Foto: Bildbyrån

Det ska grillas, det ska inmundigas malt och det ska förlustas genom ljuva sommarnätter innan det är dags att släppa någon form av puck. Men när premiäromgången kommer på tal är det ändå svårt att låta bli att ägna tankarna åt hockeysäsong.

Enligt det preliminära spelschemat, det vill säga det som det för det allra mesta också blir i slutändan, blir det derbypremiärer.

BOOOM Hockeyettan är här så att säga.

Ni vet heta matchups som Mariestad-Skövde, Nybro-Kalmar, Kristianstad-Tyringe och KRIF-Mörrum. Möten med extra nerv som gör att intresset slår i taket redan från början.

Jag ska inte vara sådan att jag slår mig själv för bröstet, men jag skrev och efterlyste en sådan ”riggad” förstaomgång redan för ett år sedan (läs det inlägget här) och goda idéer är ju så att säga värda att kopiera.

Det tillämpades på prov redan till Allettan den gångna säsongen, där det lirades derbyn back-to-back i mellandagarna och nu löper man alltså hela linan ut och har sett till att premiäromgången av säsongen 18/19 enligt det preliminära spelschemat är proppat med derbyn.

Det är fullständigt genialiskt…eller helt värdelöst.

Jag tilltalas av idén att starta ligan med en ordentlig smäll. Det blir ju inte mycket bättre än derby mellan bittra rivaler och vad haussar intresset mer än att spela sådana matcher redan i premiären?

Jag menar, vad säljer mest biljetter i Mariestad, ett slentrianmässigt möte med Arboga eller att superantagonisten från Billingehov kommer på besök?

Ni förstår den poängen.

Derbypremiärer gör att Hockeyettan är stekhet i mitten av september.

Å andra sidan, vill man vara pessimistisk kan man argumentera för att en premiär alltid tilldrar sig lite extra intresse och att man genom att lägga derbyna som start bränner precis allt krut på en och samma gång. Att allt därefter blir en lite tröttare transport, där derbyna tidigare varit glädjefyllda oaser i serielunken.

Det ligger en hel del i ett sådant resonemang också. Det kan bli helt värdelöst.

Men det är roligare att vara positiv och ja, jösses vad det kommer smälla om höstens seriepremiär i Hockeyettan. Blir det tokiga publikfester kan vi nog konstatera att det var ett helt genialiskt drag.