Foto: Bildbyrån

Ett flertal spetsspelare som skulle kunna krydda många av lagen i Hockeyettan sitter just nu klubblösa. Voila, en maffig uppdatering kring några av namnen, plus lite annat mustigt.

Kumla har presenterat två målvakter som klara inför kommande säsong. Jonatan Fornbrant och Jonatan Frykholm. Båda hämtas från BIK Karlskoga.

Den uppmärksamme noterar då att klubben sitter med två keeprar, men att ingen av dem är Tim Harrysson. Målvakten som tillhört toppskiktet i Hockeyettan och vaktat frysboxens stolpar i sex raka säsonger.

Det är helt korrekt. 26-åringen flaggade redan ifjol för att han var lite mätt på Kumla och kände sig redo för nya utmaningar. Då sades det att han var snubblande nära att bli klar för Mariestad men blev i slutändan ändå kvar i Kumla.

Men inte en gång till, han tackade nej till klubben för en tid sedan. Det blir ingen fortsättning.

Men vad det blir är högst oklart. Just nu verkar han inte ha klart med någon klubb och funderar över framtiden.

En för nivån riktigt vass målvakt går med andra ord kontraktslös.

* * *

Det allra mesta talar för att det inte blir någon fortsättning i Mariestad för forwarden Christian Hägg. När Bois ska försöka spetsa till ett lag där man redan valt att behålla en hel del spelare blir det helt enkelt inte rum. Samtidigt konstaterade Hägg själv när jag snackade med honom igår att han nog också var sugen på att testa något nytt.

– Jag har varit där i tre år och det kan vara kul att testa något nytt. Mitt kontrakt har gått ut så vi kollar runt lite jag och min agent. Det är kul att se om man är intressant på marknaden, sa han (längre snack här).

Och intressant på marknaden bör ju en spelare av hans typ vara. En forward som inte alls är ofarlig (som mest producerade han 33 poäng varav tolv mål i Mariestadströjan, säsongen 16/17), men som också har den där lite provokativa, envetna sidan i sitt spel.

En forward med skills, som kan komma under skinnet på sina motståndare och som dessutom är en rätt skaplig straffskytt kommer naturligtvis få ettanklubbarna att ställa sig i kö. Men så vitt jag förstår finns det en del intresse från utlandet också.

* * *

En herre som inte är helt olik Hägg är Elias Bjuhr som också har arsenalen med skapligt målskytte och ett känsloskapande sätt att föra sig på isen att laborera med.

Säsongen som gick spelade han i den tyska tredjeligan och piskade in poäng för EC Harzer Falken. Han noterades för 39 poäng (20+19) på 33 matcher och nu står den rivige forwarden i valet och kvalet om vad som ska hända i framtiden.

Det kan mycket väl bli en fortsättning utomlands, men tycks som att det lutar lite åt att flytta hem och tänka på framtiden.

Östersund har visat intresse för att värva tillbaka honom och Gripen, som han till och med försäsongstränade med, var i allra högst grad intresserade ifjol. Jag förutsätter att de är det även den här gången om det nu blir så att han flyttar hem.

Östersund och Nyköping, de två städer som han kopplats tätast till under hockeykarriären, eller kommer det någon annan och lägger sig i och presenterar något som är för bra att motstå?

* * *

Det verkar som att det blir en hel del förändringar i Huddinge till kommande säsong och att flera av de riktiga spetsarna försvinner från klubben efter misslyckandet i kvalserien.

På torsdagskvällen kom uppgifter om att de spelare som faktiskt satt på kontrakt med klubben tycks lämna. Med spjutspetsar som Måns Krüger och Marcus Lissäng i spetsen.

Krüger twittrade också:

To be continued…

* * *

Men lite nyheter om herrar som inte är klubblösa kan väl vara på sin plats också.

Mikael Johansson brukar efter varje säsong fundera på om han ska fortsätta vara sportchef i KRIF och han brukar alltid komma fram till att ja, det ska han. I alla fall en säsong till.

Ingen skillnad den här gången. Den bildsköne 41-åringen kör vidare en säsong till vid rodret i gamla Kockumhallen och det är nog ingen vildare gissning att den där ödsligt gapande eliteprospects-sidan under klubbnamnet kommer börja fyllas på inom den närmaste framtiden.

* * *

Säsongen som gick växte Albin Lindgren ut som ett superhot i Skövdes powerplay. Han stod där på blå och dundrade in mål på mål på mål. Motståndarna tycktes inte kunna få stopp på honom.

Den lovande backen hade kontrakt även över kommande säsong, men nu står det klart att han ändå lämnar klubben. Lindgren är klar för spel med Stjernen i den norska ligan kommande säsong.

Det ger Skövde inte helt angenäma problem.

Klubben satt med minst åtta backar på kontrakt inför kommande säsong. En ganska medioker backsida som var lagets största akilleshäl ifjol. Nu lämnar alltså den bästa av dem, spetsbacken.

Det gör att man sitter men en högst suspekt backsida och inte så mycket handlingsutrymme.

Oscar Niklasson och Johan Viklund har förstås stor potential, men båda kommer tillbaka från tuffa skador och det är svårt att veta exakt vad man kommer få av dem.

I det läget var att tappa sin enda riktiga spetsback inte alls vad Skövde behövde.