Foto: Bildbyrån

Det spelades inte särskilt många matcher i Hockeyettan under helgen, men det hände trots allt en hel del. Låt mig bjuda på en lite smått och gott i notisväg.

Var det de första tecknen på ett Visby som börjar få ordning på grejerna och prestera utifrån vad man faktiskt kan i helgen? En liten islossning?

Kanske var det, det.

För på lördagen hade man över huvud taget inga problem att manövrera ut ett ganska trubbigt Hanviken (vinst 4-2) och under söndagen var laget en dimension större än Enköping (vinst 4-2) trots att man redan hade en match i benen.

Två matcher, sex poäng och laget är på banan igen.

Visst finns det fortfarande en hel del skönhetsfläckar där, men det börjar faktiskt se ut som att Visby-laget har kammat till sig. Mest imponerande är trotjänaren Mikael Adamsson som verkligen går i bräschen för laget.

30-åringen är på rätt plats hela tiden. Rakade in ett viktigt mål i lördagsfighten och öppnade målskyttet mot Enköping. Han står nu på åtta kassar så här långt den här säsongen.

Börjar alla prestera som Adamsson, då har Visby inget mer att oroa sig för.

* * *

”Det känns inte helt givet att det är en snajper som med självklarhet kommer ösa in mål och poäng i den tuffa söderserien” skrev jag när Mörrum värvade kanadensaren Daniel Clairmont som spets från den tyska tredjeligan inför säsongen.

Så blev det uppenbarligen inte heller.

Efter sex matcher och en ynka assistpoäng lämnar 25-åringen laxarna. Klubben gick under slutet av förra veckan ut med ett kort pressmeddelande där de konstaterade att ingen av parterna är särskilt nöjd.

Rätt att bryta då förstås, men Mörrum måste nog ha in en spets som fungerar om säsongen ska bli så rolig som inledningen ändå indikerat att den skulle kunna bli.

Sju poäng på sex matcher är ju, oavsett hur spelet har sett ut, inte alls särskilt tokigt för en nykomling.

* * *

Helgen kom med två riktigt tråkiga nyheter.

Halmstads Anton Malmberg som tacklades illa i onsdags och hämtades med ambulans har fått en så pass kraftig hjärnskakning att han har ordinerats vila i sex månader och tvingas ställa in resten av säsongen.

Samma visa är det för Skövde-backen Oscar Niklasson som skulle göra storstilad comeback den här hösten efter att ha missat större delen av fjolårssäsongen på grund av just hjärnskakningsproblematik. Men efter att ha åkt på en ny hjärnskakning under försäsongen har han inte lyckats bli bättre och nu tvingats ta det tuffa beslutet att helt och hållet lägga ner karriären.

Ytterligare två offer för hjärnskakningar, att lägga till en redan väldigt lång lista, alltså. Väldigt, väldigt tråkigt.

* * *

Dystert besked även för Nyköping Gripen som kommer tvingas klara sig utan sin viktige anfallare Albin Ivarsson Hamberg en längre tid.

Han åkte på en knätackling i fredagens förlustmatch mot Vallentuna och det slutade så illa att han bröt underbenet. Det lär väl bli en skapligt lång konvalescens på det.

Tungt för Gripen som redan har en annan av sina nyckelspelare, Adam Thim, på skadelistan.

* * *

Kul med en ledning i Kristianstad som faktiskt vågar matcha även andrekeepern.

Unge Oliver Tornerefelt fick förtroendet mot Nybro på fredagskvällen och tackade genom att hålla nollan.

Nu har han stått två matcher (lika många som förre backupen Joakim Strandberg fick per säsong de två gångna vintrarna) och släppt in ett enda mål.

Kul om det är ett litet genombrott som är på gång där.

* * *

Helgens mest oväntade var väl annars att Malmö Redhawks hittade backförstärkning i Hockeyettan inför sitt SHL-möte med Örebro under lördagen.

Eller förstärkning och förstärkning, det handlar så klart om att ett hårt skadedrabbat Malmö-gäng tog tillvara på ytterst passande förutsättningar för att bredda truppen i ett prekärt läge.

Arboga ligger ju på krypavstånd från Örebro och laget var passande nog spelledigt den här helgen.

Så det passade så klart ypperligt att låna backarna Albin Johansson och William Kaijser därifrån.

Två herrar som har allsvensk erfarenhet sedan tidigare (med AIK respektive Södertälje) och som inte verkar ha gjort bort sig.

De lirade lite drygt sju minuter vardera och får förnyat förtroende i veckan när Redhawks drar till München för att lira i CHL.

* * *

En herre som fått en rätt skaplig start på säsongen är Joakim Högberg i Piteå som dundrat dit sex mål på fyra matcher och snittar två poäng per match så här långt. Det är ganska skapligt.

Jag snackade en sväng med honom i slutet av veckan som gick om anbud från högre ort, lärdomar från kvalserien och viljan att föra Piteå till Hockeyallsvenskan. Det snacket finns att läsa här.