Wictor Ragnewall utgör ena delen av Hockeyettans bästa målvaktspar.Foto: Bildbyrån

Vissa lag litar på en stark och väldigt tydlig förstamålvakt, andra har en helt öppen kamp om vem som ska stå mellan två jämnbra burväktare. Det har blivit dags att lista ettans främsta målvaktspar.

Rankingen över de individuellt sett bästa målvakterna i Hockeyettan kommer naturligtvis senare under sommaren, men det kan även vara intressant att fundera över vilka lag som egentligen har de bästa målvaktsparen, med två skickliga keeprar. På flera sätt blir rankingen då helt annorlunda i jämförelse med att enskilt lista målvakt för målvakt.

Nå väl, frågar ni mig är följande tio målvaktsduos starkast i Hockeyettan.

10. Linus Ryttar/Robin Wallin, Väsby
Ryttar har gjort några ganska bra säsonger i Väsby nu och tog stort ansvar vintern som gick. Samtidigt som store Robin Wallin som gått och väntat på genombrottet i Mariestad hade en si så där säsong med bottengänget Grästorp. På papperet är det ett målvaktspar som Väsby kommer kunna känna sig klart trygga med.

9. Sebastian Andersson/Rasmus Eklöf, Hammarby
Ingen av dem kommer förmodligen nämnas särskilt högt på någon lista över ligans allra främsta aktörer, men som målvaktsduo ser oldschool-slajdande Andersson och Eklöf, som är tillbaka på nivån efter en säsong i division 2, riktigt intressanta ut. Hammarby kommer kunna lita på att de har en rutinerad pjäs i buren oavsett vem av dem som står.

8. Emil Hedman/Oliver Dackell, Örnsköldsvik
Det tycks vara så att det ska vara lite målvaktsförvecklingar i Örnsköldsvik inför varje säsong. Ifjol försvann Emil Hedman iväg på lån till Tyringe efter att klubben värvat rutinerade Michal Zajkowski och när den senare nyligen bestämde sig för att hoppa av hämtades istället Oliver Dackell in på lån från Leksand. Nu utgör de ett ungt och utvecklingsbart målvaktspar, men det känns som att det är Hedman som kommer få den huvudsakliga chansen att kliva fram och skina.

7. Marcus Evertsson/David Lindgren, Vännäs
Efter några säsonger där han hamnade i skymundan i klubbar som Vimmerby och Kiruna valde Marcus Evertsson att vända hem till Umeå för att hitta någon form av trygghet igen inför förra säsongen. Det ledde till en riktigt bra säsong för Vännäs där målvaktsparet med kompanjonen David Lindgren nu förblir intakt. De delade ganska jämnt på burvaktarsysslan ifjol och här kommer det definitivt vara så att det är dagsformen som avgör vem som står.

6. Sammy Gustafsson/Isak Mantler, Lindlöven
Efter att ha lekt väggen på Gotland de tre senaste säsongerna är rutinerade Gustafsson tillbaka i moderklubben Lindlöven som han lämnade för Kiruna inför säsongen 10/11. Att han trots en del skadeproblem ifjol är en tilltänkt förstekeeper råder det så klart inga tvivel kring, men unge Mantler kommer säkerligen att ge honom en match. Örebro-junioren gjorde några bra matcher för Lindlöven ifjol och kommer fungera som ett tryggt alternativ när Lindlöven behöver vila Gustafsson.

5. Adam Ohre/David Elmgren, HC Dalen
Efter några backup-säsonger i Timrå var Ohre ohotad etta i Halmstad ifjol. Detta samtidigt som Elmgren gick en hård fight om speltiden med numera Troja-flyktade Anton Svensson i HC Dalen. Att det var Svensson som var den stegrande stjärnan var det väl knappast något snack om, men Elmgren gjorde ett väldigt bra jobb i skymundan. Det här målvaktsparet ser på papperet väldigt intressant ut.

4. Fredrik Bergvik/Victor Jonsson, Tranås
San José-draftade Bergvik har ännu inte riktigt lyckats slå sig in i det yppersta toppskiktet bland målvakter i Hockeyettan, men är på god väg. I par med eländigt skadeförföljde Victor Jonsson ser det väldigt intressant. Får den Tranås-trogne 26-åringen vara hel och frisk är nämligen han också en synnerligen kompetent målvakt. Det kan bli en ruggig kamp om spaden i Tranås.

3. Daniel Marmenlind/Martijn Oosterwijk, Visby/Roma
Att den nederländske landslagsmålvakten Martijn Oosterwijk är tänkt som backup även i år råder det nog inga större tveksamheter kring, men han visade när han fick chansen under Sammy Gustafssons skadefrånvaro den gångna säsongen att det finns en ganska hög nivå i honom. Unge Marmenlind har under några säsonger i Skövde och Lindlöven betraktats som väldigt lovande. Det är dags att slå igenom på allvar nu.

2. Tomas Rydén/Jonathan Stålberg, Vimmerby
Ifjol satsade Vimmerby på två osäkra kort i Johan Kallio som aldrig riktigt lyckats blomma på Hockeyettan-nivå och Jonathan Stålberg som kom raka vägen från juniorhockeyn. Det var Stålberg som klev fram störst av de två och att han väljer att stanna gör att Vimmerby kan känna sig trygga på målvaktssidan. Speciellt som han ska konkurrera med Tomas Rydén som gjort ett par riktigt starka säsonger i Köping. Målvaktssidan är plötsligt lagbyggets starkaste lagdel.

1. Wictor Ragnewall/Anton Svensson, Troja/Ljungby
Firma Ragnewall/Svensson är ganska ohotade som etta på den här listan, för rent krasst, Troja sitter med två förstamålvakter. Men med det sagt, det är samtidigt två frågetecken. Kapaciteten hos båda herrarna är skyhög, men Ragnewall kommer från ett ordentligt misslyckande i IK Oskarshamn och Svensson är tillbaka efter en lång skadefrånvaro. Studsar båda tillbaka blir det fenomenalt, det blir högintressant att följa vem som tar det första ordentliga greppet om förstaspaden.