Foto: Bildbyrån

Det står bara fem matcher på programmet i Hockeyettan ikväll, men samtliga är grymt viktiga för toppstriderna i allettorna. Här har ni förutsättningarna.

Mariestad-Västerås
Mötena mellan Mariestad och Västerås har tillhört säsongens stora höjdpunkter i Hockeyettan. Det har byggts en hetsig rivalitet mellan gängen och Mariestads brunkiga spel och försök att dra ut på matcherna och skapa friktion har frustrerat västeråsarna ganska ordentligt några gånger. Ändå är det VIK som gått segrande ur samtliga tre möten under säsongen och har Bois i ett psykologiskt järngrepp.

Blir det en fortsättning på den sviten eller lyckas Mariestad slutligen betvinga Västerås-besten? Det avgör faktiskt en hel del i den här serien. Det är Västerås sista match i Allettan (extremt märkligt nog lirar de alltså inte i slutomgången) och vid seger finns en minimal chans att nå seriesegern, även om det samtidigt skulle krävas en monumental genomklappning av Borlänge för att det ska hända.

Viktigare är då kanske att en fjärde Västerås-seger över Mariestad skulle säkra en plats topp tre och således direktavancemang till playoff 2. Förlust däremot och Västerås lever farligt för att rent av behöva ta den långa vägen via playoff 1. Då kommer Mariestad frustande bakifrån och både skaraborgarna och Piteå har goda möjligheter att köra om VIK på upploppet trots att de båda ska mötas. Så snacka om att det är extremt viktiga poäng som står på spel i Katrinhallen ikväll.

Nybro-Kristianstad
Vid händelse av tre poäng i Liljas bilhandlararena samtidigt som Huddinge inte får med sig samtliga tre hemma mot Hudiksvall säkrar Kristianstad seriesegern och en plats i Hockeyettanfinalen. Något som vore en oerhört imponerande bedrift med tanke på hur problematisk säsongen varit med spelare ut och in mest hela tiden. Mycket talar naturligtvis för att KIK tar ett stort kliv mot finalspel ikväll, för motståndet står ett ojämnt Nybro som redan är playoff-klart och bara spelar för att hålla undan för HC Dalen och Visby/Roma i kampen om sjätteplatsen. Det är slagläge för Kristianstad.

Huddinge-Hudiksvall
Huddinge måste i stort sett ta tre poäng för att hänga på Kristianstad och skapa spänning i kampen om seriesegern inför slutomgången. Annars rinner chansen att kvalificera sig för en andra raka final med största sannolikhet gänget ur händerna. Men motståndet kunde vara enklare. Real Hudiksvall har spetsat och laddat och har häng på en topp tre-position. Det är bara en poäng upp till KRIF och Vimmerby i skrivande stund och seger mot Huddinge skulle dra in även Talangfabriken i kampen kring tabellens andra streck. Det är ett läge Glada Hudik bara kan älska. Man kommer fräsande bakifrån och har läge att ställa till det ordentligt för favoriten. Det blir garanterat en häftig match.

Valbo-Vimmerby
Inför kvällens omgång innehar Vimmerby tabellens ack så viktiga tredjeplats på målskillnad före KRIF. Men det är bara två mål som skiljer och det kan mycket väl bli ett oerhört tight race mellan de fyras gäng Huddinge, KRIF, Real Hudiksvall och Vimmerby om de två direktplatserna till playoff 2 i slutändan. Därför kan smålänningarna knappast slå sig till ro även om det på papperet ser ut att vara ett ganska bekvämt motstånd i form av avsågade Valbo. Vimmerby bör gå all-in för att inte bara ta tre poäng utan dessutom bättra på målskillnaden. Det kan komma att behövas på upploppet.

Väsby-KRIF
Väsby har en mikroskopisk chans att ta sig till playoff. Om man själva vinner de återstående matcherna, Visby/Roma förlorar båda sina och Väsby dessutom plockar in nio mål i målskillnad, då blir det mirakulöst nog playoff för fjolårets succélag. Men det fattar ju alla att det händer inte. Speciellt inte med tanke på hur formsvagt Väsby tycks vara. Kvällens drabbning handlar därför mer om KRIF som måste plocka poängen för att positionera sig väl i kampen om playoff 2-platserna. Det står som sagt mellan Huddinge, Hudiksvall, Vimmerby och just KRIF och varenda poäng är grymt viktig i läget som råder. Räknar med full gas från Blekinges finest.