Matej Svetlík i Kalix är en av slovakerna som ska färga Hockeyettan.Foto: Bildbyrån

Att värva nordamerikaner har plötsligt blivit iskallt, istället är det andra nationaliteter som tar greppet om Hockeyettan. Det tycks populärt att värva från Slovakien.

Det börjar bli några år sedan nu, men ni minns tiden när det tycktes som att alla lag av rang i Hockeyettan skulle ha minst en nordamerikan, gärna fler i truppen. Då gick det att göra flådiga rankingar och slänga sig med en term som transatlant-tempen.

Sedan dess har hajpen att värva spelare från Nordamerika till Hockeyettan svalnat ordentligt för att i stort sett dö ut helt.

Säsongen som gick spelade bara en handfull nordamerikaner i Hockeyettan. Det kommer säkert tillkomma några till, men i skrivande stund är det bara en enda herre från andra sidan Atlanten som ritat på för spel i tredjeligan inför hösten.

Det är Vännäs amerikan Jacob McDowell.

Istället är det andra nationaliteter som intagit tätpositionen bland importerna i serien.

I vanlig ordning blir det ett gäng finnar (just nu nio stycken) och det kommer danskar (fyra) och norrmän (fyra) för att testa skridskorna på svensk is. Men ett land som står ut är Slovakien.

De senaste säsongerna har det varit ett bra gäng slovaker som tagit tröjor i Hockeyettan och så här långt är det sju stycken som är klara för spel i serien kommande säsong. Kanske är det på väg att bli en trend att värva slovakiskt.

Den som står ut mest är naturligtvis Nybro-keepern Pavel Krajcovic som efter ett trevande debutår i svensk hockey med SK Lejon säsongen 16/17 slog igenom ordentligt med Boden säsongen som gick och har potentialen att bli en stjärna i ettan säsongen som kommer.

Att Väsby räknar med att Lubomir Fetkovic ska hitta sig själv och fortsätta piska in mål så som han gjorde för klubben säsongen 16/17 innan sin oförklarliga flytt och kraschlandning med Asplöven i vintras kan ni såklart också skriva upp. Väsby som dessutom tycks ha fått blodad tand och plockat in även en andra slovak i store backen Vladimir Lukacik som de fiskar ur den polska högstaligan.

Men i övrigt är det långt ifrån solklara storlag som valt att importera.

Kalix som gjort det bra i skymundan de senaste säsongerna har två slovaker på rostern. Backen Matej Svetlík som går in på sin tredje säsong i klubben och Dominik Michalica som gjort ett par starka säsonger i Sverige (SK Lejon och Nynäshamn bland annat) men fick hela förra säsongen (då tilltänkt för spel i Asplöven) förstörd av en skada.

Nykomlingen Malung tar med sig forwarden Filip Kondys upp från division 2 och Grums värvar Simon Betak från värmländska grannen Munkfors. Också de i division 2.

Noterbart är att sex av sju har arbetat sig upp via spel i division 2- eller juniorspel i Sverige. Väsby-förvärvet Vladimir Lukacik är den ende som kommer rätt in utan tidigare spel i Sverige.

Det finns uppenbart en stor tro att spelare från Slovakien kan sätta färg på Hockeyettan.