Profilen Joakim Englund får nobben av Västervik.Foto: Bildbyrån

Backtema idag. Trotjänaren Joakim Englund får efter lång och trogen tjänst nobben av Västervik. Samtidigt presenterade grannen i Oskarshamn slutligen ett nytt potentiellt backess.

Alla eror har ett slut. Efter åtta raka klubbsnurrande, hjälmspännande, profilstarka säsonger får sarg ut-backen Joakim Englund inte något nytt kontrakt med Västervik.

Nye sportchefen, tillika gamle lag”kamraten”, Emil Georgsson har visat svalt intresse för 35-åringen sedan säsongen tog slut och nu erbjuds han inte någon mer streckad rad att skriva under på.

Englund var med på Västerviks resa ner i division 2 och tillbaka hela vägen upp i Hockeyallsvenskan. Som stabilt spelande backpjäs, men kanske framförallt som provokatör och ledare. Under många av sina säsonger i Västervik var han kapten och spelarna som tappat rytmen och humöret på grund av herrns fladdrande munläder och märkliga exter är väldigt många till antalet.

Någonstans längs vägen hann han skriva en minst lika provocerande som uppskattad blogg dessutom.

Men nu är eran över och det kommer naturligtvis råda delade meningar om beslutet att peta profilen och trotjänaren i Västervik.

Det går att köpa sportchef Georgssons resonemang om att man vill ha yngre och mer utvecklingsbara herrar som marginalbackar kommande säsong. Men å andra sidan är det kanske inte så smart att vända ryggen åt en ledare och trotjänare som verkligen vill spela i Västervik och som förmodligen är nöjd bara över att få vara med.

Jag kan köpa båda sidor och antar att den nye sportchefen velat sätta sin tydliga prägel i det här fallet.

Får jag gissa blir det slutet inte bara på en era utan också på en karriär.

Englund brann för Västervik och är ganska ordentligt rotad på orten med jobb och familj.

Men, det hade naturligtvis varit kul att se den trashtalkande filuren lira vidare.

Det ligger en bitter derbyrival bara några mil bort.

När jag snackade med Vimmerbys sportchef Daniel Stolt om hans lagbygge för några veckor sedan sa han:

– Det skulle inte göra något om det dyker upp en 30-årig gubbe som kan stå på blålinjen, men sådana är det ju inte så gott om i ettan. Jag får ringa Jocke Englund.

Det var ganska skämtsamt förstås och som jag förstår saken ligger den gode sportchefen redan så bra till med sin backsida inför kommande säsong att dörren är stängd.

Men det har hänt förr att skämt gått och blivit allvar.

Man kan ju alltid gripa efter det lilla, lilla halmstrået och hoppas.

* * *

När eran Englund nu är över är det så klart ett passande tillfälle att blicka tillbaka på karriären och de många säsongerna i Västervik. Det gör ni bra genom att lyssna på podden jag spelade in med backen för något år sedan.

Ett mustigt samtal som ni hittar här, eller där poddar finns.

* * *

Idag presenterade Oskarshamn det som via ryktesfloran varit känt en längre tid. Den spelskicklige backen Isak Pantzare lämnar succégänget Borlänge för spel i IKO kommande säsong.

Det är en kalasvärvning.

Sportchefen Per Kenttä har verkligen visat fingertoppskänsla för att hämta offensiv backtalang från Hockeyettan sedan han gjorde flytten till Småland.

Att Marcus Björk som han plockade med från Asplöven skulle få ett så enormt genombrott att han vann backarnas poängliga och försvann raka vägen till Örebro i SHL hade nog ingen kunnat förutspå, men att våga värva från en lägre serie och ge ett stort förtroende direkt är resultat av bra känsla.

Samma sak med Karl Johanson som ju fiskades upp från Vimmerby och placerade sig tvåa i den omtalade poängligan bakom Björk.

Pantzare kan bli samma typ av story. Han är liten, men kvick och med väldigt bra spelkänsla och offensiva skills. Det han gjort i Borlänge den här säsongen imponerar nästan mer än det Björk och Johansson gjorde i ettan innan de håvades in av Kenttä.