Edwin Johansson var kapten i HV71s guldlag, nu ska han spela i Hockeyettan.Foto: Bildbyrån

Det blir en invasion av kaptener från J20 SuperElit till Hockeyettan till kommande säsong. Mer än hälften av lagkaptenerna från landets spetsigaste juniorlag har redan skrivit på kontrakt i tredjedivisionen.

Det är naturligtvis inget nytt att en hel uppsjö av duktiga J20-spelare väller in i Hockeyettan, den trenden har bara ökat de senaste säsongerna. Det är heller inget nytt att kaptensämnen skickas ut att ta sina första stapplande seniorsteg i landets tredje division, jag har faktiskt inte bemödat mig med att ta fram något empiriskt underlag att stå på där.

Men inför kommande säsong är det en mängd lagkaptener från SuperElit som väljer att fortsätta sina karriärer i Hockeyettan.

Av 20 lag i J20 SuperElit säsongen som gick har kaptenerna från elva av lagen så här långt gjort klart för spel i Hockeyettan säsongen som kommer.

Fyra gossar, Örebros Arvid Aronsson (till BIK Karlskoga), Modos William Eriksson (till Björklöven), Malmös Simon Eriksson (till IK Pantern) och Karlskronas André Nordstrand (får kontrakt med a-laget) spelar i Hockeyallsvenskan kommande säsong.

Djurgårdens William Wiå och Leksands Kalle Eriksson är så pass unga att de lirar vidare i juniorligan även nästa säsong och Skellefteås Filip Engarås drar över Atlanten för att spela i NCAA med University of New Hampshire Wildcats. Dessutom lämnade Färjestads Lukas Enqvist för spel i Timrå mitt under pågående säsong. Redan efter tio juniormatcher.

Var Oscar Ramqvist (Timrå) och Philip Elgestål (Frölunda) spelar nästa säsong tycks än så länge vara oklart.

Men resten. Ja, de har gjort klart för spel i Hockeyettan.

Brynäs Adam Hirsch (forward) till KRIF
Västerås Marcus Johansson (back) till Enköping
Luleås Marcus Collin (forward) till Boden
AIKs Oliver Horrsell (back) till Halmstad
Moras Ludwig Danielsson (back) till Gripen
Linköpings Pontus Eklöf (forward) till Tranås
Växjös Alexander Andersson (back) till Vimmerby
Södertäljes Jesper Lindén (forward) till Mariestad
HV71s Edwin Johansson (back) till HC Dalen
Rögles Adam Swärdh (forward) till Helsingborg
Dessutom är Färjestads assisterande bakom flyktade Lukas Enqvist, nämligen Peter Nordströms son Filip Nordström, klar för Forshaga.

Man kanske inte kan kalla det en kaptensinvasion, men nog blir det kaptentätt i ettan kommande säsong.