Foto: Bildbyrån

Kalmar gör en intressant tränarvärvning inför sitt kliv in i finrummet. En vågad sådan.

Säsongen som gick var tanken att Nacka skulle spela i division 2, laget hade snopet åkt ur Hockeyettan och byggde för en existens på bakgården.

Sen hände Haninge Anchors. Förbundet gick in och svingade lika vilt som ologiskt och bestämde att klubben från södra Stockholm skulle fråntas sin elitlicens med bara dagar kvar till seriepremiären. Den där historien kan ni.

När några lag tackat nej till platsen valde Nacka trots allt att tacka ja när frågan kom och med sitt allt annat division 1-mässiga gäng togs klivet tillbaka upp i Hockeyettan på ett bananskal.

Nu lyckades man förvisso förstärka med några kvalitetsspelare innan det drog igång på allvar, men det var ändå inte ett lag som skulle vara i Hockeyettan. De som tippade Nacka dyngsist i serien (det vill säga alla) hade verkligen fog för det.

Men så blev det inte.

Nacka överraskade precis alla, var rent av med i racet om platserna i Allettan och slutade efter 22 omgångar på en imponerande sjundeplats. Långt från den bottendy där laget borde ha krälat.

Vid rodret stod en förhållandevis okänd kanadensare vid namn Duane Smith.

En 52-åring som gnuggat med Vänersborg i tvåan och som nu uppenbarligen lyckades göra guld av gråsten i Nacka. Vad jag förstår var han ganska omtyckt av spelarna också.

Men succén fick inte fortgå. När spelare började falla ifrån blev resultaten sämre i fortsättningsserien och klubbens sportsliga ledning fick den geniala idén att göra sig av med sin huvudtränare.

Det ledde raka vägen när i division 2 för ett Nacka i sönderfall och kuriosa är ju att laget två säsonger i rad lyckats åka ur Hockeyettan efter att ha kickat tränaren under säsongen.

Men nå väl, nu väljer alltså den kaxiga, uppstudsiga nykomlingen Kalmar HC i söderserien att plocka in nämnde Duane Smith som coach. Ett lika intressant som vågat drag.

Smålänningarna ser givetvis något intressant hos coachen och man bör nog snarare titta på höstens succé än vårens sammanfall när man ska göra en bedömning av vad han gjorde med Nacka.

Han säger själv att han är den typen av coach som vill ha spelarna med sig och bygga en stark grupp snarare än någon som pekar och domderar. En modern ledare på så sätt.

Att bygga den där gruppen i Nacka kan inte ha varit särskilt svårt, med tanke på förutsättningarna blev det ju vi mot världen redan från start. Det var en totalt uträknad underdog som Smith svetsade samman till ett vasst östserielag.

I Kalmar blir det en helt annan grej med ett betydligt mer meriterat lag och en hel del stjärnor. Ett lag som spänt musklerna och trots att det handlar om en nykomling kommer ha väldigt mycket mer press på sig. En plats i Allettan, annars är det fiasko, typ.

Just därför är det lite vågat att plocka in Smith som ny huvudtränare inför Hockeyettan-äventyret, men samtidigt är det imponerande av Kalmar. Det är en intressant tränare och förmodligen en herre som kan leda KHC till den där åtråvärda positionen på tabellens övre halva om han får stenarna att falla på rätt plats.

Samtidigt som Nacka startar om i tvåan.