Foto: Bildbyrån

Någon remarkabel förändring av Hockeyettan blir det inte till kommande säsong, men några justeringar blir det. Bland annat skrotas Hockeyettan-finalen och fler lag går till playoff.

I februari kom Hockeyettan med ett nytt förslag på hur serien skulle kunna spelas. Ett ganska ogenomtänkt och kontroversiellt förslag med skrotad kvalserie och en hel del andra märkligheter som skapade ramaskri hos klubbarna. Det sparkades bakut.

Efter det ritades det där förslaget om en del innan det skickades vidare till Svenska ishockeyförbundet, men nu verkar det som att förbundet inte vill gå Hockeyettan till mötes utan bibehåller serien ungefär så som den varit de senaste säsongerna.

Men en del ändringar blir det trots allt.

Bland annat skrotas Hockeyettan-finalen och det så kallade förkvalet där lag från fortsättningsserierna mötte varandra för att kvala in till playoff.

Ingen kommer förmodligen sörja finalen som inte var en riktig final eftersom vinnaren inte vann något. Det har knappast varit någon större succé de två år som den nu lirats och hajpen har uteblivit.

Men nå väl. Så här spelas Hockeyettan kommande säsong enligt förbundets seriebestämmelser.

Grundserierna blir som vanligt och fem lag från vardera går till Allettan medan resten får fortsätta i fortsättningsserierna (som kommande säsong kommer spelas över 18 istället för 12 omgångar).

Efter det följer playoff 1-2-3.

Seriesegrarna i Allettorna är direktkvalificerade för spel i playoff 3.

Lag 2-3 i Allettorna är kvalificerade för spel i playoff 2.

Lag 4-9 i Allettorna är kvalificerade för spel i playoff 1 där de fyra seriesegrarna från fortsättningsserierna ansluter (sammanlagt 16 lag alltså).

Endast jumbolagen i Allettan bommar således playoff-spel.

Jag gillar att finalen är skrotad, men tycker naturligtvis att seriesegrarna i Allettorna borde vara direktkvalificerade för kvalserien. Samtidigt som det tar bort lite av spetsen med Allettan att typ alla får spela vidare i playoff. 18 av 20 Allettan-lag kommer alltså att gå vidare. Det är lite för många. Att det inte spelar någon roll om man blir fyra eller nia kommer göra serien lite ospännande.

* * *

Ifall ni av någon oförklarlig anledning skulle ha missat det släppte vi ett nytt podcast-avsnitt (#97 Den spelande klubbchefen (i hatt?)) med mustigt tugg om Hockeyettan igår, jag och maestro Skoglund.

Vi diskuterar det nya greppet att lägga alla heta derbymatcher redan i premiäromgången och analyserar den livsviktiga frågan om spel 3 mot 3 eller straffläggning egentligen är det bästa sättet avgöra matcher.

Dessutom tugg om Kalmars nya tränare, Asplövens nya klubbchef, Vimmerbys isdispens, budgetbyggen, Vita Hästens misslyckade Hockeyettan-värvningar, en holländsk målvakt och andra nationaliteter som borde söka sig till vår tredjeliga, ett gäng intressanta värvningar och kontraktsförlängningar samt den minst sagt intressanta frågan, Daniel Josefsson till Hockeyettan?

Bland en hel del annat.

Ni hittar det där poddar finns, eller här: http://www.mjornberg.se/2018/06/15/97-den-spelande-klubbchefen-i-hatt/