Foto: Bildbyrån

Kalmar stod upp väldigt starkt och spöade storebror Nybro med klara 5-2 i lördagens premiär. Låt mig bjussa på reflektioner från den och samtliga övriga premiärmatcher så här långt den här lördagskvällen.

Är man storebror, laget som länge legat i den högre divisionen och som förväntas hålla en kaxig uppstickare från division 2 på mattan krävs det att man omedelbart sätter ner foten och vinner första derbyt.

Det blir så jäkla jobbigt annars.

Precis det där kände garanterat Nybro Vikings av ikväll när de skrinnade ut inför 2480 sjungande och hurrande personer i Liljas Arena. Precis den känsla lade garanterat några extra kilo cement på axlarna.

För när allt ska sammanfattas är 2-5 på tavlan siffror som talar sitt tydliga språk. Sett till matchen som helhet var Kalmar HC det bättre laget i det första derbyt som gällde något.

Det är jobbig fakta att förhålla sig till för Nybro Vikings.

Speciellt som laget faktiskt hade chansen att göra den här aftonen till en klang och jubel-kväll. Nybro hade med sig 1-1 efter den första perioden (efter ett klassframträdande av nye Janne Kivilahti som kvitterade) trots att Kalmar egentligen var det bättre laget och hade tagit tillbaka taktpinnen och kommandot en bit in i den andra perioden.

Vid ställningen 2-1 hade Nybro ett drömläge att segla ifrån till 3-1 sedan Kalmars norske målman Robert Hestmann behandlat pucken som en tvål och serverat en framstörtande viking öppen kasse. Men norrmannen revanscherade sig grymt med en makalös räddning och inte allt för långt därefter kunde rutinerade Jimmie Svensson fånigt enkelt vika in kvitteringen i en spelvändning.

Det krattade för en tjusigt regisserad slutperiod.

Kim Runermark dumpades av Nybro Vikings efter förra säsongen och har fettohånats av vissa supportrar i sociala medier inför superderbyt. Hans svar på det? Ikväll sköt han två distinkta mål i slutakten och var den avgörande faktorn som såg till att uppkomlingen Kalmar klubbade ner storebror Nybro.

Det blir inte mer släkten är värst än så.

Speciellt inte som Nybro-fostrade David Algulin sen satte pricken över i genom att sopa in 5-2 i tom kasse.

Det var häftigt med publikfest i Liljas Arena och kul med drag kring hockeyn, men i slutändan blev det en väldigt jobbig premiär för Nybro.

Det räcker så att säga inte med en programenlig seger borta mot Mörrum på onsdag för att resa sig från det här.

Det var ju kvällen då foten skulle sättas ner ordentligt, men det istället blev Kalmar som fick jubla.

* * *

Jag hann se en period av hypade Hudiksvalls säsongspremiär hemma mot Visby/Roma innan publikfesten i Nybro drog igång och det kan väl konstateras att Lars ”Lillis” Lövblom verkar ha tränat åtminstone lite powerplay med sitt gäng.

Två powerplay. Två instick. Två mål.

Ett brandskattat Visby/Roma lyckades inte läsa av, eller i alla fall inte förhindra, att Glada Hudik ville lirka in i pucken i boxen och Sebastian Fakt kunde lika enkelt styra in 1-0 som Patrik Elfsberg petade dit 2-0.

Kan Hudik fortsätta på den vägen kan de bli riktigt sylvassa.

* * *

Visby/Roma får vända tillbaka till ön med tre pinnar efter ett veckoslut med 2-0-seger över nykomlingen Trångsund och 1-4-torsk idag borta mot Hudiksvall. Det får sägas vara ganska väntat.

Men förutom de tre poängen tar laget också med sig 122 utvisningsminuter som förstärker lagets image som upprörande tuffa. Det verkar ha boxats en hel del under andra halvan av matchen i Hudiksvall idag.

* * *

Den här premiärhelgen blev en aning splittrad och söndersliten för undertecknad med anledning av en begravning och och ett smärtsamt men väldigt vackert farväl. Det innebär att jag så här långt inte följt premiärerna riktigt som det var tänkt.

Men jag lyckades fånga två perioder av Troja-Halmstad via en dator i baksätet på en bil någonstans i mörkret ute i västgötaskogarna och de som imponerade mest där var faktiskt Halmstad.

Visst Troja är ett väldigt mycket bättre lag och kunde i slutändan ganska komfortabelt segla iväg till en bekväm 5-1-seger. Men jag gillade sättet Halmstad kontraslog på i första perioden. Det nederlagstippade gänget såg till att ta till vara på minsta lilla Troja-slarv och kontrade sylvasst så fort de sniffade sig till minsta lilla chans på spelvändning. Det såg lovande ut.

Philip Hjelmgren, poängkungen som plockades upp från Gislaved i division 2, kan nog vara den där nya spetsen som Fredrik ”Konstnären” Johansson och hans stab så innerligt hoppas på. Han såg intressant ut och klev inte undan i tacklingsspelet vilket naturligtvis är ett plus.

Sen visade Hammers så klart också det där som i slutändan förmodligen kommer göra dem till det bottenlag många tror att de kommer vara. De utnyttjade inte sina chanser. Mot ett så bra lag som Troja måste så gott som varje erbjuden chans sitta i nät. Men Halmstad sumpade och sumpade och sumpade till och med det som inte borde gå att sumpa. Och när pucken istället gick ganska lättvindigt i mål för hemmalaget började de hänga med huvudet.

Det är sådant som skiljer toppen mot botten. Ganska klassiskt.

* * *

Intressant att konstatera är att målvakten Anton Svensson fick premiären för Troja/Ljungby och hanterade den suveränt. Han var briljant de perioder jag hann se och hindrade Halmstad från att göra det till en jobbigare afton för Ljungby-gänget än det i slutändan blev. Surt förstås att tappa nollan med bara några sekunder kvar, men som helhet måste 29-åringen vara ruggigt nöjd med sin premiär.

Det spetsar till målvaktskampen i Troja ordentligt. För på förhand är nog de flesta överens om att det är fredagens båsvakt Wictor Ragnewall som är favoriten till att ta förstaspaden.

Svensson kunde inte ha fått en bättre start.

* * *

På upptaktsträffen inför säsongen sa Kristianstad-tränaren Mikael Gath att hans gäng skulle vinna premiären mot Tyringe med 6-0. Det var precis vad man helt programenligt gjorde också.

De tre första målskyttarna hette i tur och ordning Fredrik Hansson, Victor Löfstedt och Robin Sterner.

Tränaren visade sig inte bara vara en lysande tippare, hans tre bästa spelare visade sig också ha expertisen att kunna skjuta mål enligt sin inbördes rankingordning för att öppna säsongen.

* * *

I övrigt intressant att Tranås lyckades svara för en stark vändning borta mot tilltänkta toppkonkurrenten Lindlöven och trots 1-4-underläge i andra perioden vinna med 5-4 efter sudden och att nederlagstippade Grums piskade till Värmlands-rivalen Forshaga borta med 5-3.

Det är premiärresultat som piffar till den västra serien.

* * *

Imorgon beger jag mig iväg för att spana in öppningsfighten mellan Huddinge och Segeltorp i Björkängshallen. Eller träningsregimen mot slapprövarna om vi ska luta oss mot hur snacket gått under sommaren när Huddinge-spelare på Huddinge-spelare valt att byta sida och göra klart med rivalen och nykomlingen innanför kommungränsen.

Det blir naturligtvis en oerhört intressant batalj att följa.

Det gäller förstås inte lika mycket som dagens möte mellan Nybro och Kalmar, men det är väldigt mycket prestige på spel.