Foto: Bildbyrån

Hockeyallsvenskans upptaktsträff kom och gick i vanlig ordning med en parad av klyschor och allvarlig inställning till sporten. Kanske behöver det bli lite mer lättsamt…och lite mer dålig stämning.

Cmores nya sändningsankare Axel Pileby hade precis fått några sekunder i rampljuset och förklarat att han inte gillar när det är för perfekt och heller inte är rädd för när det blir lite dålig stämning.

Han vill åt känslorna. Det där som rock’n’roll-ligan Hockeyallsvenskan när pucken väl är släppt handlar om.

Det vilade en tystnad i salen.

För här befann vi oss ju mitt i ett maraton av klubbrepresentanter som pratade om höga ambitioner, vikten av att ha en hög lägstanivå, om bredd som en styrka, en förväntat tight serie, den där processen alla tycks vara inne i och att det förstås är tal om många nya spelare i trupperna.

Att det inte är särskilt intressant vad andra tippar, att det kommer vara småmarginaler, att många gjort en bra försäsong.

Finns det utrymme för en glad gamäng som inte ogillar när det blir dålig stämning mitt i allt det där?

Jag hoppas verkligen det. Jag tror det kan bli briljant.

För Axel Pileby är på något sätt antitesen till vad merparten av etablissemanget på Globe Hotel i samband med upptaktsträffen är.

En klacksparkande underhållare som med jämna mellanrum dyker upp i Nyhetsmorgon och till och med får orimligt ointressant idrott att framstå som spännande.

En släng av det där är precis vad ligan behöver. Måndagens allsvenska upptaktsträff var precis vad upptaktsträffar brukar vara. Ett klyschrally som trampar vatten i någon sorts vakuum.
Lite för gravallvarligt.

Det behöver lättas upp. Det behöver tändas till. Det behöver bli lite dålig stämning.

Det ska spelas femhundraåttioåttatusen omgångar innan det börjar gälla något, det är inte direkt skarpt läge nu. Då spelar det ingen som helst roll om det sprutas lite bensin på en öppen eld. Tvärtom, det är snarare av godo.

Det är mycket roligare än att prata om ”processen” och att komma ihop som grupp.

Det var ingen av de sämre upptaktsträffarna, uppgraderingen från tragiskt trånga Casino Cosmopol till luftiga Globe Hotel uppskattas och ett och annat skrivbart citat landade dessutom.

Men det hade kunnat vara så väldigt mycket mer än det gemytliga branschkalas med lite för allvarlig inställning till sporten som det nu är.

Tillslut blev det aningen oväntat ligachefen Sonny Lundwall som svarade för den största elden när han först konstaterade att Hockeyallsvenskan ju tänkt sig att egentligen inte kommentera organisationen Hockeyettans utspel med ett nytt serieförslag där allsvenskan skrotas. Men som sedan sedan ändå serverade en lång utläggning med en och annan syrlig pik mot det lagda förslaget.

– Det Hockeyettan kallar utveckling kallar vi för avveckling.

Det uppskruvade tonläget mellan de två ligaorganisationerna puttrar av i alla fall semi-dålig stämning.

Det piggar upp.