Kristianstad tar sig an Västerås i playoff 3.Foto: Bildbyrån

Kristianstad mot Västerås i playoff tre. Det är två hårdsatsande favoriter mot varandra och en matchserie som kan bli något alldeles extra. De som vinner ligger bra till för att ta klivet till Hockeyallsvenskan.

Bortsett från den vida omtalade ineffektiviteten som plågar Västerås tycker jag att laget i det stora hela gjorde en riktigt bra matchserie mot Mariestad. I alla fall utifrån det jag såg (första och tredje matchen). Stabilt och metodiskt och med en hel del tyngd i anfallszon. Det är inget snack om att det faktiskt är det bättre laget som går vidare.

Nu blir playoff 3 oerhört intressant.

För Kristianstad valde ju Västerås istället för ovisst känslosprutande möten med Kallinge/Ronneby.

Det blir två giganter som satsar mot Hockeyallsvenskan som möts i playoff 3. Lite som en light-version av Karlskrona-Vita Hästen säsongen 11/12.

Då var det den säsongens två hårdsatsande storfavoriter som tvingades spänna musklerna mot varandra redan i playoff-spelet. Karlskrona vann med 2-1 i matcher den gången efter att Henrik Sirbäck (vart tog han vägen?) avgjort. I slutändan gick laget upp i Hockeyallsvenskan medan det tog lång tid att slicka såren i Norrköping.

Allt släppte för KHK när playoff-bataljen väl var avklarad.

Jag tror det kan bli lite samma sak här faktiskt.

Det gäng av Kristianstad och Västerås som vinner den stundande matchserien ligger väldigt bra till för att gå hela vägen. Rätt upp i Hockeyallsvenskan.

Mycket tyngd släppte garanterat från lagens axlar redan i playoff 2-spelet. Västerås fick bekänna färg men krigade tillslut ner Mariestad i ett hav av mjölksyra och Kristianstad fick verkligen slita för att vinna två matcher med uddamålet mot ett pånyttfött Tranås.

Hade något av gängen skickats på semester efter playoff 2 hade det varit fiasko. Den stämpeln är satt ur spel nu.

För när två lag satsar för att nå Hockeyallsvenskan och tvingas gå i klinch innan kvalserien då är det svårt att påstå att någon svarar för ett stort misslyckande efter tre matcher (för det blir det väl?). Om inte insatsen i den stundande matchserien är urusel förstås. Men det kan jag inte se hända.

Någon måste ju åka ut. Det är så det fungerar.

Och om det fallit tyngder från axlarna efter playoff 2, hur ska det då inte bli för laget som tar sig vidare från den här mäktiga playoff-serien?

Att slå ut en av de största utmanarna mot Hockeyallsvenskan. Det borde boosta ganska ordentligt.

Västerås defensiv och spel över hela banan mot Kristianstads sprudlande offensiv. Joel Gistedt mot Marcus Dahlbom, Conny Strömberg mot Fredrik Hansson, det finns väldigt mycket i den här matchserien som är väldigt intressant på förhand.

* * *

Man skulle kunna säga att en cirkel slöts när Mariestad tvingades gå på semester tidigt igår kväll.

Laget inledde säsongen med att bli fega och vika ner sig mot Västerås i ABB Arena i seriepremiären i höstas och avslutade den igår på precis samma is med att få fullständig soppatorsk.

I premiären blev man fega och vågade inte vinna, igår tog sex stentuffa playoff-matcher på kort tid ut sin rätt. Mariestad orkade helt enkelt inte vara konstruktiva mot ett Västerås som pumpade på. Bränslet tog slut.

Mellan de två matcherna har laget dock hunnit med ett bra gäng imponerande duster till med Västerås och framförallt gjort en riktigt bra säsong. Mariestad har varit underhållande att se säsongen 17/18 och även om man inte hade mycket att komma med i gårdagens avgörande mot VIK är det ett gäng som när säsongen summeras faller med flaggan i topp.

* * *

Inget direkt djuplodande, men jag kastade ut några tecken snabbanalys om de stundande playoff 3-serierna under söndagskvällen. Den texten kan ni hitta här.

* * *

Han var en starkt bidragande orsak till att HA74 gick upp i Hockeyettan förra våren, nu är han tillbaka för att hålla laget kvar i serien.

Kvalet till Hockeyettan inleddes igår och HA74 spetsar kvaltruppen med Jonas Pontusson som egentligen lade av i våras och den här säsongen varit assisterande tränare i Växjös J18-lag.

Men särskilt rostig verkar herrn inte vara.

28-åringen, med en historia i klubbar som Västerås, Mariestad och Troja/Ljungby gjorde 63 poäng (18+45) på 46 matcher i division 2 och kval ifjol och inledde igår med att spela fram till så väl HA74s första som matchavgörande mål när Borås slogs tillbaka med 4-2.

Två assist alltså. Det lär bli fler.