Wictor Ragnewall är ett vasst tillskott i Hockeyettan.Foto: Bildbyrån

Det har blivit dags att ranka de främsta burväktarna i Hockeyettan. Herrarna som kommer spika igen och leda sina lag i vinter.

Listan över seriens främsta målvaktspar har ni redan fått. Men vilka målvakter är bäst rent individuellt egentligen?

Frågar ni mig är följande femton herrar värda att hålla lite extra koll på den här säsongen:

15. Adam Schoultz, Skövde
Han har gnuggat i skymundan i tre långa säsonger i Grästorp. Speciellt de två senaste vintrarna har han bredvid först Nikita Davydov och sen Robin Wallin visat att han kan spela ett tryggt målvaktsspel på hög nivå. En herre som inte tycks vara särskilt brydd över var han spelar bara han utvecklas och nu får han en välförtjänt chans att hålla en förstaspade på en lite större scen.

14. Tomas Rydén, Vimmerby
Färjestad-produkten var med och spelade upp Köping från division 2 och har sedan dess gjort ett par riktigt starka säsonger i ettan. Han är en viktig del av klubbens utveckling och svarade för stort spel i playoff mot Vännäs i våras. Nu tar han klivet till en lite större klubb med lite högre ambitioner. Det kan vara det som verkligen får snöbollen i rullning för 24-åringen.

13. Jonathan Stålberg, Vimmerby
I tät kamp om spaden klev unge Skellefteå-produkten Stålberg fram och blev i slutändan den Vimmerby-keeper som tränarna litade mest på ifjol. 21-åringen tog ordentliga kliv sin första seniorsäsong och fortsätter han den fina trenden kommer Vimmerby sitta med ett ruggigt målvaktspar kommande säsong.

12. Adam Ohre, HC Dalen
Efter åren som backup i Timrå gjorde en hel säsong som förstekeeper i Halmstad garanterat ynglingen gott. En stabil pjäs som har alla möjligheter att bli den trygghet som HC Dalen kommer behöva i egen zon i vinter om de ska få ut den stora potential som verkligen finns i laget.

11. Anton Svensson, Troja/Ljungby
Han svarade för en lysande säsong i HC Dalen ifjol och kommer den här vintern vara ena delen av Hockeyettans bästa målvaktspar tillsammans med Wictor Ragnewall. Det blir upp till bevis i en härlig kamp om förstaspaden. Svensson kommer dock in lite som underdog, innan han gick sönder och tvingades avsluta säsongen ifjol visade han sin klass till trots en aning antydan till att darra i lite större matcher.

10. Joel Vännström, Piteå
Det är dags att göra det riktiga genombrottet nu. I tre raka säsonger har Vännström stått i Piteå och varit den lovande målvakten på väg mot något större. Nu är det dags att ta nästa kliv. Potentialen till att bli en stabil allsvensk målvakt finns där och med kvalserierutin i ryggsäcken är det upplagt för att bli något mer än lovande.

9. Pavel Krajcovic, Nybro
Nybro gjorde en klassiker och värvade en spelare som var lysande när de mötte honom den gångna vintern. Sådana värvningar brukar kunna ha en tendens att falla mindre väl ut, men i fallet Krajcovic tror jag på det motsatta. Det var mot fler än Nybro som dåvarande Boden-målvakten spelade en väldigt stor roll. Känslan är att han kommer bli en succé och den trygga sista utpost vikingarna saknade ifjol.

8. Robert Hestmann, Kalmar
Han var med och blev norsk mästare med Storhamar i våras, men faktum är att 30-åringen mestadels varit backup de senaste säsongerna och inte stod en match i slutspelet. Det ska det dock inte läggas någon större vikt vid. Senast Hestmann spelade i Hockeyettan var säsongen 14/15 när Visby/Roma stulit hans signatur mitt framför näsan på Huddinge. Säsongen dessförinnan var han seriens kanske främsta målvakt med en räddningsprocent närmare 95% i Huddinge-tröjan. Den nivån kan han nå tillbaka till. Då blir han en riktig attraktion.

7. Oscar Malm, KRIF
Malm fick ordentlig sparring den gångna säsongen när Isak Edman (numera i Modo) fick sitt genombrott och utmanade den tilltänkte ettan i KRIF. Båda herrarna visade då att de håller en mycket hög nivå i Hockeyettan och Blekinge-klubben är garanterat mer än nöjd att de lyckades behålla i alla fall en av de två. Att Malm tillhör en av de främsta i ligan råder det inga tveksamheter kring.

6. Daniel Fahlström, Huddinge
Säsong för säsong har 23-åringen krigat sig fram, valt att stanna och visat att han är en man för att stå så mycket det bara går mellan Huddinges stolpar. Säsongen som gick fick han tillslut det huvudsakliga ansvaret och gjorde det bra. Det borgar för att det riktiga genombrottet kommer i vinter. Huddinge ställer ett yngre lag på isen, ett starkt målvaktsspel kommer bli viktigare än tidigare säsonger.

5. Tobias Sandberg, Mariestad
När nämnde Hestmann gjorde succé i Huddinge var målvaktskollegan en osnuten talang vid namn Tobias Sandberg. Sedan dess har stockholmaren varit på turné genom Hockeyettan och tillslut hittat en trygg tillvaro i Mariestad. En stabil och skicklig sista utpost som måste upp på den absoluta huvudspetsen lite oftare för att nå ännu högre på listan. Även om tjusiga räddningar knappast saknas i hans repertoar.

4. Joel Gistedt, Kristianstad
Att han stannar en tredje säsong i Hockeyettan med Kristianstad innebär väl att även 30-åringen själv betraktar ”elit”-karriären som mer eller mindre över. Annars hade nog flyttlasset gått tillbaka mot en högre liga vid det här laget. För Gistedt är fortfarande bra och förmodligen kommer han bara bli bättre av att slippa de senaste årens vansinnesmatchning där reservkeepern knappt ens fått byta om. Även stjärnor mår bra av att vila ibland och mer andhämtning borde kunna göra toppmålvakten gott.

3. Tim Juel, Östersund
För några säsonger sedan blev det ett väldigt rabalder när Östersund valde att säga tack och hej till trotjänaren Johan Berge för att han stod i vägen för unge oprövade Juel. Vägen har inte varit spikrak sedan dess, men Juel har tackat för och förvaltat förtroendet. Norrserien är väl i och för sig inte jättestark, men att släppa färre än två mål per match bakom sig under seriespelet är starkt. Nu valde han trots allsvenskt intresse att stanna. Nu är det dags att verkligen skina i toppen av ettan.

2. Magnus Åkerlund, Hudiksvall
Tro det eller ej, men konungen har slutligen tvingats abdikera. Tre gånger de fyra senaste säsongerna har jag utsett Åkerlund till Hockeyettans bästa målvakt. Den fjärde säsongen var han uppe och vände med Sundsvall i allsvenskan. Han gjorde en stark säsong även den gångna vintern och var en av få som kom upp i riktig klass i Hudiksvall. Fortfarande en briljant målvakt för nivån så klart, men i år får han konkurrens.

1. Wictor Rangewall, Troja/Ljungby
Det var ingen bra säsong den han genomled i Oskarshamn säsongen som gick. Över huvud taget blev den tvååriga sejouren på ostkusten motsatsen till vad det var tänkt att den skulle bli. Men potential till att vara en fenomenal målvakt finns, det visade han i Tingsryd både i Hockeyettan och Hockeyallsvenskan. Och det är på grund av den potentialen som Troja plockat in honom för att frälsa dem tillbaka till den högre serien. Når han den potentialen, då är det inget snack om att 25-åringen är bäst i ligan.