Kiruna IF har mycket att slåss för i mötet med Kiruna AIF.Foto: Bildbyrån

Den här säsongen testar Hockeyettan ett nytt grepp och har sett till att rigga så gott som samtliga av de hetaste rivalmötena redan i kommande helgs premiäromgång. Men vilket är egentligen hetast. Det är dags för en ranking.

Rent historiskt är vissa rivaliteter förstås hetare än andra och en sådan här ranking hade med det i bakfickan kunnat se annorlunda ut. Men nu är derbyn och rivalmöten riggade till premiäromgången och då känns det som mest relevant att ranka matcherna utifrån hur heta mötena är just den här säsongen.

För det är ju så att vissa premiärmöten känns lite hetare än andra. Jag har plockat ut de tio hetaste rivalmötena och rankar dem nedan.

Här kommer det slå gnistor.

10. Kalix-Asplöven
Resorna är för det mesta grislånga i norra serien, men mellan Kalix och Haparanda är det inte mer än några mil. Det gör det givetvis till ett intressant derby där Asplöven i många år varit storebror. Men nu är det ombytta roller som gäller. Mötet blir naturligtvis lite ljummet av den enkla anledningen att Asplöven är på våldsam dekis och utanför närområdet kommer kanske inte så många bry sig. Kalix är ju inte klubben som står ut ur mängden för andra än de egna fansen (som brukar vara duktiga på att sluta på i hallen när det spelas bra matcher på hemmaplan). Men ett förnämligt derby, det kan man aldrig snacka bort att det är.

9. Forshaga-Grums
Värmlandsderbyt tillhör ett av rivalmöterna som flyger mest under radarn i Hockeyettan-Sverige. Främst naturligtvis för att inget av gängen tillhör någon toppdiskussion eller har några särskilt högt uttalade ambitioner. Det är två klubbar som existerar i ett anonymt ingenmansland, men givetvis finns det en stor prestige även här. Att vara bästa ettanlag i Värmland, klart det är viktigt.

8. Borlänge-Malung
För första gången på några år får Borlänge ett dalamotstånd att mäta sig med i den västra serien. Det är naturligtvis kul. Men särskilt mycket till holmgång kanske man inte ska förvänta sig att det blir. Borlänge tillhör ettans absolut bästa lag och ska vara med och slåss om kvalseriegunst i vår igen. Malung är mest med för att se och lära och kommer få ägna våren åt att kämpa för att hålla sig kvar. Dock kul att längs vägen få spela två matcher mot dalakombattanten för nykomlingen.

7. Kristianstad-Tyringe
Det skulle kunna koka väldigt ordentligt mellan de två Skåne-klubbarna, men det här mötet lider av lite samma symptom som nyss nämnda dalafight. Kristianstad har varit alldeles för bra och Tyringe alldeles för dåliga de senaste åren för att det ska bli särskilt mycket till nerv. Kul med derby, men inte fullt lika kul när Kristianstad inte behövt förta sig för att köra över sitt motstånd i matcherna när det har gällt någonting.

6. Mariestad-Skövde
Historiskt är derbyt mellan Mariestad och Skövde ett av de hetare som går att uppbåda och kanske kulminerade det lite i vårens playoff-spel där antagonisterna stångades över tre matcher med Bois som segrare. Till kommande säsong har det svalnat en aning. Främst för att Skövde tvingats ta ett steg tillbaka och bygga om med ungdomar och mer oprövat material. Skaraborgsderbyna är som bäst när lagen är jämnbra och inför kommande säsong känns Mariestad helt enkelt lite för starka i jämförelse. Väldigt rolig detalj dock att båda gängen nu har varsin gammal ettan-stjärna och klubbikon som sportchef. Ronny-Rockstar Johansson i Mariestad och Lars Trygg i Skövde. En gång i tiden lirade de rent av tillsammans i en sylvass förstalina i Katrinhallen.

5. KRIF-Mörrum
Äntligen ett Blekinge-derby i Hockeyettan igen. Sedan Karlskrona försvann uppåt och Mörrum och Olofström rasade ner i division 2 har det varit tunnsått på den fronten. Nu är KRIF-Mörrum förstås inte det hetaste av Blekinge-derbyn. Det är krypavstånd mellan orterna men finns ändå mer känslokapital investerat i möten med både KHK och Olofström Steelers. Ändock, ett Blekinge-derby är alltid ett Blekinge-derby och det är givetvis många som kommer se fram emot fighterna mellan lagen.

4. Piteå-Boden
Ni minns säsongen som gick när en viss materialare vid namn Albin Eklund mejade ner Piteå-keepern Joel Vännström och en viss Lasu Nilsson hojtade argt om ”filmare” och hamnade i ilsken dispyt med publiken. Blodtrycket steg i höjden på många håll, det snackades om beställningsjobb och en av vårens riktiga följetonger var igång. Som om det inte räckte med att Boden inför säsongen värvat flera av Piteås vassare spelare och kaxigt spänt musklerna som nykomling. Det stänkte bensin på rivaliteten och det blir oerhört intressant att se var det tar vägen den här säsongen.

3. Huddinge-Segeltorp
Huddinge 1 mot Huddinge 2. Ett helt koppel av Huddinges spetsspelare lämnade inför den här säsongen för att istället göra klart med nykomlingen Segeltorp i samma kommun. Det spetsar det här mötet så det står härliga till. Måns Krüger, Marcus Lissäng, Robin Sjörén, Adam Hansen och finalkungen Dennis Nordström har alla spelat avgörande roller för Huddinge tidigare säsonger. Nu ska de göra det igen, för Segeltorp, i Björkängshallen, i premiären. Wow!

2. Nybro-Kalmar
Poplaget mot kulturen. Uppstickaren mot de etablerade. Stad mot landsbygd. Den har rivaliteten har så mycket att det slår gnistor kring skallen bara man tänker på den. Nybro har varit laget som legat i högre divisioner, tillhört toppen och som fortfarande är nummer ett i bygden, men uppkäftiga Kalmar är ute på en resa och skulle man lyckas med konststycket att rent sportsligt köra om, då kan det faktiskt vara tack och godnatt för Nybro Vikings. Det ligger mer än bara prestige i potten när de här två gängen brakar samman. Behövs extra krydda lägg då till att Kalmar plockat upp både forwarden Kim Runermark och tränaren (trotjänaren!) Andreas Holfelt som ratats av Nybro. Wow!

1. Kiruna AIF-Kiruna IF
Tittar man på historien för Kiruna AIF blir det här mötet oerhört intrikat. Gruvarbetarnas klubb lades ju ner och slogs ihop med ishockeysektionen från tjänstemännens IFK Kiruna. En sammanslagning som kallades Team Kiruna och i mitten av 00-talet sedan blev till Kiruna IF. Föreningen som hbtq-certifierades och hamnade i rubriker över hela världen. För att dra den förenklade historien.

Men så återuppstod AIF igen till säsongen 15/16 och har rusat genom seriesystemet sedan dess. Säsongen som gick vann de samtliga sina 30 matcher och nu är de i Hockeyettan och kommer att stöta på IF, som ju rent tekniskt faktiskt är samarbetsklubben. AIF mot halva AIF alltså. Gamla tiders rivalitet finns så klart kvar. Det är ont blod mellan AIF och IF, men rivaliteten är långt mycket viktigare än så. Frågan om det finns utrymme för två hockeyklubbar i staden är relevant i sammanhanget. Det var ju därför sammanslagningen uppkom en gång i tiden. På sikt kan derbyt alltså vara på liv och död. Ett krig om platsen som etablerad ishockeyförening i Kiruna. De grova gruvarbetarna i AIF mot de hbtq-certifierade världsmedborgarna i IF. Jösses så häftigt!