Foto: Bildbyrån

Det börjar dra ihop sig till matcher av måstekaraktär för några av de tilltänkta topplagen i Hockeyettan. Redan i helgen måste de steppa upp ordentligt.

Förr eller senare ramlar allting på plats och då blir det storartad succé, eller så gör det inte det och då kan vi börja prata kris.

Det närmar sig ett avgörande för Troja/Ljungby.

För visst, laget fick tillslut med sig två poäng från bortamötet med Mörrum (2-1 i sudden), men med tanke på hur hemmalaget spelade är det att betrakta som ett fiasko.

Det var länge sedan jag såg ett lag som så konsekvent spelade fast sig själva i egen zon, hade kriminellt svårt att slå en passning till rätt adress och håglöst gled omkring som förvirrade atlantångare så som Mörrum gjorde. Ett Troja-manskap som varit någorlunda nära någon form av form hade gjort slarvsylta av det motståndet. Hade man fått ut vad man bör få ut av det spelarmaterial man har hade det varit tal om en fullständig kross.

Istället höll Troja rent av på att förlora och kom undan med ett nödrop efter att Carl-Johan Sjögren avgjort i sudden death.

Det är väldigt mycket som inte stämmer i anfallsspelet där laget trots stort puckinnehav har svårt att öppna sina motståndare och komma till riktigt vassa chanser.

Jag snackade lite med tilltänkte spetsforwarden Gustaf Berling igår (längre snack här) och han var inte sen att medge att man inte alls hittat rätt i anfallsspelet. Det tycks som att sökandet efter de där kedjorna som ska göra det fortfarande pågår och inte har någon riktigt bra lösning.

Visst, det är bara början på säsongen, visst det är bara topp fem som ska fixas, visst jag framhåller fortfarande att det inte finns någon anledning till panik. Men snart måste Troja börja visa i alla fall lite framsteg. Annars kan faktiskt även den där femteplatsen börja vara lite i fara.

Lördagskvällens hemmamatch mot Tyringe är av måstekaraktär. Troja måste inte bara vinna mot seriens enda nollpoängare, man måste börja visa någon form av ljuspunkter i sitt spel också.

Annars blir det traditionella gnället i Ljungby befogat.

* * *

Måstekaraktär kan man väl också snacka om när det gäller det som händer på ön ikväll. I alla fall för hemmalaget.

Visby/Roma-Huddinge brukar alltid bra ganska fräna matcher, det har byggts en rivalitet mellan gängen över många säsonger och det brukar spetsa till det hela. Men ikväll måste Visby verkligen vinna.

Laget har inte alls fått det att stämma och faktiskt endast lyckats besegra jumbon Trångsund så här långt den här säsongen. Förlust även mot Huddinge och det skulle inte bara vara en ordentlig törn för ett redan naggat självförtroende. Det skulle också innebära att Visby riskerar att sacka efter toppen på riktigt.

Jag snackade med backen Adam Rachidi tidigare i veckan (längre snack här). Han lovade att Huddinge skulle ”få sig en omgång”. Jag gissar att Talangfabrikens unga garde är ganska pigga på en annan utgång.

Det kan bli riktigt sevärt…eller totalt krampaktigt från hemmalagets sida. Spännande blir det oavsett och som sagt oerhört viktigt för Visby.

* * *

Det börjar tunnas ut i kategorierna nu när säsongen blivit några matcher gammal. Men det finns fortfarande några gäng som ännu inte åkt på däng och som ännu inte lyckats plocka med sig några poäng.

Så:

Utan poängförlust så här långt: Hudiksvall.

Obesegrade men med poängtapp: Kalix, Kiruna AIF, Piteå, Kristianstad, HC Dalen, Tranås, Enköping och Huddinge.

Nollpoängarna så här långt: Tyringe, Surahammar och Trångsund.

* * *

Piteå spelade en rock’n’roll-match i seriepremiären mot Boden där det blev sudden-seger med 5-4, men efter det har det favorittippade laget verkligen spikat igen.

Två bortamatcher. Två raka nollor.

4-0 borta mot SK Lejon följdes upp med 3-0 borta mot Kiruna IF igår. Målvakterna Joel Vännström och Albin Ström har fått hålla en nolla var. Joakim Högberg har redan nitat dit fem mål och är bäst i serien trots att laget spelat en match färre än många andra.

Piteå må i vanlig ordning smyga lite under radarn däruppe i norr, men de tycks ha startat riktigt bra i år igen.

* * *

Den här grejen att Boden är sugna på att plocka in Per Ledin. Det känns väl ganska kul kan jag tycka. 40-åringen har ju fortfarande glöden som gör att han skulle kunna vara en tillgång även om karriären givetvis dag för dag kantrar åt fel håll.

Robert Nordberg, Petter Lasu Nilsson och så Per Ledin. Boden är definitivt inte rädda för att knyta till sig starka karaktärer.

* * *

Segeltorp-keepern Rasmus Hedström åkte på en ganska läskig smäll i onsdagsmötet med Trångsund och tvingades utgå i den tredje perioden. Lyckligtvis verkar det inte ha varit något som gick sönder och han bör kunna vara tillbaka i spel ganska snart. Mer om det här.