Nyheter
MJÖRNBERG: Så här lyfts lagen upp i Hockeyettan
ANNONS

Det råder återigen stora oklarheter kring kvalet till Hockeyettan. Jag kör en favorit i repris.

Kvalet till Hockeyettan håller på att avslutas. Igår blev Segeltorp och Kalmar (gratulerar!) klara för spel i den vackra serien efter att ha ordnat seriesegrar i sina respektive kval. Men det är samma visa som vanligt. Det råder en enorm oklarhet kring vilka som egentligen kvalificerar sig för spel i ettan nästa säsong. För fler än seriesegrarna lyfts väl upp, eller?

Med anledning av detta kör jag en lätt modifierad repris på en förklarande text från 23 mars ifjol.

Håll till godo.

——–

”Så funkar kvalet – fler än ettorna kommer gå upp

Jag får frågan flera gånger varje dag: ”Två lag från varje serie åkte ju ner i negativt kval, varför är det bara seriesegrarna i kvalet som går upp i Hockeyettan”?

Det är en väldigt bra fråga som har ett aningen komplicerat svar. Eller ja, kort kan man väl sammanfatta det som att serieupplägget är fantastiskt krångligt och undermåligt, men så här fungerar det.

Jag förutsätter att det funkar som det har gjort de senaste säsongerna och då ligger det till så här.

Segrarna i varje kvalserie är klara för Hockeyettan nästa säsong.

Vilka fler som får chansen att spela i Hockeyettan beror på var det uppstår vakanser i de olika serierna. Det påverkas främst av vilka som går upp i/åker ur Hockeyallsvenskan och i vilka serier dessa lag placeras in.

Men nå väl, när de fyra kvalseriesegrarna fått sina platser i ettan kommer den norra serien att särbehandlas på grund av sin geografiska belägenhet. Det innebär att lagen däruppe inte blandas ihop med de övriga tre serierna. Blir det platser över där kommer lag från den norra kvalserien att lyftas upp.

Öst, väst och söderserierna däremot, de klumpas ihop i en enda stor ranking. De lag som inte placerat sig som kvalseriesegrare (och därmed säkrat sin Hockeyettan-existens) rangordnas utifrån poängkvot (antalet tagna poäng genom antalet spelade matcher). Tvåorna rangordnas alltså från 1-4, sedan rangordnas treorna från 1-4 och så vidare. Utifrån det lyfter förbundet sedan upp så många lag som det uppstår vakanser.

Då kan ju vem som helst räkna ut att vakanserna kommer bli betydligt många fler än de som seriesegrarna lägger beslag på. Till exempel på grund av att två lag per serie tvingades kvala. Det brukar sluta med att alla tvåor och ibland även vissa treor får chansen att kliva upp i Hockeyettan.

Anledningen till att det funkar som det funkar är väl, antar jag, att lag inte ska behöva flyttas runt alltför mycket och tvingas spela i serier där de geografiska avstånden blir alldeles för långa. Men baksidan blir ju att lagen spelar kvalet utan att egentligen veta på vilka preferenser, att det blir oerhört rörigt för alla som vill följa kvalet och inte minst att många lag avancerar uppåt utan att kunna fira på isen eftersom det hela avgörs på ett skrivbord efter att kvalen är avslutade.

Det är inte optimalt.

Det bästa kan jag tycka hade varit att man kvalar till en specifik serie, att två lag går upp i och med att två lag åkte ner i kvalet och att eventuella omflyttningar mellan serierna sedan sker efter att man vet vilka lag man har att röra sig med. Precis som det funkar i samband med alla andra kval mellan andra serier.”

* * *

Jag skrev om ryktet kring IK Oskarshamns assisterande tränare Jens Gustafsson och Skövde igår. Det har dykt upp ett annan rykte om att den allsvenska klubbens J20-tränare Johan Hellström, också han med ett förflutet på den sidan Sverige (i Kungsbacka) och erfarenhet av arbete med unga spelare, är den som ska ta över skaraborgarna. Också det ett väldigt rimligt namn i sammanhanget. Någon av dessa eller någon helt annan? Det blir intressant att se vem som presenteras.

* * *

Jag såg Huddinge besegra Troja/Ljungby med 2-1 hemma i Björkängshallen igår. Det var inte oförtjänt. Faktum är att Huddinge faktiskt långa stunder var det spelförande laget mot ett Troja som inte förmår komma upp i nivå på bortaplan.

Det är faktiskt en gåta att laget som så tungt sköljer över sina motståndare på hemmaplan ser så oerhört blekt ut på bortaplan. Tre raka bortatorsk gör att det börjar kännas ordentligt vingligt för Troja om de ska klara att behålla det allsvenska kontraktet.

Det var inte mycket till match. Passningskvaliteten var så där och jag skulle faktiskt vilja framhålla att Huddinge var ett bättre lag ifjol än vad man visar upp sig som i år. Men det var spännande, jäkligt spännande och det är ju en etikett som passar utomordentligt att sätta på hela kvalserien.

Vi är halvvägs och alla lag är med, inget har dragit ifrån.

Hur kan man inte älska en kvalserie?

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL