Foto: Bildbyrån

En efter en faller de lite ”äldre” profilspelarna ifrån och lägger ner karriärerna. Snart har vi bara en massa ungtuppar som ska komma ner och lära sig spela seniorhockey kvar känns det som.

Lite trist kan jag tycka. Hockeyettan är roligare när de unga friskusarna mixas upp med rutinerade rävar, men det är väl bara att acceptera utvecklingen antar jag.

Nå väl, näste man att ställa sig vid grillen istället för att springa backintervaller i sommar är Erik Planeby. Kumlas ständige ledare som fyllde 30 i vintras och nu alltså lägger av långt innan han ens får chansen att kvala in på min ”de fräsigaste gubbarna i Hockeyettan”-ranking (vars kriterium är att man ska ha fyllt 34).

Rent poängmässigt har han väl egentligen aldrig gjort någon supersuccé i ettan. Han var en typisk 20-poängsspelare som låg på ungefär samma skörd säsong efter säsong (med toppnoteringar på 26 pinnar säsongerna 12/13 och 13/14), men han var liksom ryggraden i Kumla.

Han blev på något sätt symbolen för klubben (möjligtvis tillsammans med Tim Harrysson som just nu också står i valet och kvalet om det ska bli en vidare karriär eller inte). Ständigt med ett lättsamt sätt att vara och, som det verkade, polare med alla.

En sån där skön filur som (gissar jag) är bra för alla lag att ha i sitt omklädningsrum.

Planeby kommer även om han aldrig toppade några poäng- eller utvisningsligor lämna ett stort tomrum efter sig i Hockeyettan och västserien.

Nu kan vi inte annat än hoppas att han använder sin nyvunna fritid till att starta upp sin gamla blogg igen. Någonstans var det väl där profilen Planeby började byggas.

* * *

Nu när karriären tycks vara över passar jag på att rekommendera en återlyssning på podden jag spelade in med Kumlas finest hösten 2015. Den finns här eller där poddar finns (som det så klatschigt heter).

* * *

Apropå podd förresten, ni som har väntat på något gott väntar snart inte för länge. Det är inte många dagar kvar innan jag och maestro Skoglund är tillbaka på banan igen med ett comeback-avsnitt Trashtalk.

* * *

Petter Mäkitalo, Jonas Halvarsson, Filip Halvordsson, Linus Ageborg, Tobias Sjökvist, det vore synd att säga något annat än att Borlänge bygger ett grymt intressant lag inför kommande säsong.

Det är ganska uppenbart att de senaste säsongernas framgångar gjort dalaklubben till ett starkt alternativ för aspirerande toppspelare när de ska röra på sig inom Hockeyettan.