Foto: Bildbyrån

Ännu en vecka har passerat, ta helg med något läskande och dyk djupt i fredagens gott och blandat-påse.

Troja/Ljungby gör precis som Mariestad. Det vill säga rullar med en ganska tunn trupp på försäsongen och låter juniorer få chansen att visa upp sig för att sedan förstärka under säsongens gång om det skulle uppstå ett behov.

Troja har dessutom lagt en budget som gör det möjligt för sportchefen Daniel Håkansson att plocka in fler spelare längre fram, det berättade han när vi snackade lite igår (en längre artikel hittar ni här).

Det är naturligtvis smart så som topplagen gör. Grundserien klarar de tilltänkta topplagen av utan problem även med lite tunnare trupper och samtidigt är det ett ypperligt tillfälle att se vad de yngre förmågorna underifrån går för i en tuffare miljö.

Samtidigt är det naturligtvis onödigt att sitta med en dyrare trupp än nödvändigt när det under några månaders tid ”bara” handlar om att placera sig topp fem. Det säger sig självt i en verklighet där klubbarnas ekonomi riskerar att snabbt bli kärv vid minsta lilla snedsteg att det är bra att kapa kostnader och värva senare.

Således inga konstigheter. Den enda risk man löper är att exakt de där spelarna man vill ha inte finns på marknaden när de behövs. Men omflyttningen mellan klubbar i ettan, Hockeyallsvenskan och utomlands är ju så stor nu för tiden att det inte finns någon större anledning till oro.

Det enda som kanske tar lite stryk är intresset. För visst är det roligare att se lag som spänner musklerna och formerar styrkorna än sådana som lunkar igenom grundserien för att förstärka sen.

Men så länge seriesystemet ser ut som det gör finns det över huvud taget ingen anledning för potenta topplag att gå all-in på truppen från seriestart.

* * *

Följetongen om Kristianstads finanser går vidare. Klubben har ju som bekant ett ganska pikant minus när det kommer till det egna kapitalet och igår rapporterade Kristianstadbladet om att klubben slåss mot nya skatteskulder och att den summa som hamnat hos Kronofogden i stort sett har fördubblats sedan i juni och nu uppgår till drygt 600 000 kronor.

Det är naturligtvis inte alls bra.

I tidningens artikel konstaterar man också att Kristianstad spelar i Hockeyettan på dispens den här säsongen och citerar klubbens ordförande från slutet av juli att: ”det visar att licensnämnden tror på den handlingsplan som vi har presenterat och att vi kan vända det negativa kapitalet till ett positivt eget kapital”.

Det säger egentligen allt om elitlicensen.

För Kristianstad lämnade ju in en handlingsplan även ifjol. En handlingsplan som förklarade hur man skulle ha varit tillbaka på grön kvist till i våras. Istället gick man många hundratusen back och grävde sitt skuldhål ännu djupare.

Så mycket för handlingsplaner alltså.

Frågan är om klubben över huvud taget hade funnits kvar om det inte varit för den rejäla slant som man kommer att få in för att Joel Persson råkade vara en rätt skicklig hockeyspelare som passerade förbi verksamheten och nu har skrivit NHL-kontrakt.

Nu sägs det ganska luddigt att stora sponsorer ska kliva in och lösa skuldproblematiken. Vi får väl se om det händer.

Någonstans är det tråkigt att så mycket fokus kring Kristianstad hamnar på just en vanskött ekonomi (kom ihåg att klubben genomgick en rekonstruktion så sent som 2013), för på isen ställer man ju återigen ett väldigt intressant lag den här säsongen.

Får Mikael Gath den utveckling på lagbygget som Mats Lusth aldrig riktigt fick ifjol finns det ett flertal spelare som kommer växa i sina roller och KIK kan mycket väl vara en kvalseriekandidat fram i vår.

Men om de stora sponsorerna nu ska hjälpa klubben att lösa skulderna, vilka ska då betala för den potenta spelartruppen?

Frågorna är ganska många och följetongen lär gå vidare.

* * *

Det har ju snackats en hel del om den offensiva arsenal som Segeltorp hämtat in från Huddinge inför kommande säsong, men att det samtidigt är ett division 2-gäng som kommer ha mycket att anpassa sig till i Hockeyettan.

Det är en beskrivning som låter målkalas i min bok. Lustigt och oväntat då att Segeltorp i sin första träningsmatch för säsongen i onsdags lyckades piska Lindlöven med uddamålet. 1-0.

* * *

Har ni inte läst före detta domaren Ludwig Petterssons gästkrönika om baksidan med att vara domare i Hockeyettan redan bör ni gör det här. Väldigt trist att det är så det ska fungera. Men tyvärr är det nog en ganska vanligt förekommande bild inom sporten runt om i riket. Både från förbundshåll och inom andra organisationer.

* * *

Jag älskar att frottera mig i de där små sakerna som sägs och händer på isen och i korridorerna men som inte hörs eller märks hela vägen upp på läktarplats. Det brukar vara ganska kul.

När Mörrum spöade Helsingborg med 3-0 i onsdags blev det svettigt i slutet. Laxarna åkte på flera utvisningar och hamnade i den prekära situationen 3 mot 6. Det tyckte lax-keepern Hampus Alexandersson som kämpade för att hålla sin nolla intakt var mindre lämpligt. Det mynnade ut i lite skön humor.

– Jag frågade domaren vad han hade emot mig, berättade ynglingen när vi snackade igår (en längre artikel här).

Festligt som sagt.

* * *

Det närmar sig inte bara premiär i Hockeyettan, även Hockeyallsvenskan rycker ju närmare. Det börjar nog bli dags att lotta fram en sluttabell igen.