Foto: Bildbyrån

Ikväll klev ytterligare några lag med stora förväntningar på sig in i försäsongsmatchandet.

Igår var det Mariestad och HC Dalen som tog klivet in i försäsongen på riktigt, ikväll var det ytterligare två tilltänkta topplags tur när Östersund och Borlänge brakade samman i den där tjusiga arenan de har däruppe i Östersund. 4-1 till Borlänge slutade det.

Precis som i fallet med alla andra träningsmatcher jag kommenterat så här långt avhåller jag mig från att ha synpunkter på hur spelet egentligen såg ut som helhet. Vi måste nog vänta åtminstone halva försäsongen för att kunna se någon form av tendenser, om ens då.

Försäsong är ju som sagt försäsong. Det som händer nu behöver inte betyda ett skvatt för det som senare kommer att hända i serien.

Men några korta konstateranden är ändå alltid kul. Speciellt när det är två tilltänkta topplag som möts.

Ikväll noterade jag…

…att Östersund-backen Jesper Solomon Frisell ibland tycktes ha svårt att bestämma sig för om han spelar back eller forward och stack iväg på härliga offensiva utflykter emellanåt. Lite chansartat ibland förstås, men där kan vi ha en kille som det verkligen är värt att hålla ett öga på den här säsongen. Intressant spelstil.

…att Borlänge under fjolårssäsongen lyckades så bra för att det var så många i laget som bidrog offensivt. Det fanns exceptionell spets, men det var inte nödvändigtvis just den bästa femman som ensam drog lasset utan alla var med och bidrog. Av dagens match att döma kommer det, trots stor spelaromsättning, fortsätta på samma spår i höst. Det är många som offensivt ser väldigt intressanta ut hos dalkarlarna. Och då var det dessutom ett par tunga namn som inte var med och lirade idag.

…igår gjorde Halmstads unge målvakt Jacob Crespin en fin match mot Troja/Ljungby, idag valde även Östersund att ställa en ung oprövad 19-åring, Hugo Kullander, i kassen. Han fick en tuff start med några tidiga baljor bakåt efter att Borlänge varit duktiga på att utnyttja ganska förvirrat försvarsarbete i Östersund, men ingen skugga ska falla över insatsen i övrigt. Han gjorde ett par riktigt fina räddningar.

…säsongen 16/17 fick backen Jonas Halvarsson ett ordentligt genombrott och öste in poäng för Borlänge. I vintras tvingades han ägna stor del av säsongen åt rehabträning och hade sedan svårt att verkligen få till det i Kristianstad. Till den här säsongen är han tillbaka i Dalarna och gjorde mål direkt efter att ha fyllt på i en spelvändning. Ska vi ta det som ett tecken?

…Borlänges Tobias Sjökvist åkte på en olycklig tackling i matchens sista minut och blev liggande länge. Det såg otäckt ut för det intressanta nyförvärvet, men han tog sig tillslut ändå av isen för egen maskin.

* * *

De senaste säsongerna har varit en enda stor bedrövelse för Surahammar som trots några försök inte har lyckats resa sig från bottenträsket och vår efter vår tvingats till kvalspel för att säkra existensen i Hockeyettan.

Sportsligt har det inte varit mycket att yvas över.

Till kommande säsong ser det väl ut som att det finns aningen mer anledning till optimism. Surahammar har förstås inget jätteskrämmande lag på papperet, men det finns en del talang i truppen.

Då tvingas man ta itu med nästa motgång.

Laget kan inte träna hemma i Surahallen på i stort sett hela försäsongen utan tvingas konka runt sina trunkar till Västerås och Hallstahammar och träna på skruttiga tider som blivit över (en längre artikel om det här).

Det är knappast en idealisk förutsättning för en klubb som redan har en ganska brant uppförsbacke att jobba sig ur.

Och man undrar ju hur mysigt spelarna har det hemma som måste ta hem och hänga upp sin utrustning efter varje träning. Hockeyprylar är ju så att säga inte synonymt med mys direkt.

Men kanske kan sammanfatta det som att det luktar surt i Surahammar.