjorde straffläggningen till Tranås fördel.

Det var en bra och sevärd match som var så pass jämn som resultatet i slutändan visade. Störst intryck gjorde ändå Kristoffer Backman i hemmalaget som verkligen bara körde. Snacka om att han ville slå sitt gamla lag.

* * *

I och med krysset på ordinarie tid mellan Tranås och Vimmerby blev matchlediga Nybro klara för Allettan. Nu kan vikingarna spela av sina matcher mot Grästorp och Tranås utan att känna någon som helst stress.

* * *

Kristianstad blev via sina 4-2 borta mot HC Dalen också klara för Allettan idag. Och det var de förväntade spelarna som ordnade kalaset.

HC Dalen var spelförande i första perioden och hade bud på att ta ledningen, men då klev Joel Gistedt som varit ifrågasatt under hösten upp stort och spelade briljant. Kristianstad var sedan effektiva, tog tag i taktpinnen och kunde reda ut stormen.

Är någon förvånad över att seriens vassaste duo Fredrik Hansson och Johan Skinnars var herrarna som sköt Kristianstad till Allettan? Knappast va?

Men fler än dessa herrar måste kliva fram och Kristianstad måste hitta ett stabilare spel. De lyckades ta sig dit, men Kristianstaa har mycket att skruva på inför Allettan.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *