Foto: Bildbyrån

Jag gillar ju att vrida och vända på det här med serieupplägg och vad som vore bäst för att få till så intressanta serier som möjligt och det ser onekligen ut som att 2018 kan bli ett riktigt omvälvande år.

Igår skrev jag en krönika på Hockeynews om den osäkerhet som råder inför våren när de ekonomiska kraven ska gälla på allvar och många lag riskerar att förlora sin elitlicens. Det kan komma att innebära en självsanering som gör att Hockeyettan dräneras på lag.

Dags då att ta tag i en omläggning på riktigt. Bättre läge blir det knappast.

Tittar man på den svenska hockeyn i stort är det ganska uppenbart att det inte fungerar med två och en halv elitliga (Hockeyettan är ju nån sorts schizofren blandning av spetsiga hårdsatsningar och ren bredd). SHL frodas medan Hockeyallsvenskan och Hockeyettan går på knäna rent ekonomiskt.

Det kanske är så att vi ska erkänna att det inte är rimligt med tre ligor av det här slaget. Att det i själva verket räcker med två och att Hockeyettan i så fall skulle kunna få vara en strikt breddliga. För det där med bredden påtalas ju så ofta som någonting som är viktigt just för tredje divisionen.

Säsongen 04/05 spelades Hockeyallsvenskan sista gången som en liga uppdelad i en norr- och en söderserie. Därefter ”spetsades” det till och blev en enkel serie om 16 lag som senare kom att bantas till 14. Men har det blivit så bra egentligen?

Kostnaderna för att kuska fram och tillbaka över avlånga Sverige är mördande för ekonomiskt pressade klubbar (en effekt är ju att vissa måste betala bussmil istället för spelarlöner och tvingas till urholkande lån för att fylla ut trupperna) och samtidigt spelas Hockeyettan som en oerhört svårsåld produkt där skillnaderna mellan de bästa och de sämsta är oerhörda. Krasst skiljer det flera divisioner klassmässigt på topp och botten.

Toppen håller dock snudd på allsvensk klass, det har gäng som Troja, Tingsryd, IK Pantern, Vita Hästen, Västervik och så vidare visat.

Det kanske är dags att återgå till en allsvenska med fler lag och uppdelad i två serier?

Det skulle så klart urholka Hockeyettan ordentligt, men kanske samtidigt vara positivt för breddverksamheten. Lagen skulle bli jämnare, matcherna kunna spelas betydligt mer lokalt och på så sätt skulle det bli billigare och bättre för alla. Samtidigt som Hockeyallsvenskan också skulle kunna trimma resekostnaderna för lagen och ändå ha kvar en engagerande och spännande serie med bra matcher.

Lyft upp de tio bästa lagen från Hockeyettan till Hockeyallsvenskan och gör den till en 24-lagsliga uppdelad på två serier. 12 lag i en norrserie, 12 lag i en söderserie. Låt dem sedan på något snillrikt sätt lira flest matcher i sin egen serie med ett utbyte där det även spelas matcher mot lagen från den andra någon gång under säsongen.

Jag tror det skulle kunna bli bäst för alla som agerar under SHL.

Hur stor fäbless jag än har för Hockeyettan är jag inte främmande för att försvaga den och istället bygga en hetare allsvenska. Krasst sett är det ju tyvärr så att Hockeyettan som den ser ut idag kostar mer än den smakar för alldeles för många klubbar och inte blir särskilt intressant ur publiksynpunkt förrän efter jul.

24 lag i en utökad Hockeyallsvenska och Hockeyettan som strikt breddliga – det är en rimlig utveckling.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *