Foto: Bildbyrån

Frågar ni mig finns det sex lag som måste ikläda sig rollerna som storfavoriter den här våren. Den stora frågan lyder, vad har de visat så här långt?

Vi har kommit till den tid på säsongen när agnarna så sakteliga ska börja sållas från vetet och favoriterna ska kliva fram och visa sin stora potential. Det har gått ett gäng omgångar av Allettorna och favoriterna förväntas ha tagit kommandot.

Så vilka är egentligen storfavoriter?

Det är ganska mycket en subjektiv smaksak, men jag skulle säga att det finns sex lag som med vissa nyansskillnader kan beskrivas som större favoriter än alla andra.

Tre klubbar gick in i säsongen med storvulna ambitioner att omedelbart ta klivet upp i Hockeyallsvenskan. Med andra ord, Västerås, Huddinge och Kristianstad kan på intet sätt ducka någon form av favoritskap.

Utöver det slog Hudiksvall på stort och värvade en hel hoper starka spelare för att en gång för alla göra en attack mot toppen. Real Hudiksvall-satsningen kan inte heller ducka favoritskap.

Grundserien skapade dessutom två ytterligare favoriter när KRIF och Piteå gick från klarhet till klarhet, säkrade seriesegrar och positionerade sig som gäng med potential att gå långt den här våren.

Så var står då de här gängen just nu?

KRIF
KRIF spelade söderseriens bästa hockey i grundserien. KRIF firade med champagne på isen sedan seriesegern hade säkrats. KRIF har haft svårt att hitta tillbaka till sin vägvinnande form sedan dess.

Är det något av favoritlagen som är ett frågetecken så här långt i Allettan är det naturligtvis Blekinge-gänget, för vad hände? Efter att ha spelat riktigt bra och inte minst varit starka sent i matcherna har laget tappat stinget i Allettan. Man kanske inte har spelat direkt dåligt, men inte fått resultaten med sig och framförallt haft svårt att göra mål. 1-2 hemma mot Valbo och 0-1 mot HC Dalen, två lag som av de allra flesta tippades i botten av tabellen, är siffror som sticker i ögonen.

Men kanske är det så att det egentligen bara är frågan om att få fart på målskyttet. Målvaktsspelet från både Oscar Malm och Isak Edman har varit bra och man visade i grundserien att det finns ett spel när man står på topp som det gäller att hitta tillbaka till. Kvällens match borta mot kräftgående Visby/Roma kanske är en viktig vattendelare. Får KRIF fart på det eller inte?

Piteå
Det blev ett gäng riktigt fina rubriker efter att Piteå skåpat ut mäktiga Västerås efter noter och allt tycks positivt kring gänget som ståtar med 14 raka trepoängare på hemmais och går från klarhet till klarhet. Och någonstans känns det som att det inte finns något som kan stoppa Piteå den här säsongen.

Om det är ett lag som på allvar kan utmana om en plats i Hockeyallsvenskan låter jag vara osagt, men kvalserien är ett i allra högsta grad rimligt mål. Det som gör att Piteå så här långt sticker ut i jämförelse med många andra lag är att de har flera dimensioner i sitt anfallsspel. De klarar av att spela rappt och flärdfullt men har samtidigt en hel del kraft att sätta till och går obarmhärtigt rakt på mål. Det har visat sig vara väldigt effektivt.

Samtidigt ser jag det som en styrka att laget inte nödvändigtvis åker runt och krossar sitt motstånd, men ändå vinner stabilt och säkert. Det är metodiskt och lugnt med en sylvass förstakedja och en hel del andra som också kan kliva fram. Det ser ut som att kemin verkligen funkar i Piteå den här säsongen.

Sen kanske defensiven inte riktigt har testats, man har en bra backsida och Joel Vännström är en skarp sista utpost, men så här långt har Piteå inte utsatts för något större prov annat än i enstaka matcher. Där kan finnas en svaghet, men som helhet ser Piteå riktigt bra ut.

Kristianstad
Ifjol var Kristianstad imponerande solida över hela banan. Försvarsspelet var tätt och offensiven fruktad. Det ledde också hela vägen till en tredjeplats i kvalserien. I år är det storsatsande gänget inte riktigt där. Mycket på grund av oflyt med en uppsjö av skador och sjukdomar, men också lite, som det tycks på grund av bekvämlighet.

Offensiven är fortsatt vass. Det är en fröjd att se Kristianstad spela anfallsspel när de får minsta lilla yta i offensiv zon och agerar med både fart och spelskicklighet. De kan trolla fram målchanser ur det mesta och skölja över sina motståndare. Det har också lett till ett helt gäng övertygande krossar av sämre motstånd. Däremot har det där försvarsspelet som gjorde laget så vasst ifjol än så länge lyst med sin frånvaro. KIK har inte fått ihop det än.

Att potentialen att få även det defensiva att börja fungera finns där råder det ingen tvekan kring, många av fjolårets viktiga backpjäser är ju kvar, Men det är inte bara tappet av Joel Persson som påverkat. Det har slarvats, drällts med puckar och sett oödmjukt ut bitvis. Där måste Kristianstad upp om de ska kunna utmana mot allsvenskan på allvar. Annars kommer för många onödiga poäng att slarvas bort.

Huddinge
Sex segrar av åtta möjliga, 34 kassar framåt och serieledning i Allettan södra. Det vore naturligtvis dumt att klaga och laget sitter i en riktigt fin position inför fortsättningen, men jag tycker mig inte riktigt ha sett det Huddinge som tog sig hela vägen till en fin placering i kvalserien ifjol än.

I Hockeyettan-finalen klev Talangfabriken plötsligt fram som ett lag som kunde mer än offensivblända och underhålla. Plötsligt stängde man ner Troja/Ljungby fullständigt två matcher i rad och visade en strukturerad sida som ledde till att man kunde kontrollera och stänga matcher. Det kom sent då, det kanske gör det även den här säsongen, men än så länge känns det inte riktigt som att Huddinge är där.

Offensiven behöver vi inte ens diskutera. Där tillhör Huddinge de allra skarpaste i ligan och har alltid gjort. Hoten är många och fantasifullheten stor. Men bakåt? Hittills tycker jag Huddinge ser lite mer ihåliga ut än vad som var fallet ifjol. Inte så konstigt kanske med tanke på att några viktiga backpjäser föll bort efter fjolåret och att det knappt finns en enda defensiv back i truppen. Men ska Huddinge kunna utmana om en plats i allsvenskan, vilket ju är målsättningen, måste man komma närmare fjolårsformen i det trygga defensiva arbetet.

Hudiksvall
Grundserien gav inga besked. Real Hudiksvall cruisade igenom den utan några större problem och blev egentligen aldrig satta på några större prov. Starten på Allettan har dock gett en fingervisning om att stjärnbygget är på rätt väg. Försvarsspelet framför alltid lika skicklige Magnus Åkerlund har sett stabilt ut och laget jobbar hårt utan att spela flärdfullt vilket så här långt har lett till flera ganska stabila segrar. Det blev knapp torsk borta mot KRIF senast men det är en förlust gänget med största sannolikhet kommer att kunna borsta av sig ganska snabbt. Glada Hudik ser helt enkelt stabila ut.

Lägger man till det att det finns väldigt mycket mer att hämta i det offensiva spelet ser det lovande ut. Det är för tidigt att fundera på en seriöst menad attack mot Hockeyallsvenskan, så bra är inte Real Hudiksvall än. Men får man lite mer snurr på sitt anfallsspel och plockar fram den där effektiva champagne-hockeyn som spelarmaterialet borde kunna spela och lägger den ovanpå det hårda arbetet och den solida defensiven. Då ser det bra ut.

Västerås
Västerås har problem med effektiviteten. Bortsett förlusten mot Piteå har man vunnit allt så här långt, men alldeles för få spelare har klivit fram och bidragit i offensiven. Om herrar som Marcus Bergman, Fredrik Johansson, Johan Skiöld och Jimmie Jansson inte gör det blir det inte gjort alls. Och även de herrarna ar bränt mer än vad som är sunt i inledningen.

Piteå-matchen blottade dessutom svagheter hos VIK. Lokalmedia och fans ville få det till att det var en plattmatch, jag ser det snarare som att Västerås blev avslöjade av ett bra motstånd än att det var grov underprestation. Men Västerås blev passiva och hade svårt att hitta motmedel mot ett lag som ville kliva fram och trycka på och verkligen äga spelet med fart och finess.

Men med det sagt, i grunden har Västerås ett spel som kan räcka långt. En solid defensiv, ett bra djup i anfallsspelet och en trygghet där spelarna tycks ha mycket bra koll på exakt var de ska vara på banan. Det är förmodligen det lag av alla favoriter som har stora styrkor i så väl offensiven som defensiven. Får gurkorna bara ordning på effektiviteten är de i allra högsta grad aktuella för att ta sig tillbaka till Hockeyallsvenskan.

Den fortsatta utvecklingen av Allettan kommer visa vilka av de sex lagen som i slutändan blommar ut till allvarliga utmanare om en hockeyallsvensk plats.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *