Foto: Bildbyrån

Ikväll släpps pucken i Hockeyallsvenskan. Det kommer bli en serie som är helt omöjlig att förutspå på förhand. Därför har det blivit dags att lotta sluttabellen.

Just likt ifjol ser det ut att vara smått omöjligt att tippa Hockeyallsvenskan. Det är en jämngrå eller jämnglimrande (beroende på hur man väljer att se det) samling lag där det känns som att alla kommer slå alla.

Därför känns det också omöjligt att tippa hur det ska sluta, så jag gjorde precis som ifjol och tog lotten till hjälp.

Huruvida det kommer landa nära sanningen eller vara helt uppåt väggarna (precis som med de flesta seriösa tips som kablas ut) vet vi först i vår…

…men lotten sa följande:

1. Vita Hästen
Jaha, precis alla ska blomma ut, de lokala rävarna ska fortsätta hålla sin höga nivå och Leif Strömberg ska göra den gråmelerade anonyma massan till guld. Det blir en skräll i toppen.

2. Västerås
Jaha, det är dags för en framgångsrik nykomling igen. Tingsryd gasade hela vägen till en andraplats för några år sedan och Västervik var inte mycket sämre som tog sig till en tredjeposition. Uppenbarligen kommer Patrik Zetterbergs smarta karaktärsvärvningar bära frukt.

3. Karlskrona
Jaha, det var visst mycket roligare att vara en positiv kraft i tredjeligan än ett bedrövligt sänke i SHL. Nytänd optimism, rivalmöten med Tingsryd och ett i största allmänhet ganska latjo spelarmaterial räcker långt.

4. Björklöven
Jaha, energin från sen spetsförstärkning och ett fullspikat derby mot Modo var uppenbarligen precis det som behövdes för att få Löven att lyfta mot toppen den här säsongen. Nästan så de når hela vägen fram dit Jocke Fagervall vill ta dem.

5. Leksand
Jaha, Leffe Carlsson fick feeling och värvade sönder ett välfungerande lag med en massa suspekta importer på upploppet den här säsongen också. Där försvann förstaplatsen.

6. IK Pantern
Jaha, ”hela Sveriges underdog” var ingen underdog (eller hela Sveriges) i år heller.

7. BIK Karlskoga
Jaha, en mittenplacering, det är väl bara att hoppas att de lever upp till imagen och i alla fall ligger i topp i utvisningsligan. För något speciellt kan man ju alltid förvänta sig av gamla Bofors.

8. Västervik
Jaha, Mattias Karlin är tillbaka och klättringen från botten mot toppen kan alltså ta sin början igen. Allt, precis allt, är som det brukar.

9. AIK
Jaha, det räcker alltså inte att Fredric Weigel, Anton Holm och Jesper Frödén kommer prygla sönder poängligan. Gnagarna lever uppenbarligen inte upp till högt ställda förväntningar i år heller.

10. IK Oskarshamn
Jaha, det blir uppenbarligen inte ett lika lyckat koncept att ha en egen trupp som att låna andras för IK Oskarshamn. Gissar på stark lobbyverksamhet för att kasta gentlemens agreement på soptippen till nästa säsong.

11. Södertälje
Jaha, Tuffe-Uffe Lundberg var inte den frälsare som han ser ut som, backsidan var visst inte så stark som så många tyckte och förlusterna av spetsanfallare blev mer kännbara än det var tänkt. Så trist nu när SSK började lyfta blicken mot toppen igen.

12. Almtuna
Jaha, samma visa som vanligt, Almtuna hajpas ganska hårt efter några namnkunniga värvningar men blir inte något topplag ändå. I Uppsala lyckas man uppenbarligen alltid bäst när det inte finns några förväntningar.

13. Tingsryd
Jaha, det blir ett tydligt framsteg från fjolåret då lotten placerade TAIF dyngsist. Men lurige Per Ljusteräng gör succé med sin budgettrupp och lyfter klassikern en hel position i tabellen. Garanterat mycket på grund av lyckade transatlantvärvningar.

14. Modo
Jaha, Modo skulle bli rejälare, maffigare och inte minst bättre och Björn Hellqvist skulle bli gud, staty och allt däremellan. Med Tobias Enström som prins. Och så blev det totalt tvärtom. Till och med sämre än vanligt. Hej, hej Hockeyettan, hej, hej.