Foto: Bildbyrån

Hudiksvall besegrade Nybro med 4-1 utan att glänsa. Hudik vinner även sina gnuggardagar, Nybro tycks ha skaffat sig en frustrerande dålig form lagom till Allettan.

Nybro-tränaren Andreas Holfelt är inte den som har gjort sig känd för att slänga sig med stora ord och överdrivna känsloutbrott. Han framstår som en herre med fötterna på jorden som inte gärna svävar iväg eller skyller på annat. Jag har fått intrycket av att han vet sin och lagets plats i hierarkin och förhåller sig till den verkligheten.

Vilket är en god egenskap i dagens klimat där alldeles för många tränare alldeles för gärna slänger sig med tramsiga överdrifter och har svårt att se riktigt nyktert på verkligheten.

Därför är det intressant hur Nybro-bossen skruvat upp tonläget sedan Allettan startade. Efter Vimmerby-matcherna var det ilskna anklagelser efter en tackling som skickade Erik Näslund av isen på bår och efter de efterföljande förlusterna har det varit gravt besvikna utspel mot det egna laget och snack om att inte kunna sova på grund av de svaga insatserna.

Med all rätt. Nybro har startat Allettan riktigt svagt och söndagen bjöd på ytterligare en grå insats borta mot Hudiksvall.

Nybro-spelarna föll som dominobrickor. Markus Palmberg, Samuli Kivimäki och Robin Wengdahl kom inte till start till att börja med och viktiga kuggar som Marcus Mellström och Kim Runermark plus några till tvingades kliva av under matchens gång. Man avslutade med åtta tillgängliga forwards. Då är det så klart svårt att få till en vettig forcering mot ett lag som spelar stabilt försvarsspel och har ettans bäste keeper Magnus Åkerlund mellan stolparna.

Men det följdes inte av några bortförklaringar, vilket ytterligare understryker intrycket av fötterna på jorden. Utspel när det finns fog, annars återhållsamhet.

Det hade varit så lätt att skylla Hudiksvall-debaclet på skadorna. Väldigt många tränare hade tagit den enkla utvägen, men i själva verket hade det inte med skadade spelare att göra. Nybro var ett sämre lag än Hudiksvall redan från start.

För det Nybro som under det senaste året gjort så fina resultat fanns inte att se i dagens match. När det fantasifulla offensiva liret inte funkade (vanligtvis flinka herrar som Fabian Ilestedt och Johan Järlefelt hade uppenbarligen en ganska dålig dag) tycktes det som att det inte fanns något att falla tillbaka på. Det blev för slarvigt passningsspel, för lite tempo och alldeles för lite kreativitet.

Dessutom håller det naturligtvis inte att målvakten släpper billiga mål när övriga laget befinner sig så långt ifrån toppformen. Två av fyra Real Hudiksvall-mål stod på keepern Alexander Johanssons konto den här eftermiddagen.

Det är svårt att riktigt sätta fingret på varför Nybro plötsligt ser så där grå ut igen, men man måste komma till rätta med sina problem snabbt. Det kan gå fort att hamna på efterkälken om man förlorar mycket i början av Allettan och fyra förluster på fem matcher grinar laget i ansiktet.

Det är tätt med matcher nu framöver och om flera av herrarna som föll ifrån mot Hudiksvall blir borta måste andra kliva upp ordentligt. Vikings måste börja vinna nu och skaka av sig sin frustrerande dåliga form.

Goda råd är dyra hur mycket fötter man än har på jorden.

* * *

När det gäller Hudiksvall råder ett helt annat lugn. Laget har nu vunnit tre av sina fyra inledande fighter och tagit poäng i samtliga. Utan att egentligen spela särskilt bra.

Missförstå mig rätt, Hudiksvall var betydligt bättre än Nybro i dagens match, men det såg inte ut att vara särskilt nära vad som borde vara en toppnivå. Real Hudiksvall gnuggar på, jobbar hårt och idag var man mycket tryggare i försvarsagerandet än senast mot Vimmerby. Men det finns så mycket större potential att kräma ur laget.

Det är naturligtvis en styrka att ta tillvara på motståndarnas misstag och vinna även när man förlitar sig på jobb och inte får ut max av sin prestation. Det talar en hel del för att Hudiksvall ska kunna växa ut till det där Real man förutsatt sig att vara under våren.

Samtidigt måste man naturligtvis också förtjusas över Joonas Koskinens spelkänsla och det lugn och den trygghet Magnus Åkerlund sprider omkring sig.

* * *

Vem som är mest nöjd med sin helg? Förmodligen Skövde-backen Albin Lindgren. På lördagen krutade han in den sena kvitteringen mot Piteå som i förlängningen innebar att hans lag kunde vinna på straffar och ta sina två första poäng i Allettan.

Idag följde han upp med ett hattrick mot Örnsköldsvik och var dessutom den som sköt skottet som styrdes in till lagets fjärde mål.

Där kan vi snacka om leverans.

* * *

Pavel Brendl debuterade för Wings idag och det blev naturligtvis mål direkt. Även om det dröjde hela vägen till den tredje akten. Det blir intressant att se hur mycket han kommer lyckas färga i den östra fortsättningsserien.

* * *

Som jag ser det blir den södra fortsättningsserien förmodligen en kamp mellan tre lag om att undvika de två sista platserna och slippa ett nervigt kval.

Grästorp, Tyringe och HA74 är sämre än de övriga lagen i fortsättningsserien och kommer tvingas till den striden.

Då får man väl ändå säga att Grästorp gjort ett ganska starkt case för sig som det starkaste ur trion. Först genom att vinna med 3-2 borta mot HA74 i premiären och genom att ikväll 4-0-segra i Tyringe.

Drömstart på serien för Tomas Sandlins gäng.

* * *

Annars höjer jag ganska mycket på ögonbrynen över resultaten idag. Kristianstad-Valbo 8-0? Huddinge-Visby/Roma 9-2?

Det är inte värdigt.

Så borde det inte få se ut i Allettan när det ska vara de bästa lagen som möts.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *