Foto: Bildbyrån

Att skrota den klassiska tiden klockan 16 på en söndag till förmån för lördagsmatcher? Ja, det kanske vore en riktigt lysande idé.

Kumla lyckades inte riktigt knyta ihop säcken hemma mot Arboga i lördags trots en 3-1-ledning halvvägs genom tillställningen. Det blev släkten är värst och förlust 4-5 när förre Kumla-spelaren Alexander Kovalonok avgjorde i sudden med sitt andra mål i matchen.

Men den gamle kulturbäraren och numera assisterande tränaren Erik Planeby tyckte uppenbarligen att det var kul ändå och twittrade glatt.

.

Uppenbarligen ett uppskattat förslag för en hel del Hockeyettan-adel (en salig blandning av spelare, tränare och fans) var snabbt framme och lajkade den där tweeten.

Ju mer jag funderar på det där. Ju rimligare låter det. För precis alla parter.

Söndag klockan 16.00 är ju lika klassiskt som högtravande psalmer i kyrkan. Det är då Hockeyettan-matcher ska spelas. Det är tradition. Så har det alltid varit och så ska det alltid vara. Eller?

För egentligen är det ju en ganska bedrövlig tid.

För alla som inte lever helt allena och endast har hockey i huvudet, vilket ju är en ganska betydande del av det publikunderlag som finns, riskerar ju just klockan 16 att hamna mitt i allting.

Det är mitt i middag som ska förberedas, det är mitt i barn som ska förberedas för kvällen, det är mitt i en vecka som ska stängas och de sista avkopplande timmarna av helgen. Då kan det vara meck att dra iväg och frysa stjärten av sig i nåt plåtskjul.

Tänk istället lördag klockan 14. Det kan bli en kickstart på helgen. De som vill kan släpa med sig barnen. Det skulle kunna vara den ultimata förfesten och för de som vill göra andra planer är det ändå gott om dag och kväll kvar efteråt för att gå på bio, käka middag eller se lämpligaste lördagsunderhållning på televisionsapparaten.

Spelarna som vid sidan av sin hockey för det mesta är tvungna att arbeta heltid skulle alltid kunna få söndagen helt ledig. En återhämtningsdag innan det är dags att kasta sig in i gruvan med jobb och träning igen på måndagen. Jag är övertygad om att det skulle vara mycket värt för det mesta, från spelglädje till välmående kroppar och tid att faktiskt ägna sig åt människor utanför hockeyn någon dag i veckan.

I ett tankeexperiment känns lördag klockan 14 överlägset söndag klockan 16.

Det är ju knappast någon slump att det finns en hel del lag som gärna bryter ut sina söndagsmatcher och flyttar dem till lördag istället. Lägg ovanpå det aspekten att de som vill kan sälja en och annan pilsner och skapa lite mer mervärde i ishallarna och det känns som en nobrainer.

Onsdag och lördag som fasta speldagar i Hockeyettan. Ja varför inte. Jag hejar på det förslaget.

* * *

Efter ytterligare en helg med full Hockeyettan-action är det dags för en ny uppdatering i de viktiga kategorierna om tydliga vinnare och förlorare.

Det skiljer en del i antalet spelade matcher (från fyra till två), men följande kan konstateras:

Utan poängförlust så här långt: Mariestad, Borlänge och Hudiksvall.

Obesegrade men med poängtapp: Kalix, Kiruna AIF, Kristianstad, HC Dalen, Tranås, Enköping och Huddinge.

Nollpoängarna så här långt: Tyringe, Surahammar och Trångsund.

Ungefär halvvägs in i hemmamatchen mot Malung (förlust 2-5) lyckades Surahammar tillslut spräcka den där försmädliga nollan som gäckat laget i sju och en halv period. Men målskyttet är fortsatt skralt och blickar man bakåt de fyra senaste säsongerna syns en läskig trend. Mer om det här.

De lag som nog har mest att fundera på efter de inledande omgångarna är annars Troja/Ljungby, Visby/Roma och Lindlöven som allihop hackar betänkligt och har haft svårt att få med sig poängen. Det känns som att det måste lossna där ganska snart.

* * *

Spanade lite på det fräsiga derbyt mellan Tingsryd och Karlskrona som gästerna vann klart rättvist (3-2) igår. Efter att ha sett stycken av KHKs två första matcher tillbaka i Hockeyallsvenskan kan konstateras att de ser väldigt intressanta ut.

Trots ett till stora delar helt nytt lag ser det ut som att många pusselbitar har fallit på plats redan.

Det största utropstecknet så här långt, efter två omgångar i Hockeyallsvenskan är väl annars Joakim Thelin.

Vi var många som aldrig riktigt förstod varför AIK aldrig satsade fullt ut på honom. Förmodligen blir det något de kanske kommer ångra. Han har ju öppnat årets säsong i nya klubben IK Oskarshamn sylvasst.

Två matcher. Fyra mål varav två varit direkt matchavgörande, så kallade GWG.

Det kan man kalla en pangstart.