Piteå spelar grymt underhållande hockey.Foto: Bildbyrån

Det var seriefinal i den norra Allettan mellan Piteå och Västerås, en match som skulle kunna bli en brutal kraftmätning, men som blev en styrkedemonstration endast av det ena laget.

14 hemmamatcher den här säsongen, 14 raka trepoängare.

Västerås var aldrig särskilt nära att sätta stopp för Piteås mäktiga hemmasvit.

Där så gott som alla motståndare Västerås stött på den här säsongen imponerats i alla fall lite av den ex-allsvenska loggan på bröstet kunde Piteå inte ha brytt sig mindre i den haussade seriefinalen i Allettan Norra.

Norrgänget gick ut och gav ex-allsvenskarna en läxa i hur Hockeyettan-hockey spelas när den är som bäst.

Det blev 4-0 i slutändan och då ska föras till protokollet att VIK-keepern Marcus Dahlbom i vanlig ordning gjorde en väldigt bra match. Det kunde ha ringt fler gånger. Det var inget snack om att det var Piteå som var banans solklart bästa lag.

Att Piteå spelar vägvinnande hockey är knappast någon hemlighet, det är bara att glutta i säsongens tabeller för att få det svart på vitt, men de ska också ha ett erkännande för att de spelar underhållande hockey. De vågar kliva på och vara aggressiva, de är duktiga på att trilla puck när de väl fått fast den i anfallszon och är framförallt duktiga på att gå rakt på mål.

Det är en ganska påtaglig skillnad mellan Piteå och Västerås. Där gurkorna duttar en gång för mycket, går Piteå spikrakt på kassen. Det är vägvinnande.

Det snackas mycket om den vassa förstalinan med Magnus Isaksson, Joakim Högberg och Marcus Sandström och för all del, de är ruggigt bra. De två förstnämnda är egentligen för skickliga för ettan. Men jag tycker att det är betydligt fler än så som utmärker sig och bidrar. Spelare som Petter Mäkitalo, Jonatan Harju, Alexander Selin och Carl Becker kan också underhålla och har en kraftfull dimension i sitt spel.

Bara en vass förstakedja räcker inte. Piteå har betydligt mer än så och frågan är om det inte är så att de spelar Hockeyettans mest underhållande hockey.

* * *

Samtidigt intressant att se hur passiva Västerås blev när de för första gången på länge stötte på ett väldigt vasst motstånd och tvingades agera långa stunder i egen zon.

Laget är välsorterat hemåt och har ett tryggt grundspel att luta sig emot, men när Piteå fullständigt oblygt klev fram och förlade spelet till Västerås-zonen blev det bitvis desorienterat. Backarna började sprida puckar omkring sig och passiviteten blev påtaglig.

Västerås har helt enkelt inte varit vana att den här säsongen möta lag som både vill och har förmågan att flytta ner spelet offensivt och trycka på med så väl långa anfall som blixtrande spelvändningar. Då blev det desorienterat.

Kanske var det väldigt bra för gurkorna att få den här matchen nu. Att få sina brister avslöjade av ett bättre lag. Att kunna försvara sig och lösa lag som spelar som Piteå är vad som kommer krävas om VIK ska ta sig till den eftertraktade kvalserien. Eftermiddagens match var ett kvitto på att det som räcker mot de lite sämre lagen inte kommer att räcka mot det bättre.

En väldigt nyttig läxa som firma Thomas Paananen och Patrik Zetterberg kan fundera över på bussen hem från Norrland.

De kommer aldrig kunna få det manskap de förfogar över att spela underhållande på samma sätt som Piteå. Jag tycker man är på helt rätt väg med den spelidé man valt. Men kanske ändå kan inspireras av ett och annat.

Som den spikraka vägen fram till mål.

Men framförallt måste man lösa problemet med den där förvirrade passiviteten. Kanske var dagens game plan lite för defensiv. Västerås har definitivt material för att kunna kliva på hårdare än vad man gjorde framåt även mot bättre lag.

* * *

Lagen plockar annars poäng av varandra lite hur som helst i den norra Allettan. Ja förutom Örnsköldsvik då som gick på sjunde raka förlusten (1-5 hemma mot Lindlöven) idag. Men är det några lag som ska kunna utmana Västerås om seriesegern håller jag Västerås och Mariestad som de enda kandidaterna att kunna lyckas.

* * *

Södra Allettan håller på att utvecklas till något oerhört intressant efter helgens resultat.

KRIF lyckades äntligen plocka en ny trea efter en sen vändning hemma mot Real Hudiksvall. Vimmerby visar att man är på riktigt och vann imponerande i seriefinalen mot Huddinge och Kristianstad klädde tre poäng av HC Dalen igår vilket gör att det är många om budet i toppen.

Kanske har även Nybro vaknat.

Jag såg första perioden mellan vikingarna och Visby/Roma. En period som gästerna lyckades vinna med 2-0 utan att på något sätt spela bra. Det var mest irriterat och småfult och det tjänade så klart Visby på.

Men Nybro lyckades vända och vinna och fick inte bara tre oerhört viktiga poäng utan även vad man kan anta en moralboost som heter duga. 4-2 blev det tillslut och Nybro är i allra högsta grad med i playoff-diskussionen.

Visby/Roma fick se sig passerade av Väsby (som slog jumbon Valbo med 4-1) i tabellen och verkar okarakteristiskt nog vara hopplöst usla den här Allettan.

Visst, det är på bortaplan det fallerat, men den senaste tidens resultat oroar och idag misslyckades man alltså att försvara en tydlig ledning som man skaffat sig utan att spela bra. Då tyckte de som kan laget ändå att det var långt mycket bättre än vad det sett ut på senaste tiden.

Det bör vara oerhört oroande för ögänget.

* * *

Missa inte vårt senaste poddavsnitt där vi snackar om dispenser och nya elitlicensregler, serieupplägg, Pavel Brendl, Allettorna och väldigt mycket annat. Ni hittar det iTunes, Acast eller här: http://www.mjornberg.se/2018/01/12/93-lite-skelleftea-vibbar/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *