Vilken serie tillhör Tranås kommande säsong?Foto: Bildbyrån

Hur förbundet än väljer att vrida och vända på serieindelningen kommer minst ett lag att tvingas maka på sig från den södra serien.

I och med att Kalmar och Mörrum lyfts upp och Troja/Ljungby åkt ur Hockeyallsvenskan är antalet lag just nu 13.

Det står med största sannolikhet mellan HC Dalen och Tranås och mycket talar nog för att det blir tranorna som får flytta. Det har fallit på deras lott förr.

Tranås klubb- och sportchef Stefan Fransson är en herre som sällan är rädd för att säga vad han tycker.

För honom spelar det ingen roll vilken serie hans lagbygge hamnar i och när jag snackade med honom igår (längre snack här) hymlade han inte direkt.

Efter två raka säsonger där hans lag missat Allettan bygger han för något helt annat.

– Det finns inget annat, det är ett extremt misslyckande om vi inte tar oss dit. Jag bygger laget oavsett serie, ett lag som ska ta sig till Allettan, sa han.

Men oavsett vilket lag Fransson än kan ställa på isen i slutändan (han när stora förhoppningar om att få behålla en hel del herrar från fjolårstruppen) är frågan vilken väg som blir enklast att ta till Allettan.

Den via den västra serien eller den genom den södra?

Att söderserien med de lag den kommer innehålla blir väldigt intressant nästa säsong kan vi så klart slå fast. Men det är svårare att nu sia i slagkraften.

Vi vet ingenting om vad Troja och Kristianstad kommer kunna ställa för slagkraft på benen, allsvenska klubbar har effektivt börjat montera ner både KRIF och Vimmerby och Nybro ska väl på något sätt försöka nystarta lite med ny tränare.

Kan Tranås ha skaplig kontinuitet och spetsa lite är det förstås ganska rimligt att laget tar sig till Allettan den vägen. Samma sak gäller naturligtvis HC Dalen som lyckas behålla föredömligt många ur vinterns succétrupp.

Den spontana tanken är att vägen genom den västra borde vara enklare och så är det kanske. Men motståndet i toppen kan bli ganska ordentligt där också. Mariestad fortsätter satsa, Borlänge går inte att säga så mycket om än men troligt är väl att de fortsätter ha ett slagkraftigt lag att skicka fram och både Skövde och Lindlöven kan bli obehagliga underdogs.

Och så ska man förstås inte glömma att Köping tagit stora kliv framåt och att Kumla brukar vara bra si så där varannan säsong. Västserien må kanske se lite gråare ut nu när Västerås klivit tillbaka till Hockeyallsvenskan, men den blir inte lätt att glida igenom vare sig för Tranås eller HC Dalen.

Toppen kommer bli grymt intressant i båda serierna. TAIF och Dalen kommer tillföra i båda.

Kontentan är att det nog är hugget som stucket vilken serie det blir och jag blir inte alls förvånad om så väl HC Dalen som Tranås lirar i Allettan efter jul oavsett vilken serietillhörighet de tilldelas av förbundet.