Foto: Bildbyrån

Snart är den här – serielunken. Det måste finnas sätt att få den att gälla mer än den gör idag. Ett sätt skulle kunna vara att låta lagen ta med sig poängen från mötena med andra topplag vidare till Allettan.

Det är kul nu, när allting fortfarande bubblar inför säsongen. Men några veckor efter premiären är det inte så kul längre. Då har serierna satt sig, det framgår i de flesta fall väldigt tydligt vilka som kommer vara topplag och den segdragna lunken infinner sig. Det är samma visa varje år.

Visst kommer det att komma floppar och överraskningar och några streckrace kommer bli betydligt mer spännande än andra. Men rent generellt kommer grundserien i Hockeyettan i vanlig ordning att bli en ganska ordinär transportsträcka för många lag.

Det vore verkligen på sin plats att sätta lite mer fyr på den.

Lagen som hamnar i fortsättningsserien får med sig placeringspoäng efter sin position i grundserien. Hur vore det att tillämpa en sådan modell även i Allettan, men spetsa den ytterligare?

Jag skulle gärna se att lagen som kvalificerar sig för spel i Allettan får ta med sig samtliga poäng från matcherna mot de lag i serien som också går vidare. Så att man verkligen blir belönad för att vara bra mot topplagen och så att placeringarna ovan strecket faktiskt blir värda lite mer än bara Allettan-avancemang.

Till exempel, om Kristianstad gör mos av KRIF i båda lagens möten får de med sig sex pinnar in medan motståndarna får noll från just de mötena, förutsatt att KRIF tar sig vidare till Allettan då förstås.

Eller för att ta ett ännu mer konkret exempel.

Hudiksvall får med sig Huddinge, Segeltorp, Visby/Roma och Enköping till Allettan och har vunnit samtliga möten mot de lagen efter en formidabel grundserie. Då får de starta Allettan på 24 pinnar (tre poäng gånger seger i åtta matcher).

Det skulle bli så oerhört mycket viktigare att vara bra mot de andra topplagen då och serien skulle inte ”dö” så fort ett lag blev klart för Allettan.

En kritik mot liknande förslag brukar vara att Allettan skulle kunna avgöras på förhand och rent teoretiskt skulle ju ett lag kunna inleda 24 poäng före ett annat (även om det är högst otroligt att ett gäng tar sig till Allettan utan att ta en enda pinne mot övriga topplag). Men det är kanske något man får leva med om man vill att hela säsongen ska vara värd något. Då blir ju laget som går in med många poäng i Allettan belönat för att ha gjort en bra grundserie medan de som startar på lite färre får sota för att de var mer trögstartade.

I och med att nio av tio lag ändå ska gå vidare från Allettan ser jag inte vad som skulle kunna bli dåligt med ett dylikt upplägg. Chansen att gå vidare till playoff är ju så att säga inte bränd bara för att man gör en svagare grundserie. Men chansen att placera sig bra inför playoff ökar om man är bra i grundserien också.

Jag tycker det skulle kunna vara ett roligt sätt att spetsa till även grundserien och döda lite av den lunk som blir när det är fullständigt skitsamma om man som topplag slutar etta eller femma.

Det har viskats om att lagen inte kommer att delas in strikt efter serie, exempelvis västra och norra tillsammans, utan mer geografiskt till Allettan den här säsongen. Men jag ser inte hur det skulle kunna hindra att man får med sig poäng plockade mot topplag även vid ett sådant upplägg.

Det måste bli mer värt att vara bra även i serielunken.

* * *

Jag nämnde det härom dagen. Mariestad har öppnat försäsongen med fem raka torsk och bortsett från långtidsskadade Filip Thörnqvist har herrar som Eddie Davidsson, Erik Olsson, Oskar Norlöv, Johan Dahlbom och Jesper Lindén missat matcher. Truppen har exponerats som ganska tunn och skadekänslig.

Jag kollade läget med sportchefen Ronny-Rockstar Johansson om det där och fick en uppdatering om en medveten plan inför säsongen som kommer. Mer om det kan ni hitta här.

* * *

Om ni skulle vara sugna på att veta precis hur det går i grundserierna, även om det blir lite slentrian och lite lunk, rekommenderar jag att hoppa in och läsa det dokument som jag gjorde åt Sportbladet i veckan. Det hittar ni här.

Om ni inte kan hålla er till tåls till närmare seriestart när serieguiden landar i de här raderna förstås.