Foto: Bildbyrån

Är det en tränarrokad i en konkurrentklubb som blir räddningen för Tranås i jakten på en plats i Allettan? Det kan mycket väl vara så.

Heter Tranås trumfkort i jakten på den där sista platsen i Allettan Tokige-Torsten?

Det kan faktiskt vara så.

Tranås är ju beroende inte bara av att man själva spöar upp Nybro på bortaplan utan förmodligen dessutom också av att HA74 tar minst en poäng av HC Dalen (så länge Vimmerby inte faller ihop fullständigt mot Halmstad och öppnar vägen för Tranås).

Ett HA74 som haft det tufft den här hösten och bara lyckats ta poäng i fem av 21 matcher.

Men igår tillkännagav nykomlingen att man väljer att kicka tränaren Niklas Brännström.

Det hela presenterades med en rad välpolerade citat om hur avskedet skedde i samförstånd, utan bad feelings, det bästa för både laget och tränare och så vidare och så vidare. Men samtidigt hörs snack om att det har funnits ett visst missnöje i spelartruppen.

Och även om det i långa loppet sällan är någon plusfaktor att sparka tränaren vet vi ju vad som ofta händer direkt efter ett tränarskifte. Det blir ofta en tillfällig reaktion. Några matchers intensiv uppryckning.

Betänk då att det pumpas in lite ny energi i laget lagom till den för HC Dalen helt avgörande matchen på onsdag. Det skulle Tranås naturligtvis älska.

För tillfället kliver profilen Viktor ”Tokige-Torsten” Torstensson in i båset. Han fanns med i båset redan under söndagens match mot Halmstad. En fight som HA74 vann.

Är det något det gör om den forne energispelaren och Hockeyettan-profilen med en spelarkarriär i klubbar som Örebro, Troja/Ljungby, Vita Hästen och Mariestad så är det att spruta energi.

Han känns som sinnebilden av en herre som kan komma in och under en kort period sätta en eldgaffel i stjärten och ammoniakdunk under näsan på en spelartrupp och få fart på den.

I så fall lär Tranås vara de första som säger tack och bock och dundrar raka vägen till Allettan.

* * *

Kulissnacket har länge varit att det är någonstans i storleksordningen 20 lag som befinner sig i kontrollår på grund av taskig ekonomi och riskerar att kastas ut från Hockeyettan till våren. Men ingen har riktigt validerat den siffran.

Men igår tog maestro Skoglund på sig just den uppgiften och fick licensnämnden att bekräfta att det är totalt 19 lag som är under luppen och som riskerar att mista sin elitlicens.

Det är en siffra som inte är det minsta förvånande, men som naturligtvis är upprörande. Det är ett kvitto på hur illa serienivån mår ekonomiskt och hur fattiga och misskötta vissa klubbar är.

Att det är så många klubbar som har en klocka att kämpa mot gör att det verkar orimligt att alla kommer klara sig. Att 19 klubbar på en säsong ska kunna komma i ordning med finanserna så som krävs känns helt enkelt inte särskilt troligt. Med andra ord kommer klubbar (om reglerna verkligen tillämpas) ryka i vår.

Listan över exakt vilka lag det handlar om var uppenbarligen inte lika lätt att få fram (även om man kan tycka att det borde vara av allmänintresse för de allra flesta att offentliggöra en sådan sak), men faktum är som jag har skrivit om tidigare att det är flera riktigt prominenta klubbar som befinner sig på den där listan.

Klubbar som just nu satsar hårt för att ta sig till kvalserien och ännu bättre, upp i Hockeyallsvenskan, men som till nästa säsong kan tvångsförvisas från Hockeyettan.

Det blir en minst sagt intressant vår.

* * *

Skadeeländet fortsätter för Kristianstad den här säsongen. Spelare har åkt in och ut ur truppen på grund av olika blessyrer hela hösten och nu står det klart att den rutinerade centern Christopher Lindholm är så illa skadad att han kommer missa hela Allettan.

Tungt naturligtvis.

Dessutom har reservmålvakten Joakim Strandberg gått sönder och kommer bli borta en tid.

Något som återigen kommer tvinga ut sportchefen Joakim Johansson för att värva.

Men med tanke på hur sparsamt andrekeepern matchats av lagets ledning de två senaste säsongerna räcker det väl för sportchefen att åka till Biltema och köpa en sån där röd varningstriangel.

Den skulle kunna axla det ansvar som Strandberg tillåtits (eller snarare inte tillåtits att ta) under den här tidsperioden lika bra.