Foto: Bildbyrån

Några tankar om framtiden för ligan, en skotsk import och ännu oupptäckta poängkungar är några av ämnena som smyger sig in i dagens blogg.

För några dagar sedan publicerade jag en artikel hos HockeyNews om Halmstad och jakten på en ny förstakedja sedan den gångna säsongens supersuccétrio försvunnit till grönare jaktmarker.

Gustaf Berling, Erik Borg och Martin Pärna hittade en väldig kemi och transformerades till seriens förmodligen mest sylvassa kedja i vintras.

Men handen på hjärtat, det är duktiga spelare som naturligtvis hade lite förväntningar på sig, men vem hade på förhand gissat att just den där trion skulle mosa Hockeyettan på det sätt som skedde?

Ingen av de tre hade, trots flera säsonger, tidigare varit mer än en skaplig poängproducent på Hockeyettan-nivå. Men tillsammans föll alla polletter på plats.

Det säger ganska mycket om hur viktigt det är vilka man spelar med om det ska skapas magi eller inte.

Det säger sig självt att parar man ihop redan profilerade stjärnor med stor poängnäsa, då blir det för det mesta succé. Det var så att säga ingen skräll att firma Fredrik Hansson/Johan Skinnars i Kristianstad, Joakim Högberg/Magnus Isaksson i Piteå och Jesper Kokkonen/Jakob Karlsson/Markus Modigs i Vimmerby skulle pissa in poäng tillsammans säsongen som gick. Men det är när tränare har lite fingertoppskänsla och lyckas hitta rätt konstellationer som ny, oväntad magi kan skapas.

Med det sagt, det är långt ifrån säkert att de mest framstående anfallsvapnen den kommande säsongen kommer vara etablerade skarprättare.

Det är snarare ganska troligt att nya namn kliver fram och sparkar upp dörren på vid gavel precis som Berling, Borg och Pärna gjorde i vintras. Nu snackar ju alla om dem och förväntningarna är ungefär lika stora som på supervapnen nämnda ovan.

Det vore kul om vinterns superkedja är några vi inte alls räknar med, men där det bara säger klick.

Jag är spänd av förväntan.

* * *

Det droppar in lite annorlunda nationaliteter i Hockeyettan trots allt. Visby/Roma har sin nederländske keeper Martijn Oosterwijk för andra säsongen i rad, Tyringe satsar på den italienske landslagsmannen Denny Deanesi

…och till den listan kan nu också skotten Steven Chalmers som hållit upp med hockeyn i några år och plötsligt dykt upp i Örebro på grund av jobb läggas. Han presenterades som tryout hos Lindlöven i förrgår.

Den 25-årige backen har ett bra gäng säsonger bakom sig i den brittiska högstaligan EIHL, främst med Coventry Blaze och jag hörde mig för lite med en gammal lagkamrat om vad man egentligen ska förvänta sig av Chalmers.

”Han var en rejäl back som man alltid kunde lita på defensivt, kan han hitta tillbaka till den spelare han var i Coventry kan han definitivt bli en bra tillgång” löd omdömet.

Kan bli riktigt intressant med andra ord.

* * *

Jag snackade ett tag med Hockeyettans nytillsatte sportchef Hasse Ljunggren igår och det verkar som att mycket av hans jobb kommer handla om hur ligan ska se ut i framtiden. Det låter lovande, för på något sätt måste ju hela systemet under SHL skruvas på för att klubbarna ska kunna må bra.

En sak tycks vara ganska tydlig, när det blickas några år fram i tiden är det ganska troligt att antalet lag blir färre. På vilket sätt återstår väl att se, men alla kommer inte klara kraven. Mer om det här.

* * *

Säsongen 16/17 gjorde lovande backen Oskar Matushkin, brorsa till eleganten och numera KHL-spelaren Maksim Matushkin, ett starkt gästspel på några matcher i Kiruna IF. Då tillhörde han Luleås juniorer.

Till säsongen som gick gjorde han ett halvtaskigt klubbval och hamnade i kaosklubben Asplöven vilket innebar ett klubbyte mitt i säsongen. Han hamnade på Gotland, men gjorde väl egentligen aldrig någon succé i Visby/Roma.

Nu kommer han fortsätta karriären i Piteå istället. Det känns som ett bra klubbval för att få fart på grejerna igen. I grunden är ju Matushkin en spelskicklig back som skulle må bra av att spela i ett topplag och i Piteå finns just den typen av backplats att fylla.

Där kan det stå ett genombrott för dörren.