Foto: Bildbyrån

Matcherna betyder inget, men vissa försäsongstrender är mer intressanta att uppmärksamma än andra.

Man kan inte dra några slutsatser av försäsongen, ett mantra som jag och många med mig präntar in. För så är det ju, det som händer nu säger inte särskilt mycket om det som ska hända sen. Det är träning för mer eller mindre motiverade spelare och så är det med det.

De flesta lagen blandar och ger därför även den här försäsongen. Blandar bra med mindre bra och vinner och förlorar om vartannat.

Men så finns det ju också de som står ut. Där det finns ett tydligt mönster i hur försäsongsresultaten artar sig.

Det tydligaste exemplet av dem alla är naturligtvis HC Dalen.

Räknar vi bort 6-0-krossen mot division 2-klubben Värnamo har laget spelat fyra matcher mot kompetent Hockeyettan-motstånd (två gånger mot Skövde, en gång mot Mariestad och en gång mot Troja/Ljungby) och vunnit samtliga med uddamålet.

Det är ganska anmärkningsvärt och en direkt fortsättning på hur det såg ut under hösten ifjol. Då vann HC Dalen 15 matcher i grundserien, tio av dessa avgjordes med uddamålet till lagets fördel och det fortsätter alltså så även den här hösten.

– Det var likadant förra året, tredje är vår starkaste period, motståndarna viker ner sig tillslut, det är den känslan vi har, förklarade coachen Per Gustafsson när jag snackade med honom i fredags (längre artikel här).

Det är så klart både en oerhörd styrka och lite en svaghet att det ständigt blir uddamålet när HC Dalen spelar. Laget är mentalt starkt, kan stå hela distansen ut och lyckas avgöra många matcher till sin fördel. Det är väldigt positivt. Men samtidigt sätts många poäng onödigt på spel när de inte tycks ha förmågan att rycka ifrån och stänga matcher där de har kommandot.

Att ständigt förlita sig på uddamålet blir ju lite vanskligt. Även om det fungerat väldigt bra så här långt.

Förmodligen kommer laget fortsätta på sin inslagna linje även när den riktiga säsongen drar igång.

Annars kan konstateras att det är flera av de tilltänkta topplagen som har svårt att få till det så här på försäsongen.

Mariestad har som jag har varit inne och snuddat vid tidigare radat upp fem raka torsk som start på försäsongen. De möter ironiskt nog HC Dalen på onsdag kväll så det blir väl ny torsk med uddamålet om trender ska fortsätta leva.

Men även Östersund har haft en påfallande trög försäsong. Utöver ett kamratmöte med division 2-laget Brunflo (seger med förkrossande 8-3) har det tilltänkta topplaget i norr matchat mot andra tilltänkta topplag. Med bistert resultat.

Östersund har snurrats upp av Borlänge två gånger om (1-4 och 3-7) och dessutom fallit mot Hudiksvall (2-3). Nu återstår bara en träningsmatch, nämligen returmötet mot Hudiksvall på tisdagskvällen och det vill nog till att det blir en seger.

Coachen Kjell-Åke Andersson förhåller sig fortsatt lugn.

– Jag vill att vi ska vara på rätt väg med prestationen. Jag har väldigt svårt att värdera matcher där det inte handlar om poäng. Får jag välja mellan att vi vinner utan att spela bra eller spelar bra men förlorar väljer jag det senare, sa han när jag snackade med honom (längre artikel här).

Men det vill nog till att Östersund knäpper Hudiksvall i den sista träningsmatchen. Att kliva in till en ny säsong med idel förluster mot andra lag som förväntas ligga i toppen i ryggen kan ge självförtroendet en skaplig törn.

Positivare då för Vimmerby som på fyra träningsmatcher gjort en omvänd-Östersund/Mariestad och radat upp fyra raka segrar mot meriterat motstånd. Mariestad, Hammarby, Tranås och Västervik har i tur och ordning lagts på rygg. Ett nästan oförskämt bra facit så här långt.

Och så nykomlingen Segeltorp då. Den offensivt tokhajpade nykomlingen i östra serien som öppnat försäsongen inte bara med två raka segrar (mot Lindlöven och Köping) utan dessutom två raka nollor. Rasmus Hedström och Claes Endre har spikat igen varsin gång.

Både Vimmerby och Segeltorp får nya möjligheter att bygga på sina sviter på onsdagskvällen då det vankas nya träningsmatcher.

* * *

Apropå Segeltorp förresten. Som om det inte räckte med Måns Krüger, Dennis Nordström, Marcus Lissäng, Robin Sjörén, Adam Hansen och Rasmus Hedström som marscherat från Huddinge till nykomlingen har nu även backen Johan Höglund som inte lyckades slå sig in i Talangfabriken via tryout vandrat den vägen.

Vad han säger om det kan ni läsa här.