Jonatan Nielsen, en av de draftade i Hockeyettan.Foto: Bildbyrån

Några få unga pojkar hajpas som enorma superstars innan de ens satt en skridsko på NHL-is i samband med den årliga draften. Men faktum är att det finns ett helt gäng draftade herrar som lirar i Hockeyettan kommande säsong.

Midsommarhelgens stora begivenhet i hockeyvärlden är över för den här gången. En hel rad talangfulla pojkar valdes i NHL-draften i Dallas och det mesta av snacket handlade om morgondagens stjärnor.

Visst är det häftigt med Rasmus Dahlin och alla de andra blivande superstjärnorna, men jag kan tycka att det blir lite överdrivet när unga kids som förmodligen inte haft sin första folkölsfylla än superhajpas på det där sättet. Det saknar lite proportioner.

De som går i första rundan brukar väl för det mesta bli superstars, men faktum är ju annars att det egentligen inte är någon spikrak väg till NHL-fame bara för att man råkar bli draftad. Alla som högt proklamerar att de som inte blir draftade inte ska ge upp för att det finns så många andra vägar framåt har helt rätt och bara för att man blir draftad innebär inte det per automatik att man kommer bli en NHL-stjärna.

Draften (bakom topp-rundorna) borde tas för vad den är, ett kul jippo som är långt ifrån något facit.

Pontus Holmberg som lirade i Hockeyettan med Västerås (och kommande säsong ska lira med Växjö i SHL) plockades som nummer 156 av Toronto Maple Leafs i den sjätte rundan den här gången, men det finns ett gäng spelare i Hockeyettan kommande säsong som haft äran att draftas.

Tranås nye keeper Fredrik Bergvik valdes redan i fjärde rundan (som nummer 117) av San José Sharks i draften 2013, nykomlingen Kalmar ståtar med forwarden Victor Crus Rydberg som tingades av New York Islanders i den femte rundan (nummer 136) samma år och Troja/Ljungbys Jonatan Nielsen valdes i sjunde rundan (som nummer 194) av Florida Panthers året innan.

Skadeförföljda David Westlund som lirar med Östersund kommande säsong plockades av Phoenix, numera Arizona Coyotes (som nummer 163 i den sjätte rundan) i draften 2014 och tio år tidigare, 2004, tingade Carolina Hurricanes Glada Hudik-keepern Magnus Åkerlund (som 137a i runda fem).

Jag kan ha missat någon i den uppräkningen.

Mycket talar för att Joel Gistedt kommer göra sin tredje raka säsong i Kristianstad-kassen. 2007 valdes han redan i den andra draft-rundan (som nummer 36 totalt) av Phoenix Coyotes.

Sebastian Owuya som den senaste säsongen lirade i Hockeyettan med både Gripen och KRIF tingades 2010 av Atlanta Thrashers (som nummer 169 i runda sex) och Hugo Fagerblom som den gångna säsongen var en del av målvaktslösningen i Nybro (och vars kommande klubbadress ännu inte landat på eliteprospects) valdes av Florida Panthers (som nummer 182 i runda sju) i draften 2014.

Några ganska profilstarka spelare som visat upp sig i Hockeyettan har också haft draft-glans i sina cvn.

Vem minns inte HC Dalens numera pensionerade härförare David Fredriksson (som valdes av St Louis Blus i draften 2004, som nummer 211 i runda sju), friskusbacken Fredric Larsson som representerade KRIF, Södertälje och Hudiksvall (Philadelphia Flyers, nummer 111 i runda fyra 2012) och Viktor Gibbs Sjödin som den senaste säsongen piskade in poäng för holländska Hijs Hokij Den Haag i BeNeLiga, men har ett förflutet i ettan med KRIF och Enköping (Nashville Predators, som nummer 206 i runda sju, 2006)?

Således, att draftas är långt ifrån någon garanti för att det ska bli NHL-spel.

Men skönt lir i Hockeyettan är sannerligen inget att klaga på.