Foto: Bildbyrån

Vissa spelare och lag kommer bli mer intressanta än andra att spana in den kommande vinter för alla som gillar energisk och fysisk hockey. Här, några exempel.

Det ser ut som att det kan bli ett ganska ordentligt race om en sista Allettan-plats i den norra serien kommande säsong.

Boden, Kalix, Piteå och Östersund känns väl som att de blir ganska givna som topplag och kommer ta sig tillbaka till Allettan. Men bakom den kvartetten känns det helt öppet och Vännäs, som den gångna säsongen slutade just sexa, sju poäng under strecket, ser ut att mycket väl kunna vara ett lag som är med och fajtas hela vägen in i kaklet.

Det har under sommaren snackats en del om de två danska nyförvärven Henrik Mærsk och Jeppe Holmberg, amerikanen Jacob McDowell och det faktum att starka målvaktsparet Marcus Evertsson/David Lindgren förblir intakt.

Men det jag tycker ska bli mest intressant med Vännäs är att följa två storväxta bulldozers och deras framfart.

Jag syftar då naturligtvis på Kevin Weiskog och Ludwig Niederbach. Två herrar som båda mäter över 190 centimeter och praktiserar ett riktigt kraftfullt spel.

Niederbach kom in redan under fjolårssäsongen sedan Asplöven kapsejsat fullständigt ekonomiskt. Han fortsatte då med vad han hade gjort i Haparanda, det vill säga använda sin räckvidd och sin fysik till att få saker att hända.

Weiskog å sin sida har förstås några poängstarka säsonger bakom sig i Enköping och kommer till Umeå med ganska stora förväntningar på sig att leverera mål och assist, men i Västerås den gångna säsongen visade han precis hur jobbig han kan vara. Då fick han rollen som ”pain in the ass” och omfamnade den.

När jag snackade med honom om det där i slutet av förra veckan (hela artikeln här) sa han följande om Västerås möten med gängen från Norrland:

– I Allettan var första gången jag mötte de norra lagen och vi hade lite svårt för dem. De åkte mer skridskor och spelade lite fulare på något sätt. Jag tror att det är ett spel som kommer passa mig bara bra. Jag vill gärna skapa lite känslor.

Det låter ju lovande.

Både Weiskog och Niederbach har potential att så väl producera poäng som vara de där jobbiga motståndarna. Fina vapen helt enkelt.

Om Vännäs utnyttjar sina kraftpaket på rätt sätt i vinter, då blir de inte bara en farlig Allettan-utmanare utan ett riktigt sevärt lag dessutom.

* * *

Några som också ska tuffa till sig avsevärt till kommande säsong är Visby/Roma. Det verkar gå lite i cykler för dem. Några halvljumna säsonger har avlösts av vintrar då de köttar på sina motståndare så det står härliga till. Det blir lite mätta och så hittar de tillbaka till identiteten igen och så håller det på så.

Säsongen som gick var väl snarast att betrakta som en ganska grav baksmälla efter kvalserieavancemanget året innan och sportchefen André Lundholm var skapligt kritisk när jag snackade med honom om det i slutet av förra veckan (längre artikel här).

När man tittar på lagbygget inför säsongen som kommer är det ganska uppenbart att man söker efter att hitta tillbaka till det som Visby/Roma ska stå får. Farten, fläkten, det hårda och för motståndarna skitjobbiga arbetet.

I vanlig ordning har många spelare ur fjolårstruppen stannat kvar, men några fancy sticks har också bytts ut mot en annan typ av spelare. Inget ont om lirare som Markus Kinisjärvi, Matthias Sundberg eller Nick Hedemyr, det är väldigt duktiga ishockeyspelare, men firman som istället kommer in är av en lite annan typ.

Christian Hägg är en skicklig forward men samtidigt en skicklig retsticka, Sollentuna-förvärvet Zane Jones förväntas bidra med muskler och sportchef Lundholms omdöme om Hammarby-förvärvet Christian Olsson säger väl det mesta: ”Hela vårt omklädningsrum har varit tokigt på honom i två säsonger så det kändes som att det var läge att plocka hit honom”.

Visby ska kort och gott bli Visby igen. Ett jäkla tufft gäng öbor som alla andra tycker att det är en pest att möta.