Foto: Bildbyrån

SHLs arenakrav är hemska, men IK Pantern borde inte spela i Hockeyallsvenskan av ungefär samma anledning. Vissa fans hycklar mer än andra.

Fans över hela Sverige står upp och skriker i ilsken kör om ”hockeymördare” och pampar som vill spika igen dörren till högstaligan och kväva drömmarna som bygger idrotten.

Med all rätt naturligtvis. SHLs agenda är, vad de än säger, ingenting som på något som helst sätt kommer gynna aktörer längre ner i seriesystemet.

Att supportrar protesterar mot det sinnessjuka i att antalet stolar i en hockeyarena ska vara en parameter för om man är lämpad att spela i en serie eller inte är sunt och rätt och riktigt.

Men bitvis blir det också lite hycklande, I alla fall från fans som har sina sympatier hos hockeyallsvenska lag.

Lyssnar man runt lite är det lätt att snubbla över åsikter om andra lag och huruvida de borde få lira i Hockeyallsvenskan eller inte.

Samma personer som högljutt skriker om hur ondskefulla SHL är med sina regler och krav och en vilja att stänga ligan kan slentrianmässigt häva ur sig saker som att IK Pantern inte borde spela i allsvenskan. Mest på grund av att de inte lockar någon publik och spelar sina matcher i spartanska Rosengårds ishall där latjolajban-faktorn är inverterad.

Just IK Pantern är ju ett ganska bra exempel. Det känns som att det varje vecka dyker upp inlagor om hur bedrövliga de är, hur sorgligt det är med den obefintliga publikuppslutningen och att de inte borde ta upp en plats i ligan.

Men tycker man att arenakrav och allt vad det nu är som hemska SHL ställer upp är så illa måste man så klart också stilla acceptera Panterns existens i Hockeyallsvenskan. Annars blir det bara hyckleri av det hela.

Lite samma sak som de ilska ropen när SHL-klubbar sent värvar spelare från allsvenska klubbar, men uppskattande applåder nära HA-klubbarna i sin tur brandskattar Hockeyettan på dess bästa spelare på exakt samma sätt.

Det rimmar inte riktigt.

* * *

En liten uppdatering efter helgens matcher i Hockeyettan visar att ännu fler lag gått på pumpen för första gången och att kategorierna tunnats ut ytterligare.

Så här ligger det till för tillfället:

Utan poängförlust så här långt: Hudiksvall.

Obesegrade men med poängtapp: Piteå, Kristianstad, HC Dalen, Tranås och Enköping

Nollpoängarna så här långt: Tyringe, Surahammar och Trångsund.

* * *

Conny Strömberg stannar en månad till i Hockeyettan och Arboga. Kul att profilen gnuggar på och vill vara kvar. Speciellt som Arboga faktiskt gjort en helt okej start på säsongen och skuggar topp fem i den västra serien.

Nu är väl i och för sig inte Conny Strömbergs vara eller inte vara i klubben det som avgör om Arboga kommer lyckas haka sig kvar i det racet grundserien ut, men deras chanser försämras ju definitivt inte av att han stannar och agerar powerplay-dirigent i en månad ytterligare.

* * *

Kristianstad spöade KRIF i söderseriens toppmöte igår och det var egentligen aldrig något snack om saken.

Jag skickade ut en slutsignalskrönika (som ni kan läsa här) där jag konstaterade att skåningarna uppträdde betydligt mer homogent och som ett väloljat lag medan KRIF mest såg ut som ett gäng, förvisso skickliga, spelare som flaxade runt på egen hand.

Nu har jag inte sett KRIF i mer än någon träningsmatch och gårdagens rivalmöte under den här säsongsupptakten, men jag hör att det börjar muttras lite i Blekinge om att laget inte uppträder helt till belåtenhet. Att man vunnit mer på individuell skicklighet än att spelet krokat i mot de sämre lagen och att spelidén än så länge inte är helt lätt att skönja.

Trots att tabellplaceringen ser ganska munter ut finns den uppenbarligen en hel del mer att jobba på för haussade KRIF.

* * *

Igår spelade Måns Hansson, inlånad från IK Oskarshamn, i tröja nummer 29 för Kristianstad. Samma nummer som under säsongsupptakten burits av Alexander Edström. Det gav extra näring till det redan befintliga surret om att backen är på väg att lämna Kristianstad.

Det mest intressanta då är naturligtvis följddiskussionen huruvida en återkomst i Troja/Ljungby står för dörren. Det är en spelskicklig back, men jag är tveksam till att det skulle vara rätt väg att gå för Ljungby-gänget.

Man gjorde rent hus och behöll några rutinerade pjäser av en anledning efter raset ur Hockeyallsvenskan. Att börja plocka in fler gamla hjältar kan lätt bli nostalgi snarare än framgångsrecept.

Dessutom är det ju inte direkt backsidan som fallerat för Troja i säsongsupptakten. Även om det naturligtvis finns mer att önska av försvararna även i anfallsspelet.