Foto: Bildbyrån

HC Dalen manövrerade ut Troja/Ljungby på ett ganska flärdfullt sätt igår. Det ser riktigt lovande ut för Norrahammar-gänget, men samtidigt är det förstås på tok för tidigt att döma ut Troja.

Jag noterade att Troja/Ljungby och dess lagbygge kallades för mediokert i Smålänningen efter 2-3-förlusten mot HC Dalen på onsdagskvällen och det är klart att hemmalaget var betydligt bättre och att siffrorna borde ha varit större om de inte slappnat av lite mot slutet.

Men att döma ut Troja nu. Nej, det känns väl lite överilat.

Det laget brottas med för tillfället är någon form av övermod som gör att man bjuder motståndarna på chanser. Troja tappar alldeles för mycket puckar och spelar för svårt i lägen där det gäller att vara noggranna med pucken. Det var så i hemmapremiären mot Halmstad och det var likadant mot HC Dalen igår.

Men det känns ganska symptomatiskt för ett helt nytt lag där rollerna och spelet inte riktigt satt sig ännu. Det kommer att bli bättre och i truppen finns ett flertal spelare som kan växa och göra Troja att räkna med längre fram i vinter. Hur mediokert det än må se ut just nu.

Desto roligare då att plussa för HC Dalen. Laget ser riktigt bra ut.

De spelar rappt och ettrigt med en hel del finess och det är knappast någon slump att man lagt tilltänkta toppgäng som Vimmerby och Troja på rygg så här i serieupptakten. Det syns tydligt att det är ett samspelt gäng som inte alls har samma startsträcka som många andra och det kan visa sig väldigt viktigt i längden.

Söderserien har ju inletts väldigt jämnt i de två första omgångarna och kan HC Dalen skaffa sig en liten lucka genom att vinna mycket i början när alla andra slår varandra lite fram och tillbaka kan det vara mycket värt i längden.

Det blir kul att följa laget den här grundserien, det känns som att det är mycket bra på gång under Per Gustafssons ledning i Norrahammar.

* * *

Noterbart är att Jonathan Tholander som svarade för sex mål på hela förra säsongen i Vita Hästen redan hunnit producera tre kassar och totalt fem poäng på sina två första matcher med HC Dalen. Garanterat viktigt för självförtroendet nu när han kommit tillbaka till Jönköping för att bära upp en målskjutande roll. Jag snackade med honom om det under dagen, vilket ni kan läsa mer om här.

* * *

Efter de oväntade och tunga premiärförlusterna studsade Nybro, KRIF och Vimmerby tillbaka och lyckades vinna i gårdagens andra omgång. Det var nog väldigt viktigt för arbetsron. Att tappa några fighter direkt i inledningen av serien kan bli kostsamt med tanke på hur många gäng som ser ut att vilja blanda sig i söderns tätstrid.

* * *

Henrik Thegel svarade för ett hattrick igår när Skövde spöade Köping med 4-3. Ett av målen var skapligt snyggt skulle man väl kunna säga.

* * *

Så här i säsongsinledningen brukar det ju vara lite spännande att hålla koll på nollorna i respektive kolumner för de olika lagen.

Så:

Utan poängförlust så här långt: Kalix, Vännäs, HC Dalen, Mariestad, Borlänge och Hudiksvall.

Nollpoängarna så här långt: Örnsköldsvik, Teg, Asplöven, Tyringe, Malung, Surahammar och Trångsund.

Dessutom kan konstateras att Surahammar ännu inte lyckats spräcka nollan och står på 0-8 i målskillnad efter två omgångar.