Foto: Bildbyrån

Hittade kanske KRIF en liten gnutta av det spel som ska bära laget till toppen ikväll? Det och andra noteringar från dagens matcher i kvällens gott och blandat-påse.

Jag gissar att det är tre grymt efterlängtade poäng som följer med KRIF på bussen hem från Kalmar ikväll efter trygga 4-1 i Iffe-hallen.

Efter att ha varit utskällda efter 0-4 hemma mot starka topplaget Vimmerby senast tog det haussade gänget i alla fall ett litet kliv framåt den här kvällen.

Det är fortfarande så att man kan kräva väldigt mycket mer av KRIF än vad laget visar upp. Kunnandet är betydligt större individuellt än vad man får ut som lag och spelet sitter inte riktigt. Men jag tycker ändå att laget hanterade matchen mot Kalmar bra.

I alla fall i två perioder. Den första och den tredje.

För Kalmar vill ju lira. De stoppar huvudet under armen och tillämpar en klacksparkig ”går det så går det”-mentalitet där lite för mycket går på chans och lite för lite görs med tydlig struktur.

Det är klart att kvällar när det stämmer blir det hur kul som helst att titta på och klang och jubel och målfyrverkeri. Men det vore synd att kalla det särskilt stabilt.

Det största frågetecknet med KRIF den här kvällen är hur lättvindigt laget lät sig ryckas med i Kalmars trall i den andra perioden.

I den första såg det ganska stabilt ut trots att hemmalaget tjurrusade ut ur sin uppblåsbara hoppborg och Jarkko Oikarinen satte 1-0 redan efter 40 sekunder. Men i den andra var det inte alls lika imponerande.

Kalmar brände på och spelade rätt kul, de skakade fram en hel del vassa målchanser och spelet svängde fram och tillbaka. Det gynnade hemmalaget och KRIF lät sig snällt vaggas in i ett böljande spel där lagen bytte chanser med varandra utan att ens fingra på den så viktiga taktpinnen. Jag är helt övertygad om att det är inte så Charles Franzén vill se sitt gäng lira.

Men i slutakten kom ett ordentligt kliv framåt. Då tog KRIF taktpinnen, hittade mer rätt som lag och stängde ner sin motståndare helt. Frukten av det blev utdelning framåt och att Kalmar inte kom till särskilt mycket offensivt alls och tappade humöret en aning.

Det blev tre poäng av oerhörd vikt med tanke på hur mycket mark de tippade seriesegrarna hade tappat mot toppen vid en förlust. Men framförallt var det kanske ett litet steg framåt mot ett spel som laget någon gång måste hitta.

* * *

Troja/Ljungby jinxades ganska friskt på sociala medier den här aftonen. Efter första perioden stod det 2-0 hemma mot Vimmerby och dök upp både två och tre tweets om hur vasst laget såg ut, att det rent av börjar bli dags att tala om avancemang tillbaka till Hockeyallsvenskan.

Sen kom andra perioden.

Vimmerby plockade fram effektiviteten vände på matchen och kunde sedan också försvara sin ledning hela vägen in i mål. 4-3 till gästerna och Troja tvingas nog inse att man är kvar i Hockeyettan trots allt.

I alla fall en stund till.

* * *

Vad hände egentligen i Nybro i afton?

Hemmalaget hade 3-0 efter 1.29, 4-0 efter 3.03 och 6-1 efter den första perioden hemma mot HC Dalen. Ett sanslöst sammanfall av gästerna.

Tillslut blev det 8-3. Ett flott resultat för Nybro så klart, laget är på ordentlig uppgång, men samtidigt verkar Dalen vara inne i en jobbig formsvacka.

Bortaspelet verkar inte funka alls, 3-7 mot Tyringe, 3-5 mot Helsingborg och så 3-8 mot Nybro. Med en knapp sudden-seger (4-3) hemma mot Hanhals insprängd däremellan.

Det var nog inte riktigt den reklamen man ville göra inför jippomatchen i Kinnarps Arena, dit serieledande Kristianstad kommer på besök nu på fredag.

* * *

Det blev förvisso stryk med 3-4 i sudden för Arboga, men ändå imponerande av laget att hämta upp 1-3-underläge till 3-3 mot starka Mariestad i matchens slutskede den här kvällen och få med sig en poäng.

Gänget har positionerat sig väl för att vara med i racet om Allettan-platserna på allvar.

* * *

Hudiksvall har ju seglat iväg en aning i toppen av den östra serien, men att både de och Huddinge vann ikväll gör att det blir en ren seriefinal i Björkängshallen på söndag. En match där en Glada Hudik-seger nästan skulle kunna innebära att de dänger igen dörren för de andra gängen i kampen om seriesegern redan halvvägs genom serien.

Kan bli en riktigt intressant kraftmätning mellan seriens två stora favoriter.

* * *

När Kiruna AIF väl fick sin segersvit på hur många matcher som helst bruten då rämnade det helt och hållet.

Nu har laget fallit i tre raka och hade ikväll inte en suck mot Piteå som fortsätter att vara obarmhärtiga mot serien. 7-1 till Piteå blev det tillslut.

Synd att det är en så lång transport kvar till Allettan, för det ska bli riktigt kul att se Piteå mäta sig med gäng som Borlänge och Hudiksvall efter jul.

* * *

Läget oförändrat efter dagens matcher:

Utan poängförlust så här långt: Hudiksvall (nio raka trepoängare nu).

Obesegrade men med poängtapp: Piteå och Tranås.