Nyheter
MJÖRNBERG: Så slutar Allettan Norra
ANNONS

Det är i stort sett omöjligt att tippa Allettorna, det ser nämligen ut som att det kommer bli två oerhört jämna serier. Men okej, jag gör ett försök. Idag den norra serien.

1. Piteå
Piteå är det lag som imponerat klart mest under grundserien i norr och känns oerhört stabila. Starka i samtliga lagdelar och med den rutin och erfarenhet från den här typen av matcher som behövs för att ligga stabilt i toppen. Att laget har vanan inne att resa långt på ett helt annat sätt än vad topplagen från västserien har gör sitt till för att bli framgångsrika över en så pass lång serie. Fullt med hot framåt, stäng bakåt, det brukar vara en bra kombination för lag som ska gå långt.
————

2. Mariestad
Man hade kunnat kräva mer av Mariestad i grundserien, ändå tog sig fjolårets uppstickare till Allettan utan några som helst problem. Laget har levererat, men inte på långa vägar tänt på alla cylindrar ännu. De har en vida omtalad grisighet som kommer bli guld värd även i den här serien och en riktigt vass målvakt i Tobias Sandberg. Men den offensiva potentialen är fortsatt ganska underskattad och där finns fler som kan kliva fram.

3. Västerås
Det tog ett tag för nybygget att vänja sig vid Hockeyettan men när Västerås väl hade gjort det radade laget upp segrar och ägde i stort sett alla matcher man spelade. Men det fanns tillfällen då VIK inte klarade att stänga matcher och i den här serien blir laget den gigantiska favoriten. Det har inte hymlats med att man vill tillbaka till Hockeyallsvenskan så fort det bara går och nu är det upp till bevis. Det gäller verkligen att spelarna som har gjort Allettan-resan förr med andra lag bär de spelare som inte varit här tidigare.

————

4. Kalix
Kalix på en fjärdeplats? Ja, det är ett kollektiv som inte verkar påverkas det minsta av sin omgivning. De skiter fullständigt i om det står Sollefteå eller Västerås på motståndarnas tröjor. Kalix tappade vassa spelare inför säsongen, men gjorde rent av en bättre grundserie än ifjol. Mot alla odds kanske, men jag har svårt att se hur det idogt gnuggande laget plötsligt ska börja svaja. I kontrast till många andra lag står man inte och faller med spelare som ”ska göra det”.

5. Lindlöven
Ifjol strandade Lindlöven i Allettan av en enda anledning, man kunde inte göra mål. Det blev för trubbigt och när motståndet blev bättre hade man förtvivlat svårt att få in pucken i kassen. Nu talar det så klart inte till Lindlövens fördel att en av de bästa anfallarna, Anton Tano, lämnar lagom till Allettan, men den här säsongen har Lindesbergs-gänget visat upp en betydligt vassare spets. Visst är laget kanske lite väl tunt, det är lite för få som ska dra det riktigt tunga lasset, men bra dagar kommer alla lag i serien ha svårt att besegra dem.

6. Östersund
Ifjol floppade Östersund brutalt i Allettan, i år känns det som att gänget mår väldigt bra av att inte ha något favorittryck alls på sig. Trots att man är en prominent Hockeyettan-klubb tillåts man smyga med ganska anonymt inför den här serien. Men här finns offensiv spets och en hel del grinig rutin om det skulle krävas. Nu gäller det bara att försvaret håller och inte havererar på samma sätt som skedde ifjol.

7. Örnsköldsvik
Möjligtvis saknar Örnsköldsvik den där absoluta spetsen som kan lyfta laget till ordentliga höjder, men laget har visat en enorm moral som rest sig efter en taskig start under hösten och radat upp många starka segrar. Dessutom kvicknade ju Michal Zajkowski till efter ett tag och spelade briljant mellan stolparna, om han inte blir kvar i Modo dit han varit utlånad under andra halvan av december kan han bli tungan på vågen som bär Ö-vik i alla fall en bit.

8. Boden
Boden bottentippas ganska slentrianmässigt bara för att det är tal om en nykomling kan jag känna. Men det finns potential i det här gänget för att vara med och kriga längre in på säsongen än bara i Allettan. Det är så klart inte ett lag för den absoluta toppen av serien, men man ska inte glömma att Boden värvade in ett helt koppel av rutinerade Hockeyettan-spelare från Piteå, Kalix och Asplöven inför säsongen och att det finns rutin i Tommy Wargh. Boden är ett playoff-lag.

————

9. Skövde
Ifjol höjde sig Skövde efter jul och drog ner mössan för alla oss fåntrattar som hade tippat laget som jumbo i Allettan. Det är klart att något liknande skulle kunna hända även den här säsongen, men det finns inga indikationer på att så ska ske. Laget är fortsatt trubbigt framåt och under hösten har även de som levererade ifjol tagit tydliga steg bakåt. Det kommer krävas en laginsats utan dess like för att det ska bli playoff-spel i år igen.

10. Borlänge
Grundserien har varit väldigt mycket upp och ner. Spelarna som värvats in för att producera, herrar som Sebastian Bengtsson och Lucas Venuto, har producerat men ändå har Borlänge som det tycks aldrig riktigt hittat någon särskilt hög stabil nivå. Det höjer ett och annat frågetecken inför Allettan och det är mycket möjligt att det är dalkarlarnas tur att vara floppen den här gången. Måste höja sig rejält för i den tuffa Allettan räcker det inte att vara bra då och då om man ska bli framgångsrik.

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
tisdag 23 april
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL