Foto: Bildbyrån

Väsby kommer tvingas inleda säsongen väldigt mycket på bortaplan, Mariestad har öppnat försäsongen på ett uselt sätt och ett gäng spelare går fortfarande kontraktslösa i Stockholm. Häng med i dagens blogg.

Det kommer bli en minst sagt tuff start på säsongen för Väsby som på grund av ombyggnad av Vilundahallen kommer tvingas spela sina nio första matcher i grundserien på bortaplan. Det skrev Vi i Väsby om i fredags.

Det har ju varit mycket snack om den usla ispisten i Vilundahallen som gjort isen till slushpuppie och även vid något tillfälle tvingat a-laget att träna utomhus. Men nu åtgärdas den i alla fall. Baksidan är dock att det verkar ta längre tid än det var tänkt och hallen blir inte spelbar till seriestart.

Väsby har tvingats rodda om så mycket i spelschemat att laget öppnar serien med nio raka bortamatcher. Det blir minst sagt en utmaning.

Faktum är att det kan vara något som mycket väl kan komma att avgöra Allettan-striden. Väsby ska ju vara med och slåss om de sista platserna till den ädlare serien efter jul och får man inte ordning på bortaspelet till en början kan man gräva sig ett djupt hål.

Det är lättare sagt än gjort att vinna en väldig massa matcher på beställning på hemmaplan under seriens andra halva. Speciellt som man har ett ungt och ganska oprövat lag.

En bra start lär bli extra viktig för Väsby i år. Det är bara att ägna försäsongen åt att slipa på bortaspelet.

* * *

Visst, det är bara försäsong mot ganska skarpt motstånd och visst ett gäng spelare finns på skadelistan. Men att Mariestad som deklarerat att det är kvalserien och inget annat som gäller den här säsongen öppnat med fem raka torsk och bara producerat sammanlagt sex mål framåt är uppseendeväckande.

HC Dalen 2-3
Vimmerby 1-2
Herlev 0-2
Troja/Ljungby 1-4
Grums 2-4

Laget kom sist i sin hemmacup nu i helgen och har nog ett och annat att tänka på. Resultaten betyder inte särskilt mycket i och med att det inte spelas om viktiga poäng, men det innebär knappast heller att det blir arbetsro inför seriepremiären. Speciellt inte med tanke på att det avslöjats hur sårbar truppen tycks vara om det dyker upp skador. Vilket det alltid gör under en lång säsong.

* * *

Det går ett par i allra högsta grad intressanta lirare kontraktslösa i Stockholm.

Linus Pellfolk tappade motivationen ifjol när det blev en hel del bänknötande i moderklubben Väsby trots att målen ramlade in framåt och lusten gick ur fullständigt när han dessutom tyckte att bilden klubben kommunicerade när hans tvåårskontrakt bröts blev helt fel (mer snack om den saken här).

Det har varit en liten puckel att ta sig över för att hitta suget igen och till hösten ska forwarden som gjort helt okej säsonger både i Arboga och Mariestad börja plugga internationell ekonomi. Men så vitt jag förstår kommer det ändå bli spel vad det lider.

– Jag har lite alternativ i Stockholm, berättade 23-åringen när jag snackade med honom i förra veckan.

Det lär vara ganska många som står i kö för att signa upp hans tjänster i östra ettan när han väl bestämmer sig för att det är dags.

En herre som det inte är alls lika troligt att vi får se i den östra serien trots att han flyttat tillbaka till Stockholm är den fysiske backen Niklas Lindmark.

Herrn som fick flera topplock att gå på Mats Lusth efter en omdebatterad tackling på Sonny Karlsson ifjol och har gjort sig ett namn som tuff spelare på gränsen i Hockeyettan har turnerat förbi Hudiksvall, Skövde och Kristianstad på senare år och börjar bli lite mätt på att kuska runt. Samtidigt som det är svårt att motivera spel för peanuts i i östra serien samtidigt som ett civilt liv pockar på uppmärksamheten.

Han håller alla dörrar öppna om rätt erbjudande skulle dyka upp, men som jag tolkar honom kan det lika gärna bli så att hockeykarriären hamnar på hyllan (längre snack om den saken här). Det skulle vara trist på en spelare som skapar snackisar och sätter lite färg på Hockeyettan.

* * *

Borlänge får in en fin backförstärkning i Christoffer Björklund som efter ett flackande liv i hockeyns tjänst valt att flytta hem till Dalarna igen. Om jag förstår saken rätt så togs beslutet att flytta tillbaka till Borlänge långt innan beslutet att faktiskt också lira hockey i stadens lag.

30-åringen som gjort ett bra gäng säsonger i Hockeyallsvenskan, varit med om avancemang med både Vita Hästen och Mora och de senaste säsongerna gjort några vändor i den brittiska ligan har spelat på professionell nivå länge. Att dra på sig Borlänge-tröjan i Hockeyettan blir en helt annan sak.

Därför skickade sportchefen Mats ”Horndal” Johansson med en fråga att fundera över när de först började snacka om en comeback i Borlänge.

Han undrade kort och gott om Björklund, van vid ruschen från matcher med drag kring, skulle tycka det var lika kul i mörkgrått november när vardagen tränger sig på och motståndet utgörs av gäng med närmast sörjande på läktarna. Skulle tändningen och peppen finnas även då?

Svaret på den frågan var uppenbarligen ja. För Borlänge får finfin backförstärkning till kommande säsong.