Blir Alexander Anderberg tredje spetsbacken gillt i Katrinhallen?Foto: Bildbyrån

Mariestad lyfter blicken och siktar mot Hockeyallsvenskan efter några säsonger som snopet slutat i playoff. Blir det tredje offensiva spetsbacken på lika många säsonger som leder dem dit?

De två senaste säsongerna har Mariestad flyttat fram positionerna och sakta men säkert spetsat sin stabila stomme med några av de bästa spelarna Hockeyettan kan uppbåda.

Efter två snopna playoff-fadäser mot lag som i slutändan gick hela vägen upp i Hockeyallsvenskan (Troja/Ljungby och Västerås) är det kanske tredje gången gillt som gäller kommande säsong. Herrarna Johansson i den sportsliga ledningen bygger i alla fall ett lag med potential att ta sig till kvalserien. Ett lag där man tycker sig ha lyxen att tacka av en på nivån vass forward som Christian Hägg.

Men det mesta om den där truppen och dess spetsar vet ni förstås redan. Bois lyckas behålla stora delar av sina vassaste lirare från säsong till säsong.

Men på en position har det varit lite ambulerande.

Då talar jag om spetsbacken. Den offensive härföraren som ska svara för leveransen.

Även på backsidan har Mariestad en föredömlig kontinuitet. Det är stabila pjäser som Mikael Alba, Albin Hernod, Jens Högbom och egne produkten Johan Frick (mannen med det tjusiga självmålet!) som alltid tycks bli kvar.

Men spetsbacken har under de här säsongerna skiftat och gör så nu igen.

Säsongen 16/17 var det Tobias Björklund som innehade den positionen. Han hade just blivit petad av Södertälje men blommade upp ordentligt i Mariestad och hade i slutändan bara de tre herrarna i förstakedjan (Filip Törnqvist, Douglas Lögdal och Oskar Norlöv) före sig i den interna poängligan.

Sen fick värmlänningen tyvärr lite för bråttom till Hockeyallsvenskan och ritade på för Västervik istället för att solidifiera sin succé en säsong till i Katrinhallen. I Västervik floppade han, skeppades iväg redan efter sju matcher och hamnade i Kristianstad där han inte gjorde något väsen av sig alls i stort sett. En bedrövlig säsong.

Björklunds skridskor fylldes säsongen som gick av William Pethrus, en egen produkt från början som nu lånades in från allsvenskan och IK Pantern. Han gjorde succé och spelade som den härförare hans backtyp ska vara för att hålla sin tröja. Totalt blev det en femteplats i den interna poängligan trots att han bara lirade 30 matcher i Bois-tröjan.

Jag har inte hört vad som händer med Pethrus kommande säsong, men i och med att Bois redan sitter med sju backar på kontrakt håller jag för osannolikt att det blir tal om en ny utlåning till moderklubben i höst.

Hans potentielle ersättare presenterades under gårdagen. Alexander Anderberg som hämtas från utförsäljningen i Huddinge.

Återigen en ung herre med spetskvaliteter, men med den skillnaden att han inte petats neråt av en allsvensk förening utan kommer direkt från en genombrottssäsong hos en toppkonkurrent.

I en backuppställning med mer namnkunniga offensivbackar som Eric Backman och Adam Hansen gjorde Anderberg stort avtryck säsongen som gick i Björkängshallen. Jag blev förtjust i det jag såg av hans spel. Minst sagt.

Att han efter den succén väljer spel i Mariestad visar på att de senaste säsongernas framsteg gjort klubben till en attraktiv adress att söka sig till och samtidigt att även spelarna börjar dofta framgång. Det är nog både en och annan som tror att kvalserien kan vara en rimlig slutadress och som givetvis också sett vad som hänt med många spelare som valt att köra några säsonger i Katrinhallen.

Så Anderberg känns som en gjuten efterträdare i skridskospåren efter Björklund och Pethrus.

Frågan är, blir han tredje spetsbacken gillt?